Wat is de Stertocht
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Wat is……… de STERTOCHT:

De Leisureclub organiseert jaarlijks een aantal evenementen waaronder de – inmiddels traditionele – Stertocht. De meeste ‘oude’ leden weten wel wat ze bij deze traditie kunnen verwachten maar omdat de ledenaanwas de laatste jaren niet onbeduidend is, wordt voor de nieuwe leden hieronder beschreven wat de ‘Stertocht’ inhoudt. 

Al sinds de vroege geschiedenis van de Leisureclub wordt elk jaar vanaf Hemelvaartsdag tot en met de eerstvolgende zondag een evenement met een vaste route georganiseerd, nl. 
Dag 1 Hemelvaartsdag: Durgerdam
Op Hemelvaartsdag varen de deelnemers op eigen gelegenheid en in eigen tempo naar de jachthaven in Durgerdam. ’s Avonds vindt daar in het clubschip de opening van het evenement plaats. De voorzitter heet de deelnemers welkom en de regels voor de zeilwedstrijd van de volgende dag worden besproken. Daarna kunnen de deelnemers onderling ervaringen uitwisselen.
Dag 2 vrijdag: Hoorn
Haven Vrijdag is het vroeg dag, want dan start om 09.00 uur de zeilwedstrijd vanaf de hoek van ‘t IJ naar Hoorn. Dit is de enige wedstrijd die door de Leisureclub (jaarlijks) in clubverband wordt georganiseerd; De schepen varen met in principe alleen de standaard zeiluitrusting (grootzeil, fok, of genua) zo snel mogelijk naar Hoorn. Ieder noteert bij het passeren van het afgesproken eindpunt zijn eigen tijd. De eerlijke winnaar (op handicap, gebaseerd op de SW-rating) wordt de volgende dag bekend gemaakt. Een aantal jaren is het gelukt tijdig voor ‘s avonds te reserveren bij de Chinees
Dag 3 - zaterdag : Edam
Traditioneel zeilden de Leisures op zaterdag ‘terug’ naar de importeur, de Triba (nu Corba) in Edam. Jarenlang hebben we daar gastvrijheid genoten langs de kant en in de showroom, die daarvoor werd ontruimd. Nu Edam beschikt over een goed geoutilleerde jachthaven blijven we lekker gemakkelijk buiten de sluis en vinden ’s avonds onderdak in het clubhuis. De winnaar van de zeilwedstrijd van de vorige dag wordt daar bekend gemaakt en gehuldigd. De naam van het winnende schip wordt gegraveerd op het clubschild en de winnaar mag dat tot de volgende Stertocht thuis op de schoorsteen-mantel zetten.
Dag 4 zondag: thuishaven
Op zondag is het evenement afgelopen en vertrekken de deelnemers weer naar hun thuishavens. 

De Stertocht biedt vroeg in het jaar een stimulerende start van het vaarseizoen. De wedstrijd lijkt spannend, maar het is altijd een plezierig evenement.
Er is ook gedacht aan leden die van ver komen of die hun boot nog niet klaar hebben: de bijeenkomsten op de wal kunnen ook per auto worden bezocht. Vooral de zaterdagavond is daarbij populair gebleken, hoewel iedereen ook in Durgerdam al welkom is.
Wel vooraf opgeven: dan weet de evenementencommissie op hoeveel personen kan worden gerekend. Reserveer dus alvast in je agenda: Stertocht: vanaf Hemelvaart! 
Redactie Leisurekrant

 

Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] [ Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] Wel en wee met onderwaterverf ] Nieuwe Leisures te koop ] HSL-Zuid ] Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl