svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

Een Schermer Eyland publicatie

Schieten en schietsport.

Iemand die kan fietsen is nog geen wielrenner en iemand die er plezier aan beleeft om af en toe eens wiel te rennen, is nog niet in staat om aan de Tour de France deel te nemen. Dat geldt niet alleen voor wielrennen, schaatsen, of zwemmen maar ook voor schieten. Fietsen is een manier van voortbewegen, wielrennen is een sport en de Tour de France is topsport.
Toch hebben weinig fietsers de ambitie om eens mee te gaan doen aan de tour, maar verrassend veel fietsers vind je in de weekeinden terug op de polderwegen. Gestoken in snelle outfits en op snelle fietsen doen zij daar hun eigen tour, maar hun namen zul je nooit in de kranten tegenkomen. Zij bedrijven slechts sport. Voor deze vorm van sport hoef je ook niet in zo'n uitzonderlijke conditie te zijn. Gewoon gezond van lijf en leden.

Schieten is ook zo'n sport. Iedereen weet wat een geweer of pistool is. In heel veel huishoudens is wel een luchtbuks aanwezig en veel jonge mensen hebben daar wel eens mee geschoten. Op de boerderij, in de tuin of op een mus. Er zijn mensen, bij wie het niet wil lukken om iets te raken, die hebben het gewoon niet. Er zijn ook mensen, bij wie dat op de een of andere manier heel goed lukt. Soms staan ze er zelf verbaasd van. Sommigen van deze mensen worden op een goede dag lid van een schietvereniging. Dan gaan ze sport bedrijven. Na een tijdje oefenen, komen ze tot hele leuke resultaten. Er wordt nog wat aan ze geschaafd en zo bereiken ze hun top. Laat ik wat getallen noemen op een maximum van 600 punten: Ze beginnen met 450 punten en na een half jaar is de 500 grens gepasseerd en met veel inzet kan de 525 bereikt worden. De meeste sportschutters hoeven daarvoor geen bijzondere technieken aan te leren. Het volstaat om het maar vaak en serieus te doen. Een getalenteerde, fanatieke schutter ziet met wat extra begeleiding de 550 naderen. Dan houdt het meestal wel op. Ze zijn aan de grens van de gewone sport gekomen. Veel schutters zijn al heel tevreden met zo'n resultaat, maar het is nog lang geen 600!
Heel veel sport beoefenaars in Nederland, en ik denk over de hele wereld, beoefenen hun sport uitsluitend voor hun plezier. Om bezig te zijn, voor de ontspanning, om er eens uit te zijn of als uitlaatklep voor hun hobby. In ieder geval naast hun normale dagtaak. Zij kunnen er domweg niet meer tijd in steken en vaak willen ze er ook niet meer tijd in steken. Sportschutters zullen er dus genoegen mee moeten nemen, dat ze die 600 punten niet zullen halen. Zo lang zij met sport bezig blijven, is er een bovengrens, die ruim onder het maximum ligt. Daarboven is het domein van de topsporters. Topsporters kunnen de 590 halen. Wat "gewone" sportschutters nog wel kunnen doen, is om te proberen om alle kennis, die inmiddels over het schieten voorhanden is, tot zich te nemen. Sinds het begin van de jaren '70 van de 20ste eeuw, is er veel onderzoek gedaan naar de techniek van het schieten, naar de lichamelijke processen en de invloed op de geest van spanning en ademhaling. Met name in de voormalige oostblok landen. Met het wegvallen van de oostgrenzen kwam deze kennis via Duitsland ook naar het westen toe. In het westen en in de USA werd een andere methode ontwikkeld. Je herkent thans op grote wedstrijden de typische oostblok aanslag naast de westerse aanslag. Het je eigen maken van één van deze aanslag vormen, kan er voor zorgen, dat je nog wat hoger in de scores komt. Een 560 tot een enkele keer 570 zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. Je bent dan net zo goed als een topschutter met een slechte score. Als je daarmee aan lokale wedstrijden deel zou nemen, dan zou je bijna alles winnen. En dan ben je nog steeds met gewone sport bezig.
Bedenk echter wel, dat wanneer je iets nieuws gaat proberen, je daarmee onmiddelijk je routine doorbreekt en dat daardoor je score flink omlaag kan duiken. Het profijt van iets nieuws laat minstens enige weken op zich wachten, totdat het weer routine is geworden.
Voor meer zul je echt naar topsport moeten. Voor topsport moet je denken aan scores van 580 tot 590, maar dan moet je er wel vele uren per dag in kunnen stoppen. Dan worden veel geneugten van het gewone leven ineens verboden. Willen wordt dan moeten. Dat niet kunnen opbrengen, is iemand niet echt kwalijk te nemen. Toch heeft ook de schietsport ernstig behoefte aan mensen die dat juist wel kunnen opbrengen.
Ben je jong, en ambitieus en je schiet "de sterren van de hemel", dan is deelnemen aan de Regiotraining de eerste stap op weg naar succes. Heb je geen behoefte om de topsport kant op te gaan, het is absoluut aan te bevelen om eens - alleen of met een clubje - naar een echte wedstrijd te gaan kijken. Er zijn in Nederland jaarlijks wel enige grote en soms internationale tournooien ( zie hiervoor de wedstrijd kalender in de Schietsport ). De toegang is vrij en publiek is altijd meer dan welkom.
.

    Terug naar Echo's                              Naar de startpagina SVSE                                    Naar publicaties

svse01.html

 

globe1.gif (23976 bytes)