Wel en wee met onderwaterverf
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Wel en wee met onderwaterverf.

Dik onder het stof en vuil van de afgeschraapte en geschuurde verf, sta ik bij mezelf te denken wat ik toch een enorme sukkelaar ben dat ik nu alweer het onderwaterschip aan het behandelen ben. Ja ja wat mooie folders en mooie praatjes over milieuvriendelijke verf en aandacht voor het milieu, ik ben het voorlopig allemaal een heleboel beetjes zat.

Ik sta versteld van mijzelf, dit stukkie wat ik hier nu ga schrijven kwam eigenlijk bij mij opborrelen op het moment dat ik het met mijn boot niet meer zo erg zag zitten!!!!!
Zoals jullie allemaal weten (zeker als booteigenaren) willen we voor ons pleziervaren best wel wat meer doen dan de beroepsvaart die nog steeds de oude vertrouwde teer of andere milieubelastende onderwaterverven gebruiken.
Ik ben het daar in principe ook wel mee eens ( met die strengere regels), ware het niet dat ik nog steeds niet een redelijk alternatief ben tegengekomen.

Even in het kort wat hier aan vooraf gegaan is, na jarenlange (goede) (verkeerde) verf op het onderwaterschip te hebben gebruikt ben ik in 2000 een milieuvriendelijk alternatief gaan gebruiken. Een zogenaamde zelfslijpende antifouling, zag er goed uit na het aanbrengen en na een seizoen in het water toch niet echt tevreden ( op sommige plaatsen baardvorming onder de waterlijn).
In 2001 toch maar weer een extra laagje aangebracht en dat seizoen ermee uitgevaren.
In 2002 besloten om er maar een heel nieuw verfsysteem aan te brengen, dat is sneller geschreven dan gedaan!!!!
Om het nieuwe verfsysteem aan te brengen, was ik wel verplicht om al de voorgaande lagen te verwijderen, okee als je iets doet moet je het wel zo goed mogelijk doen.

Na een zeeeeer intensieve schuur- en schoonmaaksessie ( ik had al ervaring in het jaar 2000), met heel veel ellenbogenstoom, kwam er een pas uitgebracht milieuvriendelijk verfsysteem op de markt, door TNO getest, dus dat zat wel snor.

Ik moet eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zo'n mooi onderwaterschip gehad zo glad, dat je bij jezelf dacht: ik ga maar ondersteboven varen met mijn boot.
De vorige regel is natuurlijk ernstige flauwekul maar de rest is bloedserieus.

Kort en goed ik heb er ongeveer 14 dagen van kunnen genieten, want dat waren de 14 dagen dat de boot nog op de wal stond.

Vol trots ( op die mooie onderwaterverf ) werd de boot te water gelaten, met lovende kritieken van toeschouwers en bekenden.
Eerlijkheidshalve moet ik hierbij direct vermelden dat de werfbaas toch wel een kritische noot plaatste zo van; "We zullen wel zien hoe je boot er uit ziet als tie weer uit het water komt."

Al heel snel werd ik uit mijn droom gewekt, want aangekomen op mijn vaste ligplaats zag ik dat mijn onderwaterverf last kreeg van "kippenvel" en "afstotings" verschijnselen, Wat had ik fout gedaan????????

Om ook dit verhaal wat in te korten bespaar ik jullie de details wat er allemaal kan gebeuren met een booteigenaar en een verffabrikant aan : telefoontjes, faxen, E mails en brieven.
De mooie anti aangroeiverf veranderde in 1 vaarseizoen in een ongeremde aangroeiverf voor zoetwatermossels, algenbaard en ander ongerief. (een volle vuilniszak).

Van de verffabrikant kreeg ik bericht, dat op zijn kosten een nieuwe laag aangebracht zou worden en in overleg zou dit dan aan het eind van het vaarseizoen gaan plaats vinden.
Maar ook hier zat vrouwe Fortuna weer op een andere boot, want de verf is uit de handel genomen en dus mag ik het verder zelf uitzoeken.

Geluk hierbij is dat ik niet de enige ben met bovengenoemde verf problemen, maar ik vraag mij tegelijk af wat de waarde is van een testcertificaat van TNO, of zou dit certificaat zo maar worden toegekend??????

Alles bij elkaar opgeteld ben ik nu weer net zo ver als 4 jaar geleden en mag ik bovendien de gel-coat beschermlaag opnieuw gaan aanbrengen omdat deze laag na 3x schuren de nodige slijtplekken te zien gaf.

Na al deze negatieve dingen krijg ik vast nog wel iets positiefs, wat dat zal gaan worden weet ik nog niet, maar ik zal dan zeker van mij laten horen.

Nick van Ginfizz

 

Nieuwe Leisures te koop  - Het vervolg ] Wat is de Stertocht ] Vanaf de wal ] Leisureweek van de Rinzwind ] [ Wel en wee met onderwaterverf ] Nieuwe Leisures te koop ] HSL-Zuid ] Het naviduct ] Avonturen 2002 ] Op naar Friesland 1 ] Op naar Friesland 2 ] Kennismaking IJsselmeer ] Leisureweek 2000 ] Midwinterzon ] Pareltjes ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl