De vierde en vijfde zoon van Joannes Asselberghs gaan wonen in wat we nu Nederlands Limburg noemen. Andreas Victor wordt molenaar op de Loobeeker watermolen te Venray. Na hem neemt zoon Johannes Jacobus en later diens zonen Franciscus Josephus Hubertus en Eduardus Jozef Maria de watermolen over. Drie generaties waarvan bijna 100 jaar in pacht en twee jaar in eigendom. Enkele takken van deze familie voeren nog steeds de originele naam met h.

 

Carolus Emanul, gaat naar Venlo. Hij is eerst molenaar geweest (1807) in Venlo, rond 1826 duikt hij op in Dlken, Duitsland waar hij eveneens het beroep van molenaar uitoefent. In 1830 is hij weer terug in Venlo waar hij molenaar wordt op de windmolen die gelegen is aan de huidige Molenstraat tussen de Straelse- en Herungerweg. Van deze tak van de familie zijn er geen nazaten in de mannelijke lijn bekend.

 

 

Daar komt de trein, boek geschreven door Marie-Anne Asselberghs, bevat een schat aan beeldmateriaal uit het Nederlands Spoorwegmuseum en andere instellingen in Europa. Het behandelt in woord en beeld, aan de hand van uniek illustratiemateriaal, de opkomst en ontwikkeling van het railvervoer in Europa.

Ontboezemingen van bekende en minder bekende schrijvers van vroeger en nu worden afgewisseld met illustraties voorzien van onderschriften, waarin op onderhoudende wijze en vaak uitvoerig op het afgebeelde onderwerp wordt ingegaan. Zo kan de vluchtige lezer er veel plezier aan beleven, maar ook voor de echte liefhebber bevat het boek interessante informatie.

Daar komt de trein laat zien hoe de komst van de trein een belangrijke impuls vormt voor de mijnbouw en industrie. Hoe afstanden wegvallen. Hoe de Europese mens leert reizen en kennisnemen van buitenlandse culturen, zeden en gewoonten. In feite de eerste wankele schreden op de weg naar Europese integratie. Afgezien van dit sociaal/culturele aspect wordt het spoorweggebeuren belicht als een dankbaar onderwerp voor schilders en tekenaars. Veel romantische afbeeldingen getuigen daarvan.

Tussen licht en Donker.

Tussen licht en donker, boek geschreven door Edgar Asselberghs. Edgar Asselberghs en zijn oudere broer Victor ontsnappen in 1943 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de vrijheid. Een andere broer Erik was hen in 1942 al voorgegaan. Na een moeilijke tocht door Frankrijk, over de Pyreneen, bereiken ze Spanje, waar ze onmiddellijk gevangen raken. Erik was al eerder terecht gekomen in het concentratiekamp Miranda de Ebro. Edgar moet na zijn vrijlating wachten tot hij Spanje mag verlaten en doolt in zijn eentje door Madrid in de herfst van 1943. Nadat Victor vrij is gekomen, worden ze in januari 1944 doorgestuurd naar Lissabon en vervolgens naar Engeland, waar ze worden ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Als soldaten nemen ze deel aan de oorlogscampagne vanaf Normandi, augustus 1944. Later komt ook Erik in dienst bij de brigade. De veldtocht eindigt voor de drie broers met de bevrijdingsintocht in Den Haag.

'T VREEJERSPEDJE
1987 nr.1 : Tekst & muziek : Twan Smets (Twan van Nellegraad)

Refrein:
Waarm is d'r heej in Bree gn vreejerspedje mir ?
'k Zoe dao gaer nag ins in vreeje, al waas 't mr vur einne kir.
Waarm hebbe ze det toch weggedaon ?
Ik weit gewon neet mir, wo ik nag kn gaon staon.
Waarm hebbe ze det toch weggedaon ?
Ik weit gewon neet mir, wo ik nag kn gaon staon.

Ik weit nag good, det heej in Bree un pedje loog,
en ik dich dao vur d'n irste kir toen zoog.
Ik vroog aan dich : moog ik dich get vertelle ?
Donbeej 't dahliaveldje van mster Belle.

Vruujer leepse van
"d'n Haan" wies Pappie Bots.
Lpse nouw dr Bree, ving ik 't wit te dods.
Wat ksse vruujer in det pedje get belaeve,
want idderein vng dao de leefde vur 't laeve.

Van van de Lo wies beej d'n hoof van
Asselbergh,
waar 't stampend vol, mar nemes vng det erg.
Naevve de maedjeschol vroog ik dich as mien brudje,
nao un lekeer muulke op dien leeve snutje.

Een versje uit Maasbree

Foto van de Loobeeker watermolen naar een tekening van A. Kersten te Holthees.

Limburgse tak

Tekstvak: Indien personen bezwaar hebben tegen vermelding van hun naam en/of bepaalde gegevens in de stamboom op GeneaNet, dan kunnen zij dit via een E-mail aan mij kenbaar maken. Ik zal er dan voor zorgen, dat die namen/gegevens verwijderd worden.
Voor opmerkingen, aanvullingen en correcties  kunt U schrijven naar:
Met vriendelijke groet, Gijs Asselbergs.