Scheg en het roer 2
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

De scheg en het roer – deel 2

In deel 2 van deze episode weer een verhaal van een rasechte doe-het-zelver. Rob de B. gaat in op de oorzaken van scheg- en roerproblemen. Tevens vertelt hij zijn ervaringen van zijn zelf uitgevoerde roerreparaties aan de “Bianca”.

Hoe ontstaan gebreken aan scheg en roer.
Enkele oorzaken zijn: door wrikken van helmstok/roer, te ondiep vaarwater en droogvallen van de boot op het wad (kim-kielers). 
Het roer steunt en draait op de hak van de scheg en dit heeft weer invloed op bevestiging aan de romp. Voorbeeld: Kielen, scheg en roer steken als regel even diep maar door het gewicht van de bemanning in de kuip raken scheg en roer als eerste de grond. Door deze onvrijwillige aanraking met de bodem krijgt de scheg het behoorlijk voor de kiezen (lees: bevestiging aan de romp). Waardoor speling ontstaat tussen de romp en scheg. Demonteer scheg en roer, maak de te lijmen vlakken schoon, geef de bouten een stevige lik primer en lijm de scheg weer tegen de romp. Controleer tijdens de demontage van het roer ook op speling tussen de roerkoning en hennegatskoker (de buis waar de roerkoning door heen steekt). 
Controleer ook de lijmnaden van roer en scheg op lekkage. Door lekkage zuigt het schuim zich vol met water en bevriest in de winter. Waardoor de lijmnaden gaan wijken. Ben je handig genoeg: demonteer roer en scheg, lijm de schaaldelen opnieuw met Poly-pol, een polyesterlijm geschikt voor onder water, en schuim na het drogen roer en scheg opnieuw. Breng, na het monteren van de scheg aan de romp, een laag polyester of lijm aan over de schegbouten binnen in de boot. 
RdB

 

17 tips voor een 17 ] 220 Volt aan boord ] 27 tips voor 27 ] Breed bed L17 ] Drinkwater in de boot ] Insteekschot ] Kajuitramen ] Roer ] De scheg en het roer 1 ] [ Scheg en het roer 2 ] Scheg en het roer 3 ] Scheg en het roer 4 ] Scheg en het roer 5 ] Schildertips ] Trimschema ] Uierzalf ] Ventilatie-fok ] Warm water aan boord ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl