Nieuwe Leisures te koop
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto“s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Het valt mij bij de "koffieklets" c.q. "borrelpraat" steeds weer op dat veel medeclubleden niet weten dat anno 2003, er nog steeds nieuwe Leisures worden gemaakt en kunnen worden gekocht. Ook al is dit helaas niet binnen Nederland en zult u in een voorkomend geval zelfs naar Zuid-Afrika moeten. Een inventarisatie die hopelijk niet compleet is.

Leisure 17 SL en 23 SL.
Na het verdwijnen van de oorspronkelijk fabrikant Cobramold Limited in Engeland zijn de mobiele mallen van de toen modernere Leisures 17 SL, 20 en 23 SL terechtgekomen bij haar opvolger Brinecraft Limited in Engeland. Ik vermoed dat de mallen van de oudere Leisures 17, 22 en 23 daar ook terechtgekomen zijn, maar deze typen Leisures zijn echter helaas nooit meer gebouwd.
De mallen van de Leisure 27 en 29 waren niet op eenvoudige wijze te transporteren en deze mallen zijn van Cobramold terechtgekomen bij de fabrikant die ook met de destijds bekende Jaguars zeiljachten een doorstart maakte. De Leisure 29 is daar een tijd gebouwd onder de naam Lynx 29.
Brinecraft probeert in die periode in zijn Leisure range een vervanger te vinden voor de grotere Leisures 27 en 29 en komt met de Leisure 26 uit. Deze Leisure 26 was eigenlijk een wat gewijzigde Oyster 26 die, traditie getrouw bij Leisures, zowel in kiel alsook in kimkiel versie werd aangeboden. Helaas is deze Leisurevariant niet veel gebouwd.
Als eind jaren 80 van de vorige eeuw helaas ook Brinecraft Marine Limited ter ziele gaat, worden de mallen van de Leisures overgenomen door Boating Scene. Deze botenbouwer komt dan met zes boten verdeelt over twee merken op de markt; de Leisure 17 SL, 23 SL en 27 SL en de Mirage 270 en 305.
De 17 SL en 23 SL zijn oude bekenden maar de 27 SL is eigenlijk een eenvoudige en goedkopere versie van de Mirage 270.
Begin jaren 90 van de vorige eeuw stopt ook Boating Scene met de verkoop van Leisures en wordt het akelig stil rond de bouw en verkoop van nieuwe Leisures.
In de Waterkampioen nr. 13 van 1994 worden 7 "trailersailers" getest waaronder een hagelnieuwe Leisure 17 SL. Bouwer is dan Leisure Yachts FWP in Duitsland. Dit bedrijf is de oude Duitse importeur van Leisures uit de periode dat de Leisures nog in Engeland gebouwd werden.
De Nederlandse importeur is dan nog steeds de firma Corba uit Edam; voor u allen waarschijnlijk een goede bekende. Begin 1999 kom ik via Corba in het bezit van een folder van de Leisure 17 SL en
23 SL. Beide Leisures worden dan nog steeds door Leisure Yachts FWP in Duitsland gebouwd.
Via een Duitse mede Leisure eigenaar (nee niet Helmut) kwam ik vorig jaar te weten dat de firma Leisure Yachts nog wel eens adverteert met de 17 SL en 23 SL in het Duitse watersportblad "Yacht".
Met een beetje geluk kunt u dus nog steeds een Leisure 17 SL of Leisure 23 SL in Duitsland kopen; wellicht via Corba. Een adres van Leisure Yachts in Duitsland heb ik helaas niet, maar zou ik zeer graag willen weten.

Leisure 29.
In het voorgaande melde ik al dat de Leisure 29 na de bouwperiode bij Cobramold Limited is gebouwd onder de naam Lynx 29 in Engeland. Helaas is dat bedrijf in de jaren 90 van de vorige eeuw ook ter ziele gegaan en de mallen van de Leisure (c.q. Lynx) 29 zijn toen vervolgens terechtgekomen bij de firma Cory Yachts International Limited in Kent in Engeland.
En daar wordt de Leisure 29 tot op heden nog steeds op bestelling gebouwd.
Er zijn twee indelingen mogelijk. De originele indeling en een indeling waarbij de toilet- c.q. doucheruimte direct aan SB naast de kajuitingang is en de keuken daarvoor in langsrichting aan SB.
Aan BB is de krappe kaartentafel verdwenen en een vaste hondekooi gekomen. In de voorpunt zijn door het ontbreken van de vaste toiletruimte de beide vaste bedden langer dan in het oorspronkelijke ontwerp.
De standaard motor is een Lombardini 17 pk diesel. Prijzen anno 1999 £ 38.156,00 in kielversie en
£ 38,708.00 in kimkiel uitvoering.
Het volledige adres en telefoonnummer van de firma Cory Yachts zijn bij mij beschikbaar.
Er is volgens mij geen Nederlandse importeur.

Leisure 18 en 24.
Voornoemde huidige bouwer van de Leisure 29, de firma Cory Yachts International Limited in Kent in Engeland, is ook de bouwer van de Leisure 18 en 24. Beide zijn ontworpen door Simon Cory.
De beide nieuw ontworpen Leisures kunnen worden geleverd met een binnenboordmotor, kenmerken zich door een "flush-deck" en hebben een grote interieurruimte.

Leisure 42.
In Zuid-Afrika wordt sinds vorig jaar de Leisure 42 gebouwd door de firma Leisure Yachts (Pty) Limited in Durban en is volgens de moderne oceaanzeilers filosophie ontworpen door ontwerpbureau "Simonis Voogd Design". Het ontwerpbureau staat onder leiding van Alex Simonis en Maarten Voogd.
De eerste Leisure 42 is op 16 september 2002 te water gelaten in Durban Bay. Andere jachten en ski boten worden ook door dit bedrijf gebouwd. De Leisure 42 is leverbaar in twee kajuitindelingen en elk in een wedstrijd- of toeruitvoering.
De belangrijkste afmetingen zijn :
Lengte over alles : 12,91 m
Lengte waterlijn : 11,34 m
Breedte : 3,88 m
Diepgang : 2,28 m
Doorvaarthoogte : 19,46 m
Gewicht : 6.600 kg
Ballast : 2.500 kg
Zeiloppervlak : 101 m2
Motor : Yanmar 27 pk
Zeilen wedstrijduitvoering : North Sails in kevlar.
Zeilen toeruitvoering : Quantum Sails in dacron.
Als u over internet beschikt dan kunt u meer info vinden onder http://www.leisureyachts.co.za 
Er zijn helaas geen prijzen op die site beschikbaar; moet u toch even met Zuid-Afrika bellen.
Met een beetje geluk hoop ik u in een volgende aflevering wat meer te kunnen vertellen over de andere jachten die door dit bedrijf worden gemaakt; wellicht ook Leisures.

Indien u nog nadere informatie wenst, dan kan ik u nog mededelen dat afbeeldingen van folders van alle Leisures behalve de Leisure 23 en de huidige Leisure 29 en 42 zijn te vinden op de website van onze zusterorganisatie "Leisure Owners Association" in Engeland.
Deze afbeeldingen zijn gemakkelijk uit te printen op A 4 formaat (het mooist met een kleurenprinter).

Tot slot van dit artikel heb ik nog twee vragen aan u lezers:

1) Wie kan mij helpen aan het adres van Leisure Yachts FWP in Duitsland ?
2) De Leisure 23, 23 SL, 27 en 29 werden ontworpen door Frank Pryor.
Wie weet of Frank Pryor nog andere (merken) zeiljachten heeft ontworpen en welke ?

Anton B.
Wilt u reageren?  klik hier 

 

Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] Wel en wee met onderwaterverf ] [ Nieuwe Leisures te koop ] HSL-Zuid ] Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl