Drama
Start
Architectuur
Beeldend
Drama
Muziek
Fotografie
Planologie
Wereldliteratuur

'De Zeevaarders'

Groepen van 2-5 personen
Benodigdheden:
- Pen en papier.
- Set spelkaarten. (klik hier om deze kaarten te downloaden)
- Per 30 personen een videocamera.

Doel: door middel van een geïmproviseerd dramaspel kun je na afloop vertellen over de manier waarop Portugese ontdekkingsreizigers de wereld in gingen.


Leestekst   Je staat voor het “Het monument van de ontdekkingen” (Padrão dos Descobrimentos), een bekend zeevaardersmonument gebouwd in 1960. Het is gebouwd naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de sterfdag van Prins Hendrik de Zeevaarder, de grote organisator achter de vele ontdekkingsreizen. Hij staat dan ook helemaal voorop het monument, turend over de zee.

Het monument zelf stelt een karveel voor, het gebruikte scheepstype voor de ontdekkingsreizen. Op het grote plein voor het monument is in het plaveisel een gigantische wereldkaart aangebracht in een nog grotere windroos.
 

Opdracht 1   Je gaat in tweetallen het monument en het plein uitvoerig onderzoeken. Probeer zo veel mogelijk te weten te komen over de personen op het monument, en probeer je te verplaatsen in de tijd. Je hebt deze informatie nodig voor je volgende opdracht.
Wie zijn er op het monument afgebeeld? Hoe staan ze er op? Staat de persoon op jouw kaartje er ook tussen? Hoe leefden deze mensen? Hoe dachten deze mensen? Hoe is het om niet te weten wat er achter de horizon ligt?

Beantwoord ondertussen ook de volgende vragen:
 

 
  1. In welk jaartal is Prins Hendrik de Zeevaarder overleden? ….……………..
  2. Wat heeft Hendrik de Zeevaarder in zijn hand? ….……………..
  3. Wat laat de kaart op het plein zien? ….……………..
  4. Welke vorm heeft het monument in zijn geheel? ….……………..
  5. Door wie is de windroos geschonken? ….……………..
    (zoek de tekst op het plein)

Opdracht 2   Verzin met je groepje een scène met de personen die op jullie kaartjes staan. Voer die scène uit op een locatie naar keuze tussen het Monument en de Torre de Bélem.
De scène mag je uitschrijven maar mag ook (semi-)geïmproviseerd zijn en duurt tussen de 2 en 5 minuten.

- Je scène moet zich hier in Lissabon, aan deze kade, afspelen in de 15e eeuw.
- Uit de scène moet duidelijk worden wie iedereen is, en waar je voor staat.

Na 45 minuten moet elke groep terug zijn en vertellen welke locatie is uitgekozen. Aan de hand daarvan maken we een locatievolgorde.

Daarna maken we als groep de tocht langs de locaties, en jullie voeren je scène uit voor de groep. Elke scène wordt beoordeeld door de rest van de groep aan de hand van de beoordelingscriteria (zie hieronder).
Ook worden de scènes opgenomen op video. Het filmpje van het duo met de beste scène wordt op de website van deze reis geplaatst!
 
 
Beoordelingscriteria scènes:
Let op mate waarin:
- non-verbaal wordt gecommuniceerd
- duidelijk wordt gesproken
- er overtuiging doorklinkt in de personages
- of het decor goed is uitgekozen
- originaliteit van de tekst
- de presentatie, zeg maar inlevend vermogen