Muziek
Start
Architectuur
Beeldend
Drama
Muziek
Fotografie
Planologie
Wereldliteratuur

'Fado: de Portugese blues'

Benodigdheden:
- cd-speler/mp3-speler
- een opname van het Fadolied 'Uma Casa Portugesa' (klik hier)
- de tekst van het lied (klik hier)

Doel: Na afloop van deze opdracht weet je wat Fado is en kun je een Fadolied zingen.

 
 
Opdracht
Deze opdracht doe je met de hele groep
  Het bekende Fadolied “ Uma Casa Portuguesa “ instuderen met de groep. Uiteindelijk op de geplande avond in Lissabon in het prachtige Fadorestaurant 'O Caldo Verde' dit lied gezamenlijk uitvoeren onder begeleiding van sublieme Portugese muzikanten met hun tokkelende/strelende klanken van Portugese gitaren.  

Leestekst   Fado is dé nationale muziek van Portugal. De Fado weerspiegelt de gemoedstoestand van de ziel, die in het Portugees “ saudade ” wordt genoemd, onbestemd heimwee naar iets wat voorbij is en nooit meer zal komen. Het is de Portugese blues waarin weemoed maar ook vreugde weerklinkt.

De Fado is ontstaan in het begin van de 19e eeuw, in Lissabon, in een slecht maatschappelijk klimaat en werd gezongen in kroegen en bordelen in de wijken Alfáma en Mouraria. De bezoekers waren hoeren, verlopen zeelieden, werkeloze zwervers en straatrovers.
 

 

 

 

 

 

Maria Severa (1820-1846)
was de eerste Fadozangeres die echt bekend werd. Zij was een kleurrijke en typische vrijgevochten vrouw, die bekend stond als de “vrouw met de sigaret in haar mond”. Door haar manier van leven is zij een ideaal thema voor de Fado geworden. De muziek vertelt over het leven en leefomstandigheden in de achterbuurten van Lissabon.