HSL-Zuid
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Het voorjaarsevenement 2003 - De HSL-Zuid.

Op zondag 13 april j.l. opende de Leisure Club het nieuwe vaarseizoen met een bezoek aan het infocentrum van de HSL-Zuid te Leiderdorp. 
wpe1.jpg (161694 bytes) De evenementencommissie bleek voor die dag nog een blik "mooi weer" over te hebben van het vorig jaar. Het werd dan ook een zonovergoten dag met een lekker windje. 
(klik op miniaturen voor vergroting)

wpe3.jpg (151283 bytes)We zouden om circa 13.00 uur bij het AC restaurant Leiderdorp verzamelen, maar toen wij aldaar om circa 13.10 uur arriveerden bleek dat een ieder al zat te smullen van koffie met gebak. En terecht.
Tijd is tijd en 13.00 uur is natuurlijk geen 13.10. Zeilers (en vooral diegenen met getijde ervaring) zijn gewoon op tijd; dus 13.00 uur stipt of wat vroeger. Er was een hoekje door de Club ingenomen waar al enkele tafels aan elkaar waren geschoven, en ook voor ons werd direct een plekje geregeld.
Drinken met gebak naar eigen keuze kon worden gehaald bij het buffet.
Tijdens de "koffieklets" bleek dat veel clubleden de winter weer hadden gebruikt, om de nodige klussen aan de boot te verrichten. De een had zijn motor vervangen, de ander had een brandstoftank transplantatie gedaan, binnenkussens vervangen, etc.
Wij zijn dit jaar gezwicht voor de gemakken van een rolfokinstallatie. Dus aan gespreksstof geen gebrek. Ook de vaarroute van de komende Leisureweek werd in gedachten al gevaren, hoewel van de meerderheid van de aanwezigen de boot nog in de winterstalling stond.
Om 13.35 uur hield Willem palaver en meldde dat we om 14.00 uur werden verwacht in het infocentrum aan de andere kant van de rijksweg A 4. Het zou ongeveer 10 minuten lopen zijn; dus wij allen op weg. Er was geen echte wandelroute tussen het AC restaurant en het infocentrum, maar de club had al snel de kortste weg gevonden. Over een fietspad, langs een talud van een viaduct omhoog klimmen, langs een autoweg en zo recht vooruit. In het dagelijks leven doe ik als RWS-ambtenaar ongeveer dezelfde dingen met een oranje veiligheidsvest aan en ben ik zelfs op een voetpad erg voorzichtig. Nee in clubverband gaan al die fietsers c.q. auto's wel voor je opzij hoor; geen probleem.
Om circa 14.00 uur kwamen we allemaal heelhuids bij het infocentrum aan.
Na de expositieruimte te hebben verkend, werden we door een voorlichter verwelkomd in de filmzaal.
wpe6.jpg (179818 bytes)Daar werd een film vertoond over het nut van de HSL-Zuid, het tracébesluit en de aanleg. Vervolgens was er nog een film over de boortunnel die het tracé onder het "Groene Hart" aanlegt. Deze boortunnel is uniek in de wereld vanwege zijn diameter van 15 meter.
Na de film werd nog uitleg gegeven over het tracé bij een hele grote luchtfoto. Gelijktijdig met de aanleg van de HSL-Zuid wordt ook de rijksweg A 4 tussen Knooppunt Burgerveen en Leiderdorp gereconstrueerd en verbreed. Het zand wat met het boren van de tunnel wordt gewonnen, word hergebruikt voor de aardebanen van die te reconstrueren rijksweg.
wpe8.jpg (153401 bytes)Vervolgens werd aan de hand van een schaalmodel de werking van de boorinstallatie nog eens verduidelijkt. Hierna kon men vanaf de uitkijktoren nog een goede indruk krijgen van de bouwplaats.
De kinderen konden zelf middels een nagebouwde cockpit van een HSL-trein en een animatiefilm een deel van het toekomstige traject rijden met een snelheid van 300 km/uur.
Nadat een ieder nog op eigen gelegenheid de rest van het infocentrum had bekeken, sloot Willem uit den Bosch het evenement om circa 16.15 uur af en gingen we weer terug richting het AC-restaurant.
wpeE.jpg (184140 bytes)Op de heenweg waren we langs een verleidelijk Pannenkoekrestaurant gelopen, en een deel van de aanwezigen maakte van de gelegenheid gebruik om daar gelijk te dineren en deze mooie voorjaarsdag daar af te sluiten.

Cisca, Willem en alle deelnemers bedankt voor deze leuke dag en gauw tot ziens.

Esther, Karin en Anton B.

 

Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] Wel en wee met onderwaterverf ] Nieuwe Leisures te koop ] [ HSL-Zuid ] Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl