svse-schijf  (3368 bytes)

     svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

Thumb001.jpg (4767 bytes)


Hoe het begon.....                          


Schermerhorn, 1 maart 1974

De schietsportvereeniging 't Schermer Eyland is opgericht in Schermerhorn, op 1 maart 1974 door M. Heineman, W. Wedekind en R. van Onselen. Uit liefde voor de schietsport, uit onvrede over den schietvereeniging waar ze toen lid van waren en uit den behoefte om dichter bij huis te kunnen schieten. De naam is afgeleid van het gebied ten zuidwesten van Schermerhorn, ook bekend als zijnde het ouden land. Toen Schermer en Beemster nog onder water stonden, was het ouden land nog een eyland in den Schermer. Tegenwoordig is dit gebied op den kaart terug te vinden als de 'Eilandspolder'. Hoewel de Beemster staat vermeld op de lijst van Werelderfgoed, is de Schermer nog steeds één van den mooist bewaard gebleven drooghmaakerijen in Nederland.
't Schermer Eyland is dan ook terecht ene naam om trotsch op te zijn.

               SVSE logo klein  (4865 bytes)    Ons vereenigingswapen laat ook een mol op een eyland zien. De mol stond in het oorspronckelijke wapen van Schermerhorn, dat helaas na den gemeentelijken herindeling in onbruick is geraakt. De Schermerhorners werden om historischen reedenen mollen genoemd. Geschoten werd er op woensdagavond in den zaal achter het café "De Napoleon Bar" van uitbater Willem Prins. Daarvoor heette dit etablischement nog "De Rode Leeuw" en werd het uitgebaat door Hannes Stam. Door de aard van het gebouw kon echter alleen met lucht geschoten worden. De luchtgeweren van toen waren grotendeels nog  veredelde knikbuksen en een enkele Feinwerkbau zijspanner. Luchtpistolen voor de wedstrijdsport bestonden nog nauwelijks. Hammerli had een CO2 pistool en Feinwerkbau leverde haar eerste model zijspanpistool. De zaal werd in die tijd ook nog regelmatig gebruikt voor andere activiteiten, zoals toneel ende zangh ende den nodigen kaartavonden. Daardoor kwamen de schietavonden op woensdag meer dan eens te vervallen, dit tot groten ergernis der leden. De behoefte aan een vaste eigen schietbaan werd daarom steeds groter, ook nog, omdat na elken schietavond alle banen weer moesten worden afgebroken ende opgeborghen. De eerste leden brachten ook de komst van de eerste vuurwapenen in den vereeniging, dus de behoefte om ook daarmede te kunnen blijven oefenen nam toe. Eén van de leden van toen bezat een boerderij en al spoedigh werd den ongebruikten hooizolder daarvan omgebouwd tot schietaccomodatie.
Jarenlang hebben we zo kunnen pionieren en werd de naam

't Schermer Eyland meer ende meer een begrip. In nauwen samenwerking met de helaas al ter ziele gegane Amsterdamsche schietvereeniging RWS hebben wijzelfe de basis gelegd voor het luchtschieten in Noordholland.
Even dreigde er nog een probleem toen de boerderij verkocht ging worden ende den nieuwen eigenaar -onbekend met het phenomeen schietvereeniging-  zo zijne bedenkingen had. De liefde sloeg echter krachtig toe en we prijzen ons nog steeds gelukkig met onzen huisbaas. Gebleven is de liefde voor het luchtschieten. Wij vinden nog steeds, dat wie niet eerst met lucht heeft geschoten, nog steeds niet echt heeft geschoten. Het café waar het allemaal begonnen is,  is inmiddels gesloopt ende heeft plaats gemaakt voor woningen.

   Sic Transit Gloria ...

sluitkrul  (3477 bytes)

zegel2.gif (5829 bytes)                   zegel1.gif (6309 bytes)                   zegel3.gif (5569 bytes)

Info: Meer informatie over het ontstaan van Schermer en Beemster kunt u lezen door hier te klikken.
Vanaf die pagina kunt u ook weer terug naar deze pagina.       

<<startpagina                  hoe het nu is>>

pagina1.html