Waregem

Wapenschild van de gemeente waar

Jan Pieterszn Biesbroeck is geboren

en waar leden van de Biesbroek familie langdurig hebben gewoond

Het wapenschild:

Dit is samengesteld uit vier fusiegemeenten die beiden twee wapens hadden. Het nieuwe wapen werd een combinatie van die twee. Vastgesteld  door de gemeenteraad op 7.2.1978.

De bovenste helft bestaat uit het wapen van Waregem en Vijve, namelijk een lelie, een moor en een harteschild met een hert.

De onderste helft bestaat uit het wapen van  Desselgem, namelijk de drie sleutels van de St. Pietersabdij.

(Deze sleutels staan symbool voor het Rijk der Hemelen die Petrus kreeg van Christus)

Beschrijving van het wapen en enige bijzonderheden over deze plaats.

De gemeente Waregem is gelegen in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente ligt op de grens met Oost-Vlaanderen, op 15 km van Kortrijk en 80 km van Antwerpen. Verder ligt Waregem op een boogscheut van de Franse grens en ca 60 km van da Belgische kust.

 Historie.

De naam Waregem __ aanvankelijk Waro-inga-heim  __ wordt voor het eerst in 826 vermeld en zou de ''woonplaats van de clan Waro'' betekenen.

De naam en nederzetting zijn ouder en dateren uit de Frankische periode, voorheen was het een landbouwgemeente, bewoond door een arme bevolking van boeren en landarbeiders, die de arme zandgronden bewerkten.

De aanleg van een spoorlijn Gent-Kortrijk en de autosnelweg E 17 hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een landbouwgemeente tot een industriecentrum.

Ook het riviertje de Leie geeft deze gemeente grotere transportmogelijkheden.

Waregem is de geboorteplaats van Jan Pieterszn Biesbroeck

 
 

Waregem Biesbroek Biesbrouck Ridderkerk Puttershoek