Adrian Griep (1916-1945)
Sneuvelt bij de bevrijding van Frankrijk
 
 
  Adrian Griep wordt op 11 oktober 1916 geboren in Holland, Michigan. Hij is het derde kind, en enig zoon, van Nicolaas Griep en Catharina Katte.

Hij trouwt -- zijn vrouw heet Minnie -- en ze hebben een dochter Carolyn Mae Griep. Ze wonen in Holland, Michigan.

In 1944 komt hij in dienst in het Amerikaans leger om deel te nemen aan de bevrijding van Europa. Zijn inzet duurt slechts kort: al na enkele weken sneuvelt hij in de Franse Vogezen.Adrian zijn graf op de US Military Cemetary te Epinal.

 
 
  GENIESOLDAAT

Adrian Griep komt op 13 april 1944 in dienst in het Amerikaans leger, bij het 290th Engineer Combat Battalion. Deze eenheid, vier maanden tevoren opgericht, is dan gelegerd in Camp Shelby in Mississippi. De engineers ontvangen er hun militaire basistraining en bereiden zich voor op de taken die hun wachten: bruggen bouwen, wegen repareren, mijnen onschadelijk maken, etc.

Eind september komt het bevel zich gereed te maken voor verplaatsing overzee. Op 22 oktober 1944 vertrekt Adrian Griep uit New York; om 11.00 varen de schepen het Vrijheidsbeeld voorbij. Op 2 november 1944 arriveren ze in Engeland; Adrian iets later, omdat het schip met zijn eenheid eerst nog in Cherbourg aanlegt. Hun verblijfplaats in Engeland is het pittoreske plaatsje Tiverton, in Devonshire. Tot eind december trainen de engineers daar verder, onder meer in het slaan van baileybruggen.

De dag na kerst komt het bericht van vertrek naar Frankrijk. Op 31 december zet het Engelse libertyschip ‘HMS Empire Rapier’ het 290th Engineer Combat Battalion over naar Le Havre. Na zes dagen bivak in modder en sneeuw volgt een tocht van vier dagen in legertrucks, om hen 300 km verderop naar Melsheim in de Elzas te brengen.

  FRONTSOLDAAT

Op 5 januari 1945 wordt het 290th Engineer Combat Battalion nabij Orbey aan het front geplaatst. Op dat moment woedt verder naar het noorden het Ardennenoffensief. Veel eenheden zijn het leger daar te hulp geschoten, waardoor nabij Colmar een tekort aan manschappen is ontstaan. Hoewel ze er niet voor getraind zijn, worden de engineers deze eerste periode (17 januari-5 februari 1945) noodgedwongen ingezet als frontsoldaten, als onderdeel van de 28e Infanterie Divisie.

Deze divisie maakt op zijn beurt deel uit van het Amerikaanse 7e Leger. In januari 1945 staat dat opgesteld tussen Straatsburg en Mulhouse en heeft de opdracht om de zogeheten zak van Colmar van Duitsers te zuiveren. Er wordt daarom een ‘agressieve defensie’ gevoerd, met veel patrouilles richting vijandelijk terrein. Dit alles in extreme weersomstandigheden: het vriest er in die periode tot -20 C, met continu sneeuwstormen.

De eerste dag krijgt de eenheid al direct een Duitse aanval te verduren, die ze goed doorstaan. Op 23 januari komt het bevel twee patrouilles uit te zenden, die het vijandelijk gebied moeten penetreren om er informatie over de Duitse posities te verzamelen. Ze vertrekken om 7.20 uur. De 'A-company' krijgt het al na 200 m zwaar te verduren, en de ‘B-company’ van luitenant Hunnicutt komt na 750 m voorwaarts te zijn gegaan onder hevig Duits vuur te liggen. Men kan niet meer voor of achteruit, enkelen vinden direct de dood, en ook vallen er de nodige gewonden.

Luitenant Hunnicutt wordt met tien van zijn mannen van de rest afgesneden. Om 13.27 wordt de actie afgeblazen, en de groep van luitenant Hunnicutt wordt gerapporteerd als ‘Missing in Action’. Ook Adrian Griep wordt die dag als 'MIA' opgegeven.

  GESNEUVELD

Op 5 februari wordt Adrian zijn lichaam gevonden en op 9 februari wordt hij begraven, waarvan op 4 maart een Report of Burial wordt opgemaakt door de staf van de 28e Infanterie Divisie. Als doodsoorzaak staat daarin vermeld: "S.F.W. of head". Op 10 maart wordt zijn dood aan het thuisfront gemeld:

Adrian Griep ligt begraven op de US Military Cemetary te Epinal. De locatie van het graf is: vak A, rij 13, graf 55.

 
 

DE DOCHTER VAN
ADRIAN EN MINNIE GRIEP

 
 
Carolyn Mae Griep (..-)
 

Carolyn Griep trouwt met Paul Rogers. Ze hebben een zoon: Joel.

 
 

Heeft U aanvullende gegevens over deze familie, of maakt U er zelf deel van uit?
Geef dit door aan j
an.griep@planet.nl !

Start -- Sitemap -- Indexen -- Introductiepagina -- Griep uit de Nederlanden -- Griep als emigrant
Griep uit Hoedekenskerke -- Griep op Hansweert -- Griep op Yerseke -- Griep in de USA
Deze pagina (http://home.planet.nl/~artrako/Amerika/Personen/Adrian1916-NL.html) is
voor het laatst gewijzigd op 23 oktober 2011 door door
Jan Griep te Katwijk aan Zee.