svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

  luchtkogel rws h&n diabolo wedstrijd haendler und natermann
Een Schermer Eyland Publicatie

De luchtkogelDe diabolo met platte kop  (8149 bytes)
Voor het precisieschieten met luchtwapens gebruiken we de 4,5 mm (.177) diabolokogel met vlakke kop. Natuurlijk biedt de markt een ongelooflijke variateit aan soorten luchtkogeltjes van 4.5 mm, maar de sportschutter beperkt zich tot de diabolo met platte kop. Het luchtpistool zowel als het luchtgeweer moeten het doen met de loop, welke ze van de fabriek hebben gekregen. Ga er maar vanuit, dat deze lopen goed zijn. Bij elk nieuw luchtwapen wordt een schotbeeld meegeleverd en dat is altijd goed genoeg om 600 punten te kunnen schieten. Dat schotbeeld is afhankelijk van zowel de loop als van de kogel. OK, de loop zal uiteindelijk wel eens in de verre toekomst gaan slijten, maar dat zal de gemiddelde schutter niet bewust meemaken. De kogel is er in vele merken, diameters, gewichten en verpakkingen. De invloed van de schutter hierop is groot. Hij kan zich de eigenaar noemen door simpelweg een knuistje geld te ruilen voor een doosje kogeltjes naar keuze. Er zijn goedkope en minder goedkope kogeltjes en er zijn dure en minder dure kogeltjes. Maar... wat is het beste kogeltje en waarom?
't Schermer Eyland onderzocht deze vraag en tracht u hier een antwoord te geven.
Het luchtkogeltje is te verdelen in 3 soorten, n.l. voor luchtgeweer, voor luchtpistool en voor beide. Dan is er nog onderscheid in maat, gewicht en merk. Bovendien is er nog de verpakking.

De verpakking
De meest bekende verpakking is "los gestort" in een blikje van 500 stuks. De duurste vorm is gekalibreerd, met de hand geselecteerd en verpakt in matjes van 50 (10 x 5) stuks.

De maat
De meeste kogeltjes zijn te koop in de tussenmaten 4.48 - 4.49 - 4.50 en 4.51 mm. De kleinere diameters hebben een hogere Vnul dan de grotere.

Het gewicht
Niet alle fabrikanten vermelden het gewicht van hun kogeltje, maar dat zit toch in het algemeen tussen de 0.50 en 0,55 gram per kogel. Lichte kogeltjes gaan sneller dan zware en zouden daardoor mooiere gaten maken. Lichtere kogeltjes hebben ook minder reactie op het wapen, dus minder terugslag. Maar ook geldt, hoe minder gewicht, hoe minder materiaal, echter het kogeltje mag natuurlijk niet gaan vervormen door de druk van het vrijkomende aandrijfgas.

De merken
Hier in Nederland kennen we eigenlijk maar 2 merken voor het schieten met lucht, t.w. RWS van Dynamit Nobel en H&N (Haendler und Natermann). Beide merken komen uit Duitsland. Wanneer je belooft om er maar genoeg af te nemen, dan krijg je bijna elke fabrikant zo gek om ze er je eigen merk op te laten zetten, dus je zult ook genoeg andere merken tegenkomen, maar RWS en H&N zijn wel de grootste op dit gebied. Beide merken zijn te koop in vele uitvoeringen. RWS uitsluitend glad en H&N ook nog geribbeld.

Welke keuze
Topschutters gaan met hun wedstrijdwapen naar de munitiefabriek en zetten hun wapen in een schietbok en vinden dan proefondervindelijk het kogeltje met het kleinste schotbeeld. Van die kogel kopen zij dan een gehele serie (lot) en kunnen daarmee dan zonder zorg trainen en hun wedstrijden schieten. De gewone sportschutter gaat naar de wapenzaak en koopt een blikje van 500 of een verpakking van 10 blikjes, als hij zijn munitie niet al bij zijn eigen vereniging koopt. De vereniging koopt de munitie in op basis van gunstige prijs of op verzoek van haar leden of omdat er toevallig niets anders te koop is. Maar waar moet je nu op letten en wat is wel en wat is niet goed. Ga je punten missen met "foute" munitie? Bestaat er "foute" munitie?
Stel, je zet een goed merk luchtgeweer en luchtpistool in een absoluut stabiele schietbok en je schiet met elk 10 schoten op 10 meter. Hoe ziet dan het gat eruit. Met een loop zonder enige afwijking weet je de spreiding van de kogels en met een kogel zonder enige afwijking weet je de spreiding van de loop. Zowel een loop als een kogel zonder enige afwijking bestaan niet. Dat wordt dus lastig. Vandaar het testen met verschillende munitie om te zoeken naar het kleinste schotbeeld. Maar waar gaat het eigenlijk over, centimeters of milimeters en hoeveel. Testen hebben uitgewezen, dat het gaat om weinige milimeters. Je zou kunnen zeggen, dat zolang 10 schoten binnen de 9 mm diameter vallen, de 10 altijd weg is, want alle gaten zouden elkaar in het midden raken. Het verschil tussen speciale luchtpistool en luchtgeweer kogeltjes is in theorie wellicht te verdedigen, maar in de praktijk niet terug te vinden. Beide fabrikanten brengen ook kogeltjes op de markt die voor zowel LP als LG geschikt zijn.
De R 10 van RWS en de Finale Match van Haendler & Natermann zijn voor beide wapens geschikt.
De kogels van RWS in de 500 stuks in blik verpakking en een diameter van 4.50 mm (dat gele blikje met RWS Meisterkugeln erop) hebben een omschreven cirkel van 6.7 mm. Alle schoten door een gaatje van nog geen 7 mm! Dat is ruim voldoende voor de gemiddelde sportschutter. Daarmee is de 10 absoluut weg, keer op keer. De duurdere handverpakte kogels scoorden niet beter, al waren ze wel iets sneller. Toegegeven, het verschil tussen een volle 9 en een hele dunne 10 is soms niet meer dan 0.10 mm en toch een hele punt, maar ook daar zal de gemiddelde sportschutter niet al te moeilijk over doen. Een opzettelijk beschadigde rand heeft een extra afwijking van ongeveer 2 mm tot gevolg, maar los gestorte kogeltje in een blik beschadigen nooit zo erg als de opzettelijk aangebrachte beschadigingen.

Conclusie: ****
Verrassend veel schotbeelden bij nieuwe luchtwapens zijn geschoten met RWS - R10 - 4,49 mm, RWS Meisterkugeln  (7123 bytes)
maar wij bij de SV 't Schermer Eyland schieten al jaren met volle tevredenheid met de gele RWS Meisterkugeln 4.50 mm in 500 stuks verpakking en wij hebben geen enkele reden om daarmee te stoppen. Simpelweg omdat het verschil met andere munitie te gering of zelfs niet waarneembaar is voor het mogelijke prijsverschil. Hetzelfde kogeltje voor zowel LP als LG. Er is maar één nadeel aan een blik RWS, er zou een schroefdeksel op moeten zitten, zodat je niet telkens weer alle kogeltjes onder uit je schiettas moet opgraven. Maar gelukkig is er nu die handige clip, waarin je het blikje kunt  steken, zodat ook dat probleem eigenlijk niet meer telt.

Update: Ergens in 2004 verschenen de eerste 'gerestylde' blikjes RWS op de markt. Dynamit Nobel heeft plaats gemaakt voor RUAG Ammotec GmbH. Zwitserse invloed op Duitse kogeltjes. Het blijft rommelen in schietsportland.

Terug naar publicaties

svse04.html