Nieuwe Leisures te koop - Het vervolg
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Nieuwe Leisures Te Koop – Het vervolg.

In nummer 2003-02 van onze Leisure Krant heb ik u verteld van mijn speurtocht naar nieuwe Leisures, die overigens nog steeds voortduurt Deze speurtocht heeft me onder andere geleid naar de nieuwe Leisure 42 en Leisure Power 300 in Zuid-Afrika waarvan ik u in nummer 2004-02 berichtte. Als u inmiddels, net als ik, tot de conclusie bent gekomen dat een nieuwe Leisure 42 wel wat boven het (gezins-)budget gaat, heb ik misschien middels dit artikeltje voordeliger nieuws voor u.

Aan het eind van mijn vorige artikeltje in Leisure Krant 2003-02, plaatste ik de navolgende oproep:

 1. Wie kan mij helpen aan het adres van Leisure Yachts FWP in Duitsland;
 2. De Leisures 23, 23 SL, 27 en 29 werden ontworpen door Frank Pryor.
  Wie weet of Frank Pryor nog andere (merken) zeiljachten heeft ontworpen en welke?

Dezelfde oproep heb ik toen ook schriftelijk gericht aan de redactie van de ANWB Waterkampioen. Ik had daarbij de hoop, dat als de ANWB deze vragen niet kon beantwoorden, dat zij deze oproep zouden plaatsen in de Waterkampioen zelf. Echter de ANWB ging, net zoals ik reeds had gedaan, op zoek op het internet; vond de site van onze LCH en zo kwamen dezelfde vragen via onze website weer terecht bij Hettie (onze website beheerster). Op haar beurt plaatste Hettie de vragen weer namens de ANWB (dus van mij) op onze website. En zo is het klokje rond gegaan.
Inmiddels heb ik een deel van mijn antwoorden gekregen, die ik u niet wil onthouden:

 1. Van de ANWB kreeg ik nog de navolgende aanvullende info die zij van het internet hebben opgepikt. De info was in het Duits en heb ik voor u vertaald:
  Leisure jachten werden in Engeland door Cobramold Ltd. (later Brinecraft Ltd.) van eind jaren 1967 tot 1990 gebouwd. Alle jachten werden daarna 2 jaar lang in Duitsland gebouwd en onderhouden door voormalig Brinecraft eigenaar Tom Winyard. Aan het einde van de productie werden een klein aantal 17 SL modellen in Griekenland (Corfu) afgebouwd. Later werd de 17 SL alleen nog maar op bestelling gebouwd.
  Momenteel is het vermoeden dat alle overgebleven scheepsrompen van de 17 SL en de 23 SL ergens in Polen zijn. (In Duitsland is dus niets meer te vinden.)
  Een andere fabrikant, Cory Yachts International Ltd. bouwt heden nog steeds de Leisure serie (18, 24 en 29 ft.), echter met een volledig nieuw design. Doordat de vernieuwde productie immense kosten vergt (RCD = Recreational Craft Directive), is Cory Yachts Ltd. niet op de markt vertegenwoordigd. De jachten worden hoofdzakelijk in Engeland verkocht, enige weinigen ook voor de Europese markt (in bijzonder Nederland en Duitsland).
  Er werden ongeveer 3000 Leisures gebouwd, waarvan de meeste nog steeds de wateren sieren.
 2. Frank Pryor schijnt helaas enige jaren geleden te zijn overleden. Of Frank Pryor naast de Leisure 23, 23 SL, 27 en 29 nog andere schepen heeft ontworpen is mij nog steeds niet bekend.

De Leisures 18, 24 en 29 van Cory Yachts Ltd. waren tot voor kort te vinden op hun website www.cory-yachts.co.uk . Echter recentelijk vond ik alleen maar informatie over Kent motorjachten en wedstrijdzeiljachten op hun website en helaas geen Leisures meer. Het was dus voor uw LCH-redakteur tijd om eens contact op te nemen met Simon Cory van Cory Yachts Ltd. in Kent in Engeland.

Cory Yachts Ltd. was en is de bouwer van de Leisure range van zeiljachten en zijn in het bezit van de mallen van de 18, 24 en 29 ft. Leisures. Momenteel worden er geen Leisure jachten in serie meer geproduceerd omdat het bedrijf nu de handen vol heeft aan de productie van de serie Kent motorjachten. Maar op bestelling kunnen en willen ze nog steeds een Leisure 18, 24 of 29 bouwen.
Het populairste model was de Leisure 18 die in serie werd gebouwd tussen 1995 en 2000.
Er bestaat geen enkel verband tussen Cory Yachts en de voormalige andere 3 Leisure fabrikanten.
De Leisure 18 en 24 zijn nieuw ontworpen door Cory Yachts zelf en de Leisure 29 is het origineel van de voormalige Cobramold Ltd.
In Nederland is geen importeur en/of dealer van Leisure zeiljachten aanwezig of ooit geweest. Wel is er inmiddels in Nederland voor de Kent Motorjachten een importeur annex dealer. Dit is de firma Ansems Yachting in Woudsend (Friesland). Geďnteresseerden voor een nieuwe Leisure zouden dus ook het beste contact op kunnen nemen met Ansems.
Over het lot van de oude Leisure 17 SL en 23 SL is bij Cory Yachts Ltd. weinig bekend. Wel hebben ze het vermoeden dat de mallen van die Leisures vanaf 1995 ergens in Duitsland moeten zijn. (Volgens de ANWB dus in Polen i.p.v. in Duitsland.) Verder heeft Simon Cory geen idee of Frank Pryor ooit nog andere schepen heeft ontworpen. 
Leisure 26    

Verder kan ik u gelukkig nog mededelen dat ook de voormalige Leisure 26 weer in
productie is. De Leisure 26 was oorspronkelijk door Holman & Pye als Oyster 26 ontworpen en werd in licentie door Brinecraft Marine Ltd. gebouwd. De oorspronkelijke Oyster 26 had een 7/8 zeilplan terwijl de Leisure 26 een 3/4 zeilplan had. Ik heb de Leisure 26 ooit eens bij toeval gezien en bekeken in Edam, toen de bemanning van het prototype tijdens een proefvaart in Nederland op bezoek was bij de voormalige Nederlandse Leisureimporteur Triba. Het was een mooi en snel schip en had (ongebruikelijk voor een Leisure) lekkere brede gangboorden. Er zijn destijds helaas maar enkele
Leisures 26 gebouwd en verkocht. 

Aquavite 26

Inmiddels is de Oyster 26 c.q. Leisure 26 weer in productie en wordt in Nederland onder de naam AquaVite 26 verkocht door de firma Combinautic in Leimuiden. Het dek- en zeilplan is ongewijzigd en zelfs de striping van de romp is hetzelfde als van de Leisure 26. Het zeilplan is gelijk aan de Oyster 26; dus 7/8 getuigd. Het interieur is t.o.v. de Leisure 26 wel gemoderniseerd met het toilet direct naast de kajuitingang, een grotere pantry in de langsrichting (zoals in de Leisure 22/23), een echte navigatiehoek en een U-bank. De langsbank aan stuurboord is vervallen; daar is nu de pantry. Ook het typische polyester interieur is nu vervangen door een mooie mahonie binnenbetimmering. De Aquavite 26 is te koop vanaf € 52.495,-- incl. BTW. Meer info vindt u op www.combinautic.nl of persoonlijk bij Combinautic te Leimuiden tel./fax. 0172 – 50 65 20 of tel. 06 – 54 975 970. 
Hiermee besluit ik voorlopig mijn speurtocht naar nieuwe Leisures, maar mochten er in de toekomst nog nieuwe ontwikkelingen zijn dan hoor ik dat graag van u of u van mij.
Groeten uit Boskoop.
AntonB. 
Wilt u reageren?  klik hier 

Noot van de webbeheerder:
Inmiddels is bericht ontvangen dat de engelse bouwer Cory Yachts sinds eind augustus 2005 failliet is. U kunt hier dus geen Leisures meer nieuw bestellen.

 

[ Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] Wel en wee met onderwaterverf ] Nieuwe Leisures te koop ] HSL-Zuid ] Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl