BASIC SWING
Start CONTACT JAZZLINKS LUISTEREN FOTO'S REFERENTIES

 

 

Een middag of avond met BASIC SWING staat garant voor genieten van aanstekelijk swingende jazzmuziek. BASIC SWING is een Main Stream Jazz Combo bestaande uit solisten en begeleiders van formaat en reputatie. De band is de voortzetting van de vermaarde Harry's Jazz and Blues Band die in het jaar 2000 door trombonist/bandleider Harry Westerbeke werd ontbonden. 

Het repertoire van de band is met de meeste zorg geselecteerd uit The Great American Song Book, d.w.z. het verzamelde werk van de grote songwriters als George Gershwin, Sammy Kahn, Jerome Kern, Richard Rogers, Cole Porter, om maar eens wat namen te noemen. Een belangrijk deel van het repertoire bestaat uit stukken van Duke Ellington. Ook Bossa Nova's van Antonio Carlos Jobim prijken op de speellijst. BASIC SWING gaat ook een aantal Be bop composities van Charlie Parker en Thelonious Monk niet uit de weg!

Alle stukken worden vertolkt in speciaal voor BASIC SWING geschreven arrangementen, voor het merendeel van de hand van leider/gitarist Jack Kraal.

Van groot belang is het vocale gedeelte, hoofdzakelijk verzorgd door de charmante zangeres Margreet Groenendijk, hoewel ook enkele andere bandleden vocaal goed voor de dag komen!

"Het moet swingen" is het motto van de band en dat doet het ook , .................altijd!

De bezetting van BASIC SWING ziet er als volgt uit:

 

Margreet Groenendijk, vocals.

Een zangeres met een zeer eigen opvatting, toon en frasering. Behalve bij BASIC SWING zingt zij ook bij de bekende Bill Bakerís Big Band en met haar eigen combo Jazz Centre Ville.

 

Jack Kraal , leider, gitarist, vocalist.

Was ooit een aantal jaren als professional de vaste begeleider van de internationaal bekende vocaliste Ann Burton

Speelde jarenlang in de oorspronkelijke Harry's Jazz and Blues Band, tot aan de opheffing.

Was ook bestuurlijk actief als secretaris en later voorzitter van Jazzclub Zoetermeer

De meeste arrangementen van BASIC SWING zijn van zijn hand.

 

Joop Nieuwland, tenor- en sopraansax en vocals

Heeft een zeer herkenbaar geluid en heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in onder meer de Coast To Coast Jazz Band.

 

 

Henk van Muijen , trombone en vocals.

Speelde jarenlang in het legendarische orkest Ted Eastonís Jazz Band, waarmee hij optrad met vele internationale jazz grootheden.

      

Wim van Hoorn , piano.

Speelde in binnen - en buitenland met Doc Holyday's Jazz Band. Heeft momenteel een eigen trio: The TBA Jazz Trio

en begeleidt regelmatig jazzsolisten in de regio Leiden. 

Ruud Danckaarts , contrabas.

Was jarenlang de bassist van de vermaarde New Orleans Syncopators  waarmee hij een aantal grammofoonplaten opnam. Speelde, tot aan de opheffing, eveneens in de Harry's Jazz and Blues Band.

 

Koos van Arkel, drums.

Is actief in diverse comboís en speelde o.a. in het huisorkest van de Haagse Jazzclub, de Mainstream Five, in de Earls Town Jazz Society, de Paradise Jazzband en eveneens in de Coast To Coast Jazz Band.