vrijpistool vrij pistool freepistol free pistol freiepistole freie pistole pistolet libre

VRIJ  PISTOOL   I N F O

Een beknopt overzicht van alle nog beschikbare pistolen voor het onderdeel Vrij Pistool

  De 'oer' TOZ 35

De meest bekende, de Russische TOZ 35. Dit model, ook wel de Moeder van alle Vrije Pistolen genoemd, is met onveranderd uiterlijk al sinds 1965 op de markt. (Boze tongen beweren, dat hij is nagemaakt van een Hämmerli uit die tijd en ze hebben waarschijnlijk wel gelijk ook.) In de originele hoogglans gelakte greep zat de perfecte greep verborgen. Je moest hem er echter wel zelf eerst uitsnijden...

Wat is Vrij Pistool?

De discipline Vrij Pistool wordt staand en uit de vrije hand geschoten over een afstand van 50 meter, op de 25 meter pistoolschijf en met een pistool met kaliber .22 (5,6 mm) Het mag verschoten worden met een meerschotspistool, maar het pistool moet per schot geladen worden. Duidelijk mag zijn, dat de echte hoge scores natuurlijk bijna alleen maar met een echt Vrij Pistool gehaald kunnen worden. De wedstrijd bestaat uit onbeperkt proefschieten voorafgaand aan 60 wedstrijdschoten en de beschikbare tijd is 2 uur. Er is geen aparte Damesklasse, dus ook dames schieten 60 schoten! De trekkerdruk is vrij, maar ligt meestal tussen de 15 en 45 gram. De trekker is een steektrekker die moet worden voorgespannen. Vrije Pistolen vallen op door hun hoge vizierlijn, de laagliggende lange loop en de handomvattende orthopedische greep.
Vrij Pistool is samen met Lucht Pistool een Olympisch onderdeel en wordt alom beschouwd als de Keizersdiscipline.

Records

Op dit moeilijkste pistoolonderdeel kent Nederland maar weinig deelnemers. Het Nederlands record staat al sinds 1981 op naam van Rob Jansen met 575 punten, ja u leest dat goed, vijfhonderd vijf en zeventig. Dat record zal  nog wel een tijdje blijven bestaan, want het is voor Nederlandse begrippen ongekend hoog, een schotgemiddelde van 9,583 en dat is zelfs voor luchtpistool een stevige score.
Volgens insiders schoot hij dat op zaterdag 11 juli 1981
in Bremen met een TOZ 35. Het was een vroege wedstrijd, die startte rond de klok van 08 uur en er is nog een NL VP schutter die het zich kan herinneren, want hij stond er naast in dezelfde wedstrijd. 

Het wereld- en Olympisch record stond al sinds 1980 op naam van de Rus Alexander Melentiev met 581 punten (9,683), maar dat is op 9 September 2014 in Granada, Spanje verbeterd tot 583 punten door de Zuid Koreaan Jongoh Jin. Het is maar dat u het weet. 
Maar even zo goed, wat was dat in de vroege '80er jaren, dat we daar nu met al onze techniek en kennis in Nederland
niet meer overheen kunnen komen.

"Thuis" oefenen

Als er geen 50 meter baan in de buurt is, dan kan Vrij Pistool heel goed geoefend worden door de 10 meter pistoolschijf op 12 meter of de LG schijf op 10 meter te zetten. Hij is dan nog wel iets te groot of te klein, maar voor de juiste trekkertechniek maakt dat niet uit. Ook schiet je dan niet midden op de schijf, maar het gaat om de groep en niet om de 10. Het "doen" is belangrijk, jij en je pistool moeten tot een eenheid gesmeed worden en mogen geen geheimen meer voor elkaar hebben.

500 punten

Voor de serieuze schutter, die maar zo af en toe aan een VP wedstrijd kan meedoen is de 500 punten grens een zeer zware opgave. Meer punten vereist naast heel veel training ook een perfecte techniek. Een Nederlandse VP schutter die 500 punten of meer kan halen, behoort tot de betere schutters en is zeker finale-deelnemer. Van een VP schutter wordt de maximale concentratie vereist, want hij kan en mag zich geen fouten meer veroorloven. Elke richtfout met het pistool is 150x zo fout op de schijf. 
Een bewust geschoten 10 geeft een intens gevoel van trots, maar voor de beginnende schutter is dit een buitengewoon ontmoedigende discipline. Niet alleen regent het nullen, maar ook een per ongeluk aangeraakte trekker zorgt al voor de nodige missers.

 50m VP Match in Sydney, Olympics 2000  (33989 bytes)
     Vrij Pistool Match in Sydney tijdens de OS 2000

Om de 500 punten grens te gaan halen, moet je minimaal de 8 kunnen raken. Dat zorgt voor 480 punten. Wees daar heel tevreden mee. De "toevallige" 9s en 10en zorgen dan voor de 500 grens en het liefst er over heen. Die puntenreserve heb je ook nodig om de mindere schoten te compenseren, want voor een 3 heb je al 5 punten uit je reserve nodig. Pas als de 8en in de minderheid gaan raken ten gunste van de 9s, dan zit je stevig boven de 500 en zit je voor Nederland in de top. Dat vergt  uiterste concentratie bij elk schot. Vind je het gek, dat een VP schutter na bijna 2 uur moe van de baan komt. 
In Nederland  mag je op wedstrijden tussen de 515 en 535 verwachten, in Duitsland kom je scores tussen de 530 en 550 tegen.

Waar komen ze vandaan?

Rusland (TOZ), Oostenrijk (Steyr), Zwitserland (Morini, Hämmerli, SAM),   Italie (Matchguns, Pardini) en Duitsland (Pfuff) zijn de enige landen waar nog vrije pistolen vandaan komen.
.

<Terug naar publicaties          Volgende pagina>      

svse-vpstart.htm                    www.svse.nl