Ventilatie-fok
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Ventilatie-fok

Uit de oude doos, maar nog steeds actueel. Uit The Leisure Family 1998-2/3 

De vorige zomer heeft het echt aflaten weten. Wel nu deze zomer belooft een warme en hete zomer te worden. Om nu wat ventilatie door het schip te krijgen kunnen we natuurlijk zo’n elektrisch geval meenemen, maar daar is stroom voornodig en dat is niet overal voorhanden. Er moet dus een andere oplossing gevonden worden. Op de MORWENNA van Armin en Hennie  (de uitvinders van dit vernuft! En daarna door heel wat zeilmakers gepikt en, met een kleine wijziging, nagemaakt!) wordt in geval van grote hitte een wonderding boven en in het voorluik gehesen. Het is een windvanger die de wind uit alle richtingen het voorluik in leidt, zodat er een lekker koel windje door het schip waait. 
Het materiaal is van spinakerdoek of van dun nylon voeringstof.

Hoe gaan we te werk

Eerst deze beschrijving en de tekening even bestuderen. We zien dat het geheel uit 8 stukken doek bestaat. En wel 4x A en 4x B. Zie figuur 1 en 2.
Na het knippen beginnen we met de boven- en onderzijde van 4x A af te zomen met 1 cm zoom, zie stippellijn.
Dan naaien we 4x A met de rechte kant aan elkaar zodat we een kegel
krijgen met de naad in het midden, er is 2 cm zoom voorzien, zie streepjeslijn.
Vervolgens zomen we de vier lappen B van boven en van onderen met 1 cm zoom af, zie stippellijn.
Nu naaien we 2 lappen B met er tussen een schuine kant van een A aan elkaar en herhalen dat met de andere lappen B zodat er een vierkant ontstaat waar op de hoek steeds een A tussen zit. Niet zomen, gewoon met b.v. met een zigzag steek éénmalig door stikken, afwerken komt nog.
We hebben nu een kegel (3) die wijdvallend onderin een vierkant (4) verdwijnt en waarvan de zijden nog niet zijn afgewerkt.
Deze zijden (2) werken we nu af door er 2 cm breed band dubbelgevouwen langs te stikken (zie fig. 3 detail) en wel zodanig, dat we aan de bovenkant van de kegel (1) twee lussen krijgen om de fokkeval aan te slaan . Zodat we het geval boven het voorluik kunnen hijsen en aan de onderkant op ieder hoek een lus (5) hebben om er een kruislatje door te steken zodat de zgn. doos door het voorluik, tegen het plafond vast blijft.
Als de we de kruislatjes in het midden een schroef geven, raken ze elkaar niet kwijt en als laatste maken we een tas om het geheel in op te bergen. Succes. JG.

 

17 tips voor een 17 ] 220 Volt aan boord ] 27 tips voor 27 ] Breed bed L17 ] Drinkwater in de boot ] Insteekschot ] Kajuitramen ] Roer ] De scheg en het roer 1 ] Scheg en het roer 2 ] Scheg en het roer 3 ] Scheg en het roer 4 ] Scheg en het roer 5 ] Schildertips ] Trimschema ] Uierzalf ] [ Ventilatie-fok ] Warm water aan boord ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl