Leisureweek 2002
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog
Foto's Leisureweek 2002

 

 

De randmerentocht 27 juli t/m 3 augustus

Onze vertrekplaats voor de Leisureweek is Durgerdam. Een schitterend dorp gelegen op de dijk aan het Buiten IJ tegenover de nieuwe deelgemeente van Amsterdam IJburg. Durgerdam is ook de startplaats van onze over bekende voorjaarswedstrijd “de stertocht”.

Vanaf het Buiten IJ varen we via het Markermeer langs het oude fort Pampus (een bezoek aan Pampus is op alle dagen mogelijk) richting Hollandsebrug. L17, L20, L22 en L23 kunnen ook onderlangs de eilandjes De Drost, Hooft en Warenar. Na deze eilanden passeren we Muiderzand.

Hollandsebrug = 12,9 m hoog

Na de Hollandsebrug passeren we rechts Naarden en het eiland De Schelp. In de verte zien we links een hoge torenflat die de haveningang van Almere-haven markeert.

Het Gooimeer is praktisch over de gehele breedte te bezeilen uitgezonderd de ondiepten zoals tegenover Almerehaven die zijn aangegeven door roodwit gekleurde boeien welke de 1,30 m dieptelijn markeren.

Na de ondiepte ligt rechts Huizen. De eerste havenstop.
Huizen is rond 1382 ontstaan onder de naam Hussem. Huizen heeft waarschijnlijk zijn naam te danken aan de stenen huizen in plaats van de gebruikelijke plaggenhutten.

De volgende vaartocht is een korte trip naar het vakantiedorp De Eemhof.
Na het eiland Huizerhoef varen we onder de Stichtsebrug door.

Stichtsebrug = 12,9 m hoog

Na de Stichtsebrug varen we het Eemmeer op. Rechts ligt eiland de Dode hond. Links passeren we 20 windmolens van Nuon. Na de windmolens ligt rechts het oude vissersdorp Bunschoten/Spakenburg.

wpe22.jpg (38234 bytes)eemhof2.jpg (34549 bytes)De tweede stop is De Eemhof. De Eemhof heeft na de brand van 2 jaar geleden een geheel nieuwe outfit gekregen, dat zeker de moeite waard is om te zien en te beleven. (klik op foto's voor vergroting

Na jachthaven De Eemhof gaat het Eemmeer over in het Nijkerkernauw. Aan het eind van het Nijkerkernauw ligt de eerste sluis op deze route n.l. de Nijkerkersluis. Na de sluis varen we het Nuldernauw op. Het Nuldernauw gaat halverwege weer over in het Wolderwijd.

Aan het Wolderwijd ligt links Zeewolde en naast de toegangsgeul ligt het recreatie-eiland De Zegge. Veel eilanden, die zich bevinden op de randmeren zijn recreatie-eilanden.

Aan het eind van het Wolderwijd ligt Harderwijk. De koepel van het Dolfinarium is van verre herkenbaar. ’s-Avonds, als het echt stil is, hoor je, zelfs op lange afstand, het fluiten van de walrussen. Harderwijk is het fietsdomein van Ben en Door.
Harderwijk heeft met het renovatieplan het “waterfront” grootse plannen. Enkele plannen krijgen geleidelijk al vorm. De Hardersluis wordt opgeheven. De bestaande doorvaart blijft in stand voor de beroepsvaart en motorboten. Voor het wegverkeer wordt een viaduct gebouwd. En voor zeiljachten is 200 meter verder een aquaduct gebouwd. Het aquaduct is nog niet in gebruik.

Admiraalzeilen met 17 Leisures 17L op de randmeren zou dat mogelijk zijn? Een goede vriend van mij beschikt over een mooie antieke boot genaamd de Bruijnedraeck. Deze vriend wil graag de schouw afnemen als wij inderdaad 17 L17 bij elkaar kunnen krijgen voor de admiraalsvloot.

Vraagje: hoeveel sluizen passeren wij tijdens deze Leisure week?

Wij varen via de Hardersluis het Veluwemeer op. Tijdens de vakantie periode kan het druk zijn voor een doorvaart door de beperkte capaciteit van deze sluis. Het is daarom verstandig die dag vroeger te vertrekken dan anders gebruikelijk zou zijn.

Het Veluwemeer verandert halverwege niet van naam maar het is wel raadzaam niet meer buiten de boeien te varen!
Na de brug van Elburg direct af het havenkanaal in en meren af op (waarschijnlijk) een gereserveerde plaats. Elburg: een oud vissersstadje dat ruim 1200 jaar bestaat. Het blijkt zelfs dat de oppervlakte binnen het ommuurde gedeelte meer dan 500 jaar voldoende was om alle Elburgers een woonplek te geven.

Vraagje: Hoeveel meren(namen) omvat de randmeren?

Dan het laatste traject. Het Drontermeer en na de Roggebotsluis het Vossemeer ook hier is het raadzaam binnen de boeien van de vaargeul te blijven.

Na de vaargeul van het Keteldiep kunnen we rechtsom of linksom het splinternieuwe eiland IJsseloog varen. IJsseloog was eerder een baggerdepot en is later omgebouwd tot natuurgebied en een klein deel het eiland is geschikt maakt voor de recreatie.

Aan de overkant van het Ketelmeer ligt Schokkerhaven. Schokkerhaven is vernoemd naar het voormalig eiland Schokland. Lange tijd was Schokkerhaven een vluchthaven met beperkte mogelijkheid voor afmeren. Nu is het een schitterende haven omgeven met prachtige water villa’s. Achter het havengebouw bevindt zich een prachtig zandstrand.

In 1859 ontruimde koning Willem lll Schokkereiland omdat er niet meer te leven was door harde stormen welke het eiland teisterden. Het is niet te hopen dat Koningin Beatrix de haven laat ontruimen als het een beetje waait.

Gratis advies: spaar alvast, voor de Leisureweek, 50 cent stukken voor de douche en de stroompaal.

Heb je thuis knuffeldieren en je bent niet van plan deze knuffels mee te nemen naar de Leisureweek: Knip een vlooienband in stukken en strooi deze rond in het huis. Je huis is bij thuiskomst gevrijwaard van andere rondspringen huisdieren! 

tekst: RdB 
foto’s: EW

Klik hier voor foto's van de inmiddels alweer afgelopen Leisureweek 2002 of klik hier voor het reisverslag van de Tirelire

 

Aanmelden evenement ] Jaarvergadering 2006 ] Najaar 2005 ] Stertocht 2005 ] Jaarvergadering 2005 ] Najaar 2004 ] Leisureweek 2004 ] Jaarvergadering  2004 ] Najaar 2003 ] Leisureweek 2003 ] Stertocht 2003 ] Voorjaarsevenement 2003 ] Jaarvergadering 2003 ] [ Leisureweek 2002 ] Stertocht 2002 ] Voorjaar 2002 ] Jubileum 25 jaar ] Leisureweek 2001 ] Stertocht 2001 ] Voorjaar 2001 ] Leisureweek 2000 ] Stertocht 2000 ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl