27 tips voor 27
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Fotoīs ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

27 ideeŽn voor een L 27

Dit artikel verscheen eerder in De Leisure krant maar blijft wel actueel. Gezien de toename van de L27 vloot volgen hier nogmaals 27 ideeŽn voor de L27. Uiteraard ook van toepassing, voor zover dat mogelijk is, op de overige Leisure vloot.

1 Verlichting
Aan te brengen in de motorruimte (niet met een benzinemotor!). Boven de toiletdeur t.o. de kledingkast, in het keukenblok en hondenkooi.

2 Ventilatie
Aan te brengen in de ''ufo" van het toilet en kajuit. Mogelijkheden:
1. Ventilator gevoed door een lichtpaneel.
2. Computerventilator 12V-0,095A deze aansluiten op een accu.

3 Koelbox
Te plaatsen of aan te brengen in ťťn van de vele bergruimten. Wordt de oven niet gebruikt dan zou dat ook een ideale plaats zijn. Het keukenblad zou gelijktijdig vernieuwd en doorgetrokken kunnen worden en plaats bieden voor een drie pits gasstel.

4 Verwarming
Kachel, diesel b.v. Webasto of petroleum b.v. Walles (onderhoud gevoelig) aan te brengen in de bakskist of hondenkooi.
Een minder dure oplossing: een omgekeerde bloempot op het gasstel plaatsen.

5 Bakskist
Op de verstevigingwrang een bergingsplank aanbrengen die ondersteunt wordt door plankdragers. Een ideale bergplaats voor de dekzwabber en maststrijkinstallatie.

6 Zwemtrap
Door ongewenste botsingen tegen de zwemtrap ontstaan vaak ontsierende sterren in de gelcoat van de spiegel. Vergroot het draagvlak van de zwemtrap door sluitringen met een grotere diameter toe te passen.

7 Buiskap
Na enige jaren vertroebelt de plasticruit buiskap door kalk en vuilaanslag. Verschillende keuzes zijn mogelijk: de plastic ruit (goedkoop) vervangen, een nieuwe buiskap kopen of een buiskap bestaande uit een kap met een uitneembaar geanodiseerd aluminiumframe waarin veiligheidsglas gevat is. En het zicht, behalve bij mist, blijft glashelder.

8 Kuiptent
Een heerlijke verruiming van de leefruimte van de kajuit. Ook een goede bescherming tegen frisse wind en kou.

9 Kaartentafel
Door de krappe zitplaats bij de kaartentafel wordt deze zelden (eigenlijk nooit) gebruikt. Maak van de kaartentafel een schuiflade met behulp van een laden-rails. De kaartentafel wordt dan weer functioneel voor de kaartplotter of kaarten op te bergen.

10 Lichtpaneel
Haaks op het bestaande schakelpaneel, tegen de bootwand aan, is een geschikte plaats voor een tweede schakelpaneel en een uitbreiding zoals een 12V aansluiting, waypoint-playmate en radio.

11 Dekwaspomp
Aan te brengen in het keukenblok en aansluiten op de buitenwateraanvoer. De bestaande kraan vervangen door een aansluiting voor de waterslang.

12 Groen formica
Vervang het enge en uit de tijdzijnde, groene aanrecht-, kajuittafelblad en het schot achter het fornuis door een wit, houtkleurig of een kleurtje van deze tijd.

13 Lenspomp
Een ideale plaats voor de elektrische lenspomp met tuimelschakelaar is onder de vloer van de kajuittafel. Onder de vloer is voldoende ruimte voor een grote klokpomp. Breng ook een akoestisch alarm aan voor het geval dat de pomp in werking treedt.

14 Dieptemeter
De dieptemeter bevindt zich op de meeste L27 op een onhandige kijkplaats. Deze plaats is eerder geschikt voor het aanbrengen van een 12V en 220V aansluiting.

15 Ankerkluis
De ankerkluis heeft vaak nog wel een plekje over voor een 220V aansluiting. Let wel dat het anker makkelijk uit en in de kluis is te bergen.

16 Kuip
Breng in beide rugleuningen van de kuipbank een bergkast aan voor de verrekijker of andere rommeltjes. Voor deze kuipkast is een plastic balkon bloembak goed te gebruiken. Werk het geheel af met een teakhouten lijst.

17 Navigatie
Meestal wordt de marifoon en/of GPS op een onhandige plaats aangebracht.
Zeil je alleen of je zit met slecht weer het liefst buiten. Dan moet de marifoon en GPS toch makkelijk vanuit de kuip bereikbaar zijn. Plaats beide instrumenten tegen het plafond van de kajuit zodat beide instrumenten makkelijk bereikbaar zijn. De bedrading is goed weg te werken achter de plafondplaten.

18 Luidsprekers
De marifoon is tijdens het varen op de motor meestal niet te verstaan. Een extra luidspreker in de kuip brengt uitkomst.
Het overkomt iedereen wel eens dat je moet zeilen tijdens windkracht 7 of meer(?). Het zou dan prachtig zijn een stel stereo luidsprekers aan de zalingen aan te brengen, zodat je tijdens de storm een ruig muziekje op kan zetten. Een DVD-speler met 5 luidsprekers zou helemaal prachtig zijn.

19 Gasbun
Het huidige luchtafvoer in de gasbun is ronduit slecht. De afvoer bestaat slechts uit een 6mm koperen buis en deze raakt vaak verstopt. Breng in de bun een degelijke afvoer aan zoals door de huiddoorvoer van de boot. Verbind beide aansluitingen met een 16mm tuinslang.

20 Kajuitramen.
Op de lange duur verteren raamrubbers en zijn ze aan vervanging toe. Schilder aan de binnenkant van de ramen een strook van 2,5 cm met zwarte verf. Breng na het drogen opnieuw rubbertape of kit aan. Vul de schroefgaten met kit. Poets de ramen nadat deze aangebracht zijn met koperpoets en de ramen zien er vanaf de binnen en buitenkant weer gepolijst en fantastisch uit.

21 Motoruitlaat
Gezien de leeftijd van de boot is het best mogelijk dat het waterslot behoorlijk aan getast is door erosie. Vervang deze tijdig.

22 Kajuitschot
Soms kan het gebeuren dat je je hoofd behoorlijk kunt stoten aan de bovenkant van het schot waar de tussendeur is aangebracht. Schaaf de scherpe randen rond. En je hoofd voelt minder pijnlijk aan bij een volgende aanvaring met deze rand.

23 Preekstoel
Breng een opstapplankje aan in de vork van de preekstoel. Dat tevens dienst kan doen als bevestiging voor de navigatielamp. 

24 Dieseltank
Sommige dieseltanks zijn aan vervanging toe. Vuil, roest, erosie door condens kan de oorzaak zijn van verstopte leidingen of vuile filters. Ook kan de tank gaan lekken door erosie of slechte aarding (inductie.) Het verwijderen van de tank kan een lastig karwei worden.
1. pomp de diesel met elektrisch pompje of slang uit de tank.
2. zaag met een decoupeerzaag het zijschot in de bakskist weg.
3. maak alle leidingen los.
4. schroef de tank los. Vanaf de hondenkooi! Het zijschot daarvan is te verwijderen.
5. het is een moeizame klus de tank ertussenuit te halen. Lukt dat niet zaag dan de tank over de langs richting in tweeŽn.
6. laat een nieuwe tank maken van RVS of kunststof. Afmeting oude tank 36x35x51 cm, afmeting nieuwe tank 36x32x57 cm. Controleer de maat van de console, waar de tank op staat, nog eens na.
7. Maak een dummy van triplex of karton en volg dan de volgende route: via de hondenkooi door de motorruimte verder door de bakskist naar de zijn plaats.
8. Sluit alle leidingen aan.
9. Verander ook de plaats van het groffilter zodat deze in het vervolg beter bereikbaar is.
10. Breng het zijschot weer aan met polyesterlijm. En de klus is geklaard.

25 Toilet
Mocht in de toekomst het gebruik van een pomptoilet verboden worden dan heb je de volgende mogelijkheden:
Verwissel de naastliggende watertank voor een vuilwatertank en sluit deze aan op het toilet.
Of vervang het toilet voor een portapottie. Tegenwoordig in iedere haven te legen. (grapje.) De afsluitkranen door de bootwand kunnen dan verwijderd worden.


26 De motor
Als sluitstuk van de vele veranderingen het vervangen of reviseren van de motor. 
Het laten reviseren van de motor kost rond de fl. 8.000,=. 
Een nieuwe motor 18pk kost incl. inruil oude motor ongeveer fl. 20.000,= dit is incl. saildrive, motorfundatie, rubberafsluitring en instrumentenpaneel.
Iedere dealer van deze Zweedse groen kleurige motoren geeft vaak een aardige korting en/of geeft een servicepakket weg ter waarde van ca fl. 500,=.

27 En verderÖ
Natuurlijk zijn er wel meer verbeteringen te noemen maar dit is een voorlopige voorzet. Succes met het aanbrengen van de comfortabele verbeteringen.
Rob de B.

 

17 tips voor een 17 ] 220 Volt aan boord ] [ 27 tips voor 27 ] Breed bed L17 ] Drinkwater in de boot ] Insteekschot ] Kajuitramen ] Roer ] De scheg en het roer 1 ] Scheg en het roer 2 ] Scheg en het roer 3 ] Scheg en het roer 4 ] Scheg en het roer 5 ] Schildertips ] Trimschema ] Uierzalf ] Ventilatie-fok ] Warm water aan boord ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl