Drinkwater in de boot
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Drinkwater in de boot

Het drinkwater dat thuis uit uw kraan komt is volledig betrouwbaar. Maar op vakantie kiezen we vaak een ander onderkomen. In een boot of caravan drinken we water uit een tank. Als het water langdurig wordt opgeslagen in een tank kan het bacteriologisch onbetrouwbaar worden. Wat kunt u zelf doen om problemen met drinkwater op vakantie te voorkomen?
Het is belangrijk dat u de opslagtank van uw boot of caravan regelmatig schoonmaakt; zeker aan het begin van het seizoen. Ook na reparaties aan de installatie kunt u het beste de tank en leidingen meteen ontsmetten. U gaat als volgt te werk.
Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten.
Vul de tank met een mengsel in de verhouding van één eierdopje (50 cc) bleekmiddel zonder geur- of verdikkingsmiddelen op 50 liter vers drinkwater. Het bleekmiddel is gewoon te koop in de supermarkt. Open de kraan totdat ook de leidingen met het chloormengsel zijn gevuld.
Laat dit mengsel 24 uur in tank en leidingen inwerken en verwijder dit daarna.
Spoel de tank en leidingen vervolgens een paar keer goed door met vers drinkwater. Werk met schone handen. Om bacteriegroei zoveel mogelijk tegen te gaan moet de tank op een koele donkere plaats staan.
Spoel bij het gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep of afwasmiddel. Vul daarna pas de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen en berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei te voorkomen.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie of vier dagen geheel af te tappen en met vers drinkwater te vullen.
Inspecteer iedere maand de watertank en de leidingen. Bij aanslag en vuilresten moet de hierboven omschreven ontsmetting weer opnieuw worden uitgevoerd.
En verder: 
drink nooit water direct uit de tank.
Kook het water altijd

 

17 tips voor een 17 ] 220 Volt aan boord ] 27 tips voor 27 ] Breed bed L17 ] [ Drinkwater in de boot ] Insteekschot ] Kajuitramen ] Roer ] De scheg en het roer 1 ] Scheg en het roer 2 ] Scheg en het roer 3 ] Scheg en het roer 4 ] Scheg en het roer 5 ] Schildertips ] Trimschema ] Uierzalf ] Ventilatie-fok ] Warm water aan boord ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl