Route Zeelandweek
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Route Zeelandweek

Strijensas onze eerste ontmoetingsplaats voor de Zeelandweek. Zeeland een ander vaargebied van Nederland. Zeeland moet je gewoon een keer gedaan hebben. Vanuit Dordrecht is het 14 km varen. De haveningang is smal en voorzien van twee strekdammen. De strekdam aan stuurboordzijde kan nog wel eens onder water liggen. Vrije ligplaatsen worden aangegeven met groene boxnummers. 

Vanaf de Sas van Strijen zeilen we het Hollandsch Diep op. Midden in het Hollandsch Diep liggen ondieptes een goede scheiding tussen jachten en beroepsvaart dat betekent gewoon stuurboordwal houden. Vanaf Numansdorp steken we haaks over naar de jachtensluis van de Volkeraksluizen. De brug is hoog genoeg voor de L17 maar ook voor de L27. Mocht het onverhoopt regenen dan kunnen we tijdens het sluizen schuilen onder de brug. 
24 h sluisbediening.

Via het Noord Volkerak zeilen we door het Noordergat (beschut) en beschermde natuurplaten, enerzijds de Krammersche slikken en anderzijds de Noordplaat, naar Oude Tonge.

Tegenover de Krammersluizen bevindt zich de toegang naar Oude Tonge. Via een lange aan loopgeul belanden we in het kanaal. Aan het begin van dat kanaal bevindt zich een sluiskolk. Deze sluis staat meestal open en aan het eind van hetzelfde kanaal ligt de haven.

Vanaf Oude Tonge vertrekken we naar de Krammersluizen. Dit bijzondere sluizencomplex is voorzien van een zoet- zoutwaterscheidingssysteem. Hierdoor ontstaan wat langere schuttijden dan gebruikelijk is bij gewone sluizen.
Bediening van 7 – 22 h.

Het is vakantietijd dat betekent vaak lange wachttijden bij sluizen en in het bijzonder de Krammersluizen. Daarom wordt een ieder verzocht tijdig te vertrekken om in de sluiskom te kijken naar het uitwisselen van zoet naar zoutwater!

Waterstand Bruinisse 30 juli Hw 12.50 h Lw 6.22 h en lw 18.51 h

Vanaf de Krammersluizen is het 4 km varen naar de Grevelingensluis en brug bij Bruinisse. Bruinisse de poort tot het Grevelingenmeer. Het grootste zoutwatermeer van Europa.

De Grevelingen onze vakantie bestemming. Een schitterend vaarwater met talrijke watersporteilanden. Via het recreatie-eiland Mosselbank varen we naar Herkingen. De opvaarlaan van Herkingen is 1250 m lang. Aan de W-zijde van de geul ligt een 800m lange kribdam. De vaarweg is aan beide zijden goed bebakend, even naast de geul varen wordt onmiddellijk afgestraft. Hoe? Probeer het eens uit. Aan het eind van de geul bevinden zich twee jachthavens. Voordat we Herkingen aandoen kunnen we ook een heerlijk stukje zeilen rondom de Mosselbank. Het dorp Herkingen ligt boven op een duinenstrook vandaar heb je schitterend uitzicht over de Grevelingen.

Vanaf Herkingen kunnen we kiezen uit verschillende routes naar Port Zélande: 

  1. langs de kust van Overflakkee, boven langs eiland Hompelvoet;
  2. langs de kust van Duiveland langs Brouwershaven;
  3. langs Veermansplaat en onderlangs Hompelvoet;
  4. misschien voor de liefhebbers een zeilwedstrijd naar Port Zélande Marina;
  5. misschien een puzzeltocht langs diverse eilandjes.

Port Zélande Marina een mediterraans havenstadje: een pracht locatie aan de Brouwersdam hier blijven we 2 nachtjes. Tijdens ons verblijf in Port komt de evenementencommissie tot bruisende activiteiten……

Vanuit je vaste plek in Port Zélande is het altijd mogelijk een uurtje uit te breken om te zeilen op het prachtige Grevelingenmeer.

Vanaf Port Zélande varen we langs de eerder genoemde routes naar Bruinisse. 

Na de overnachting in de oude havenplaats Bruinisse vertrekken we vroeg naar Sint Annaland. Vroeg wil zeggen: ruim op tijd i.v.m. mogelijke lange wachttijden bij de Grevelingensluis en brug door vakantiedrukte op het water en op de weg. 
Brug/sluisbediening 7 – 22 h.

Waterstand Bruinisse 2 aug. Lw 9.11 h Hw 15.15 h

Na de Grevelingensluis, het stromende zoute water op, dan rechts het hoekje om het Zijpe af. Bij de krabbenkreek bakboorduit naar Sint Annaland. 

Misschien is het proberen waard de boot aan het begin van de Krabbenkreek, zijde groene boeien, tegen de plaat aan te zetten. Andere zijde van de Krabbenkreek is natuur gebied. Natuurmonumenten heeft helaas de verkeerde zijde gekozen als beschermd gebied. Waardoor we niet op een schitterende plaats kunnen droogvallen. Jammer, jammer.

Sint Annaland. Marifoonkanaal 31. De laatste halteplaats van de Leisureweek. Sint Annaland is een getijde haven. Met een getijde verschil van ca 4 m.
Let op. Afmeerlijnen door de ringen of beugels van de meerpalen halen. In het havenrestaurant kunnen we een krabje prikken met een schitterend uitzicht over de Krabbenkreek.

Daarna bestaat de mogelijkheid in gemeenschap van div. boten de vakantie voort te zetten op het ruime sop van de Zeeuwse wateren. Prettige vaarvakantie. Ik reken op je.

RdB

 

Zeelandweek ] Aanlooproute Zeeland ] [ Route Zeelandweek ] Foto's Leisureweek 2001 ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl