Zeelandweek
Start ] Omhoog ] Nieuws en informatie ] Evenementen ] Leisurekrant ] Foto´s ] [Discussieforum] [Navigatieoverzicht]

Deze website is verhuisd en wordt niet meer up-to-date gehouden. Klik hier door naar ons nieuwe webadres www.leisureclubholland.nl

Omhoog

 

 

Zeelandweek

Onze eerste ontmoetingsplaats Strijensas op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard. Van oudsher is dit een vissersplaats gelegen op de hoek van het Hollandsdiep en de Dortse Kil met uitzicht op de Moerdijkbrug. Strijensas is dit jaar onze startplaats voor de Leisureweek naar Zeeland. 
Strijensas is twee dorpsstraten groot, het heeft echter wel twee jachthavens.

Op de dag des Heren varen we naar Oude Tonge dat ligt op het eiland Overvlakkee. Het is nog wel een Zuid-Hollands eiland maar ook al een beetje Zeeland. Via het Hollandsdiep varen we aan de veilige kant naar het kruispunt Hollandsdiep, Haringvliet via de Volkeraksluizen de Volkerak op. Dit wordt ook wel het kruispunt Hellegatsplein genoemd. De Volkerak is een beetje zoet en een beetje zout water. Dat merk je direct aan de golfslag, dus het is een stuk rustiger varen. De Volkerak is geen getijdewater (meer). Via een aanloop geul en een kanaaltje varen we Oude Tonge binnen. Dit is een oud vissersplaatsje met huisjes met prachtige gevels.

Maandag varen we via een stukje Zeeland en de sluis van Bruinisse naar Herkingen, gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Overvlakkee. De haven ligt hier direkt aan het Grevelingemeer. Herkingen is ook een gezellig knus vissersplaatsje. Hoe kan het ook anders met op het dorpsplein het leugenbankje. Het bankje is echter wel opgesteld in een sjiek "glazenhuis" om alle dorpsgebeuren in de peiling te houden.

Dinsdag varen we het Grevelingenmeer over naar Port Zeelande. Het Grevelingenmeer is een redelijk beschut vaarwater met een aantal recreatie eilenden. Schouwen Duivenland waren in de middeleeuwen twee aparte eilanden. Volgens de geschiedenis werden deze eilanden zeker 18 maal door stormvloeden overspoeld. De stormvloed St. Elizabethsvloed in 1421 is een daarvan een bekende. Wij zullen ongetwijfeld een bezoek brengen aan de Brouwersdam waar je aan beide zijden uitzicht hebt over het water. Enerzijds de Noordzee en anderzijds het Grevelingenmeer. 

Donderdag varen we op naar Bruinisse. Er moet voor de overnachting nog een alternatieve plaats worden gekozen zoals Brouwershaven, Herkingen of mogelijk een recreatie eiland.

Vrijdag, via de sluis van Bruinisse varen we stromend water op naar Sint Annaland
Sint Annaland is gelegen op het eiland Tholen. Heel misschien kunnen we hier, afhankelijk van het tij en weer, droog vallen op een beschermde plaat. (of is dat niet voor ons bedoeld “beschermd”). Het verschil tussen eb en vloed bedraagt ongeveer 4 meter.
In het nieuwe restaurant van de jachthaven, met een prachtig uitzicht over de Krabbenkreek prikken we met z'n allen ter afsluiting van de Leisure week een vorkje. 
De zaterdagmorgen is het einde Leisureweek (al zullen diverse schippers elkaar nog wel een of twee weken weten te vinden voor voortzetting van de verkenning van Zeeland). 
RdB

 

[ Zeelandweek ] Aanlooproute Zeeland ] Route Zeelandweek ] Foto's Leisureweek 2001 ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 20 april 2006
Deze website wordt verhuisd naar http://www.leisureclubholland.nl