Planologie

horizontal rule

Home

Barcelona in het kort

Barcelona is de hoofdstad van de Spaanse provincie CataloniŰ. Het is een oude stad die al in 133 v.C. voorkomt op wereldkaarten. In de gotische wijken zijn nog de bewijzen zichtbaar van deze lange geschiedenis: er zijn overblijfselen te zien van de Romaanse muur en er staan ontelbare gotische gebouwen.
Vanaf het begin van de 18e eeuw kwam CataloniŰ onder Spaans bewind. In het midden van de 19e eeuw was Barcelona een welvarende en snelgroeiende stad, die op economisch en cultureel gebied floreerde. In deze periode werd de stad uitgebreid met de wijk Eixample.

In de jaren 80 van de vorige eeuw was CataloniŰ economisch de sterkste provincie van Spanje, met 2 miljoen inwoners in Barcelona.

De belangrijkste straat van Barcelona is La Rambla. De Rambla begint aan de Plaša de Catalunya en eindigt 1,5 km verderop aan de haven. Plaša de Catalunya is een groot levendig en groen plein, midden in het centrum. Het is een belangrijk verkeersknooppunt met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. De VVV (Centre d'informacio Turisme de Barcelona) heeft hier een kantoor. Op de met bomen omzoomde Rambla kan je vaak over de koppen lopen. Winkelende huisvrouwen vermengen zich met zakenlui en toeristen. Je kan de hele Rambla in een half uurtje stappen overbruggen, of je kan er uren over doen, kijkend naar de ontelbare straatartiesten, bloemenkraampjes, boekenstalletjes en dierenverkopers. In het midden van de straat is het een brede voetgangerspromenade, maar langs beide kanten raast het stadverkeer voorbij. Er zijn veel toeristenwinkeltjes, fotowinkels, hotels en restaurants.

bulletOpdracht
Zoek een plattegrond van Barcelona. Teken op deze plattegrond minstens 5 bezienswaardigheden aan die je op deze site kunt vinden.

horizontal rule

De belangrijkste wijken van Barcelona

Barri G˛tic en Ribera

Eigenlijk zijn de Barri G˛tic en Ribera verschillende wijken, maar ze grenzen aan elkaar en maken allebei deel uit van de oude stad. De Gotische wijk grenst aan de linkerzijde van de Rambla, Ribera ligt nog iets verder naar het oosten. Dit zijn klassieke wijken. Als je houdt van de architectuur en de sfeer uit de 12de tot de 19e eeuw, is het hier interessant. Vooral de Gotische wijk is een echte toeristenlokker. In de Barri G˛tic staan nog overblijfselen van een 2300 jaar oude Romeinse muur. Plaša del Pi voor de kerk Santa Maria del Pi is een drukbezocht pleintje. Centraal in de wijk staat de Gotische kathedraal met zijn bijgebouwen, gebouwd in de 14de en 15de eeuw, waarvan de gevel pas werd afgewerkt in de 19e eeuw. Er zijn tal van oude paleizen en statige pleinen in de buurt. Ribera wordt van de Barri G˛tic gescheiden door de Via Laietana. Hier vindt u nog meer Gotische gebouwen. Carrer Montcada is hier een belangrijke straat, er zijn verschillende kunstgalerijen, Gotische paleizen en restaurantjes. Belangrijk is het Picassomuseum, gevestigd in het paleis Aguilar, op nummer 15.

L'Eixample

In het midden van de 19e eeuw barstte de stad uit haar voegen. De architect Cerdß werd aangesteld om een nieuwe wijk te ontwerpen om arbeiders, maar vooral de burgerij te kunnen huisvesten. Hoewel van zijn plannen alleen het schaakbordpatroon met huizenblokken behouden bleef en men alle voorziene groene zones schrapte, is dit tot op heden op architectonisch gebied een fantastische wijk, waar het Modernisme hoogtij viert.  Montaner, Cadafalch en vooral GaudÝ zijn de grootste Catalaanse architecten uit die tijd, en hebben enkele zeer markante gebouwen ontworpen. Als je van de stijl houdt, is de wijk ÚÚn groot openluchtmuseum waar je van de ene verrassing in de andere valt. Zelfs gebouwen die onopvallend weggedoken in zijstraatjes staan, zijn vaak even mooi als de Ĺgebouwen met naamkaartjeĺ, rondkijken is dus de boodschap. Bovendien is L' Eixample een chique winkelwijk, dus er is altijd wel wat te zien.

Meer informatie vind je op de architectuurpagina of op de pagina GaudÝ !

Montju´c

De berg Montju´c is de groene long van de stad. Toen in 1929 de wereldtentoonstelling in Barcelona doorging werden hier parken, paleizen, paviljoenen, sportstadions en tentoonstellingsruimtes aangelegd. Een aantal van die gebouwen zijn blijven bestaan en hebben een belangrijke functie als museum. De sportstadia werden gerenoveerd en andere werden bijgebouwd naar aanleiding van de Olympische spelen in 1992.

Aan Carrer Tarragona ligt het Parc Joan Mirˇ, waar zijn metershoge kleurrijke sculptuur Dona i Ocel (Vrouw en Vogel) midden in een waterpartij staat. In tegenstelling tot wat de naam van het park doet vermoeden, is dit het enige werk van hem dat hier staat.

Het olympisch stadion stond er al in 1929, maar werd ter gelegenheid van de Spelen in '92 vernieuwd en aangepast om een bezetting van 70.000 mensen aan te kunnen. De gevel is mooi, en doet eigenlijk niet echt vermoeden dat er een stadion achter zit. Je kan ook even een kijkje nemen in het stadion zelf.

Het sportpaleis Palau d'Esports Sant Jordi, werd gebouwd voor de Spelen, naar een ontwerp van de Japanner Isozaki, die er een futuristisch gebouw van maakte, waar 15.000 mensen in kunnen. Op het plein voor het gebouw heb je een prachtig uitzicht: links waterterassen met daarachter het Olympisch stadion, voor 'Sant Jordi' sculptuurtjes in staaldraad, en rechts de 'Calatrava', een 188 meter hoge communicatietoren, die lijkt op een witte scherpe naald met een draad eronder.

Hoogtepunt op Montju´c is toch wel het Fundaciˇ Joan Mirˇ. Als je van zijn werk houdt is dit museum erg de moeite, zowel schilderijen, wandtapijten als sculpturen worden tentoongesteld. Er is ook een aparte ruimte waar tijdelijke hedendaagse exposities gehouden worden. Op hun website www.bcn.fjmiro.es kan je alle informatie die je nodig hebt terugvinden.

Montju´c zelf is niet verstedelijkt, dus neem wat eten en drinken mee, want op dit gebied is er hier niet veel te krijgen

 

bulletOpdracht
Zoek de voordeligste manier uit om Montjuic te bereiken met het openbaar vervoer. Neem als startpunt Plaša de Catalunya. Vermeld hierbij de prijzen en de vertrektrijden. Gebruik als informatiebron de sites die hieronder staan vermeld.

horizontal rule

Vervoer in Barcelona

bulletTe voet: Ik vind dat je nooit zo de sfeer van een stad kunt opsnuiven dan als je er door wandelt en van de traditonele toeristische paden afwijkt. Barcelona is ideaal om te voet te doorkruisen, de stad is niet te groot en de bezienswaardigheden liggen meestal redelijk gegroepeerd per stadsdeel. Als je tijd beperkt is, kan je altijd nog gedeeltes met de metro doen. Alleen Parc GŘell is vrij ver om te voet te bereiken, en naar Montju´c moet je bergop wandelen.
bulletMetro: Het TMB metronet is uitgebreid, er zijn 5 lijnen, elk met een eigen kleurcode. De metro is snel, veilig, schoon en goedkoop. Een enkel ticket kost Ç 1. Er bestaan verschillende soorten tickets: 10 rittenkaarten, meerdagenpassen enz., meer info op www.tmb.net. Tickets zijn te koop aan automaten en in de meeste metrostations zijn loketten.
bulletBus: Het TMB-busnet is ook zeer uitgebreid, en de prijzen zijn dezelfde als de metro. Je kan een gewoon ticket bij de chauffeur kopen, maar geen tienrittenkaarten.
bulletBus TurÝstic: Maak een uitgebreide rondrit in een open bus. Met een dagkaart kun je de hele dag gebruik maken van deze bus. Bij elke bezienswaardige plaats kun je in- en uitstappen. Klik hier voor meer informatie.

 

bulletOpdracht
Maak een dagprogramma van 3 bezoeken met daarin minstens ÚÚn museumbezoek en ÚÚn bezoek in de buitenlucht, het derde bezoek mag je zelf uitzoeken. Zoek uit hoe we daar het beste kunnen komen, vergeet niet vertrektijden, prijzen en haltes uit te zoeken!. Maak ook een overzicht van de entreeprijzen, let ook goed op openingstijden. Ga er van uit dat we vertrekken om 9.30 uur (na het ontbijt) en dat we rond 18.00 uur weer terug moeten zijn. Het vertrekpunt is weer Plaša de Catalunya.

horizontal rule

Links

Barcelona : www.bcn.es
Toeristische site over Barcelona : www.seebcn.com
Toerisme Spanje : www.tourspain.es
Turisme de Barcelona website :  www.barcelonaturisme.com
Uitgebreide toeristische info: http://www.barcelonaturisme.com/turisme/net/ing/home.htm
Agenda Barcelona : http://www.timeout.com/barcelona/index.html
T.M.B. Metro-en bus: www.tmb.net
RENFE treinen : www.renfe.es
Lijst musea : http://www.bcn.es/english/barcelon/cultura/musemonu/imuseus2.htm
Weerbericht Barcelona : www.cnn.com/WEATHER/html/BarcelonaSpain.html
Fundacio joan Miro : www.bcn.fjmiro.es
MACBA Museum van hedendaagse kunst: www.macba.es
Fundacio Tapies : www.connect-arte.com/dire/muse/ftapiesa.htm
Architectuursite : www.greatbuildings.com
 

horizontal rule

Home | Architectuur | Gaudi | Juan Mirˇ | Sardana | Drama | Straatmuziek | Palau de la Musica | Planologie

Last updated: 02/23/04.