Gaudi

horizontal rule

Home

 

Een dagje Barcelona met Antonio Gaudi

Het stadsbeeld van Barcelona wordt vooral bepaald door die ene unieke architect, nl. Antonio Gaudi. Zijn werk valt op vanwege de enorme verbeelding en fantasie die het uitstraalt. Op sommige plaatsen in Barcelona waan je je in een sprookjespark zoals de Efteling! Gaudi’s stijl kenmerkt zich vooral door ronde vormen, sierlijke lijnen, golvende façades en overdadige ornamenten.

 

Zijn stijl vindt zijn oorsprong in de gotiek. Vooral bij zijn grootste project, de Sagrada Familia (zie foto boven), is dit duidelijk terug te zien. Gaudi was een zeer gelovig mens en dat is o.a. terug te zien aan de ronde vormen in zijn werk, welke symbool staan voor de door god geschonken natuur. De lange, golvende en sierlijke lijnen symboliseren de band die Gaudi met god had.

 

 

Op deze website vind je “een dagje Barcelona met Antonio Gaudi”. In de ochtend bezoeken we La Pedrera: we ervaren de ruimte die Gaudi creëert van binnenuit! Daarna bezoeken we de Sagrada Familia om vervolgens de middag te vertoeven in het schaduwrijke Parc Guell. Deze dag geeft een mooi beeld van het Grote Genieten in Barcelona: Kunst, cultuur en natuur!

Veel plezier !

 

Kijk ook eens op de volgende links:

http://www.digischool.nl/ckv1/architectuur/sagrada/gaudi_Sagrada_familia.htm
http://www.digischool.nl/ckv1/architectuur/bauhaus/pavello_mies_von_der_rohe.htm
http://www.digischool.nl/ckv1/architectuur/guell/parc_guell.htm
http://www.digischool.nl/ckv1/architectuur/gaudicasa/casa.htm

horizontal rule

Barcelona: Een dagje met Antonio Gaudi

We bezoeken vandaag de hoogtepunten in het werk van Antonio Gaudi (1852-1926), nl. Casa Mila, ofwel La Pedrera, de Sagrada Familia en het Parc Guell.

Deze volgorde past overigens prima bij het klimaat van Barcelona: de heerlijke, koele ochtend leent zich uitstekend voor het bezoeken van bouwwerken in de stad en in de middag is het heerlijk vertoeven in het schaduwrijke Parc Guell, hoog boven en buiten de stad gelegen.

 

bullet

Voorbereidende opdracht 
Plan de te volgen route van Casa Mila via de Sagrada Familia naar het Parc Guell. Onderzoek bij het plannen van je route of je onderweg nog interessante “dingen” tegen kunt komen (liefst van Gaudi). Maak daarbij gebruik van een gedetailleerde stadsplattegrond. Lopen geniet duidelijk de voorkeur: je ziet meer en het is toch mooi  weer!
Tip: de “ Passeig de Gracia” is een straat die erg de moeite waard is!

horizontal rule

Ochtendprogramma: Casa Mila of La Pedrera ( Passeig de Gracia 92)

Casa Mila heet in de catalaanse volksmond ook wel La Pedrera, ofwel de steengroeve. Dit appartementencomplex ligt in de wijk Eixample. Kenmerkend voor deze wijk is de strakke  structuur van huizen en straten. Opvallend is dat er geen rechte hoeken zijn: alle hoeken van bebouwing zijn nl. “afgekant”, de zog. Afgeschuinde hoeken. Casa Mila staat ook op zo’n afgeschuinde hoek en heeft daardoor 3 façades. (vooraanzichten)

 

bullet

Vraag 1
Wat voor een effect heeft deze manier van bouwen voor/op jou?

bullet

Vraag 2
Wat valt op aan de facades van Casa Mila?        

In Casa Mila bevindt zich een permanente tentoonstelling (Espai Gaudi) over de (interne) logica van Gaudi’s werk, over zijn methodes, ambities, zijn voorbeelden en de historische context waarin we zijn werk moeten plaatsen. De ruimte waarin die tentoonstelling zich bevindt is op zichzelf ook zeer uitzonderlijk: de structuur van deze ruimte is nl. die van de binnenkant van de buik van een enorme walvis! Hier vind je overigens heel veel achtergrondinformatie waar je de rest van de dag veel aan kunt hebben.

bullet

Opdracht 1
In Casa Mila is één van de appartementen geheel in de stijl van 1920 ingericht.
Bezoek dit appartement. Wat valt je op als het gaat om de ruimtelijkheid, wat doet de ruimte dan met je? Hoe wordt dit veroorzaakt? Zou je in zo’n appartement willen wonen? Waarom wel/niet?

 

bullet

Opdracht 2
Het dakterras van Casa Mila is heel bijzonder. Beschrijf wat je ziet.

 

bullet

Opdracht 3
Je kunt 2 soorten schoorstenen onderscheiden. Teken van beide soorten 1 schoorsteen na. Beschrijf de overeenkomst en het verschil tussen beide.

Vervolg ochtendprogramma: La Sagrada Familia (Placa Sagrada Familia)

Het tweede deel van de ochtend brengt ons naar de Sagrada Familia, misschien wel het bekendste symbool van Barcelona.

Deze kathedraal kan met recht Gaudi’s levenswerk genoemd worden: hij werkte er vanaf 1882 tot aan zijn dood aan en woonde als een kluizenaar vlak naast de kathedraal. Na zijn ongelukkige dood ( hij werd door een tram overreden) werd hij in de crypte van de kathedraal begraven.

Deze imposante kathedraal laat veel van Gaudi’s artistieke en persoonlijke ontwikkeling zien. De kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis, met 5 beuken, 3 façades, een abside en een dwarsschip. Gaandeweg streefde Gaudi meer en meer naar een haast mythische vereniging van kunst en religie: ieder ornament kreeg een symboliek mee. Gaudi heeft de bouw nooit kunnen voltooien en tot op heden is de kathedraal nog niet af. Diverse architecten zijn bezig met de voltooiÏng van de kathedraal. Eén van hen is Josep Subirachs. Hij maakte o.a. de beelden voor de lijdensfaçade. De kathedraal heeft 3 façades die symbool staan voor het leven van Christus, nl:

bulletde geboortefaçade
bulletde lijdensfaçade
bulletde opstandingfaçade

 

bullet

Opdracht 4
Bekijk de geboortefaçade en beschrijf waaraan je kunt zien dat het om de geboorte van Christus gaat (symboliek). Waaraan kun je zien dat deze façade door Gaudi gemaakt is?

 

bullet

Opdracht 5
Bekijk je tekening van de schoorstenen van Casa Mila nog eens.

In welke façade kun je zien dat de kunstenaar zich door Gaudi heeft laten inspireren?

Hoe zie je dat?

Noem een overeenkomst en een verschil tussen het werk van Gaudi en de maker van deze beelden.

 

bulletOpgave 6 (optioneel)
De opstandingfaçade is nog niet in aanbouw. Maak een schets en/of beschrijving van hoe deze eruit zou kunnen komen te zien als jij de architect zou zijn.

horizontal rule

Middag: Parc Guell (Carrer Olot)

Veel van Gaudi’s werk werd gefinancierd door de adellijke familie Guell. Zo ook dit park, waartoe de steenrijke Eusebi Guell in 1900 opdracht gaf. Het moest een stadspark in Engelse stijl worden, met 60 huizen en strak aangelegde tuinen. Gaudi was heel enthousiast over dit project: het stelde hem in staat om zijn ideeën over een op de natuur geïnspireerde architectuur te verwezenlijken. Je ziet dit terug in het park: uit gesteente groeiende pergola’s en trappen en paden die heel harmonieus in hun omgeving opgaan. De voortdurende aanwezigheid van God in zijn werk komt ook hier weer terug: de veelkleurige mozaïekversieringen symboliseren God. Uiteindelijk werden er slechts 3 huizen voltooid en kwam het park in handen van de gemeente. Zowel Gaudi als Guell hebben in het park gewoond. Hun huizen zijn ook te bezichtigen.

 

bullet

Opgave 7 
Maak enkele foto’s van plaatsen in het park waaraan je kunt zien dat het werk van Gaudi door de natuur geïnspireerd wordt.
Geef bij iedere foto een korte uitleg.

 

bullet

Opgave 8 
Maak een foto of een tekening van een plek in het park waarvan jij vindt dat die karakteristiek is voor het werk van Gaudi.
Licht je keuze kort toe.

 

horizontal rule

Home | Architectuur | Gaudi | Juan Miró | Sardana | Drama | Straatmuziek | Palau de la Musica | Planologie

Last updated: 02/26/05.