17 tips voor een 17
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Fotoīs ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

17 ideeŽn voor een L 17

Gezien de enorme toeloop van L17 leden en in navolging van eerdere ideeŽn over andere Leisures volgt hier een opsomming van enige verbeteringen.

1. Railing
De isolatie van de railing wil na vele jaren breken en afbrokkelen. Vervanging van de railingdraad is best prijzig. Stag beschermers voor de railingdraad is een goed alternatief en voor ca fl. 12,00 ziet het er weer prima uit.

2. Slot BB
Als beveiliging en borg is een gewoon slot of ketting niet altijd voldoende. Soms komt het voor dat brakket met motor en al gestolen wordt. Bevestigt de motor d.m.v. een haarspeldslot aan de hekstoel.

3. Lekkage
Tijdens het lamineren van de romp wordt tussen de kielen een kleine opening gemaakt. Na het drogen van de romp moet deze gelost worden van de mal. Via deze opening wordt onder hoge waterdruk de romp van de mal gelost. De opening wordt tijdelijk voorzien van een kurk of houten prop. Het verwijderen van de houtenprop wordt nog wel eens vergeten. Waardoor, na lange tijd, lekkage ontstaat.

4. Ventilatie
Plaats aan beide zijde van de romp ter hoogte van de bakskist een ventilatieschelp. Aan ťťn zijde wordt de happer naar de boeg gericht. Aan de andere zijde wordt de happer richting spiegel gericht. De wind zorgt verder voor de ventilatie.

5. Kurken
Soms heb je wel eens te veel gasten op bezoek. De boot komt daardoor te diep in het water te liggen. Het water stroomt via de loos gaten de kuip in. Met gevolg natte voeten. Tenslotte kunnen 17 bezoekers op een L17. Plaats voor dat de gasten op de boot stappen kurken in de loos gaten van de kuip.

6. Radio
Aan te brengen in een schot van de bergruimte onder de slaapplaatsen.

7. Fok
In plaats van een rolreef is er ook een simpele oplossing om de zeilen te strijken. Bevestig een lijn aan de fokkeval en geleidt deze via de leuvers van de fok (of genua) en via een blokje bij de preekstoel naar de kuip. Zodat de fok of genua vanuit de kuip te strijken is.

8. Verlichting
Monteer het bedieningspaneel in het schot van de bergruimte onder een slaapplaats zodat je in ruststand de verlichting en radio/CD speler kunt bedienen.

9. Ramen
De zijramen kunnen door veroudering van de rubbers gaan lekken. Maak van de gelegenheid gebruik om de boot een modern aanzicht te geven. Vervaardig de ramen van zonwerend perspex in de stijl van de L23SL en L27. Plaats tussen perspex en romp een strook rubber en schroef het raam dan tegen de romp. 

10. Kookstel
Onder de kuip vloer is een pracht plaats voor een servieskast waarop een kookstel geplaatst kan worden. Bevestig aan de kookkast een ladenrail zodat het geheel onder de kuipvloer, na gebruik, geschoven kan worden.

11. Hek/preekstoel
Nog een positief verhaal over lekkage. Loop alle bevestigingsbouten van hek-, preekstoel en scepters na en voorzie deze van nieuw kit.

12. Kajuitschot 
Het regent. Er waait een stevig wind de kuip in. Het is echt fris buiten. Dan plaats je ter bescherming van het gure weer de kajuitschotjes. En dan wordt je overvallen door het konijnenhok gevoel. Door het plaatsen van perspexschotjes hou je nog enigszins contact met de buiten wereld. Tenzij je even daarvan wilt ontrekken om je aan je hobby te wijden. 

13. Slaapplaats
Maak een lattenbodem (of geperforeerd multiplex) dat precies tussen de kajuitbanken in past. Bevestig daarna de lattenbodem met behulp van scharnieren aan een van de kajuitbanken. Zodat het geheel opklapbaar is. Tijdens de nacht heb je ruimte van een twee persoonsbed.

14. Anker
Oudere types L17 hebben niet de beschikking over een ankerkluis. Breng beugels aan de preekstoel waaraan het anker bevestigd kan worden.

15. Schuifluik
Het schuifluik is zeer kwetsbaar tijdens het strijken van de mast. Maak van RVS-plaat een nieuwe mastvoet met opstaande kanten van ca 18 cm hoog. Vanaf 15 cm onderkant mastvoet boor je een gat van 8mm door de mast. Plaats een bout door de nieuwe mastvoet en de mast. Bij het strijken van de mast blijft de mast vrij van het luik.

16. Plafond isolatie
Maak van watervast triplex 4 of 5 plafonpanelen. Breng eerst met epoxielijm de bevestiging latten aan. Zet deze latten klem met een bamboe stok tussen plafond en kajuitbank zodat de lijm kan drogen. Breng voor dat de panelen aangebracht worden ook de bedrading aan voor de verlichting en de mast.

17. IdeeŽn 
Bedenk zelf ideeŽn voor de L17 en stuur deze aan de redactie. Natuurlijk zijn vele, vele tips te noemen. Waar plaats je een wasbak, een log (noodzakelijk?), watertank, zonne- of lichtpaneel? Kuiptent (heerlijk). Sorry, het worden bijna 22 ideeŽn voor een Ö. 

Rob de B.

 

[ 17 tips voor een 17 ] 220 Volt aan boord ] 27 tips voor 27 ] Breed bed L17 ] Drinkwater in de boot ] Insteekschot ] Kajuitramen ] Roer ] De scheg en het roer 1 ] Scheg en het roer 2 ] Scheg en het roer 3 ] Scheg en het roer 4 ] Scheg en het roer 5 ] Schildertips ] Trimschema ] Uierzalf ] Ventilatie-fok ] Warm water aan boord ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl