Een SVSE publicatie
 

Champion schietbril  (7195 bytes)   Champion
De Schietbril

"I don't need all that junk", Ik heb al die troep niet nodig, dat was het antwoord van Steve King, Amerikaanse top pistoolschutter, op de vraag waarom hij geen schietbril droeg. Ik zie hem de laatste jaren niet meer, maar ik ben erg benieuwd of hij inmiddels wel een schietbril draagt. Weinig mensen ontkomen eraan. Met het klimmen van de jaren wordt het dichtbij kunnen zien steeds moeilijker. Je armen lijken steeds korter te worden en de pinautomaat lijkt steeds hoger te staan. Je wordt ouder papa, je bent aan een leesbril toe...

Het mag duidelijk zijn, deze publicatie is bedoeld voor de pistoolschutter, die aan een leesbril toe is.

Schutters met aangeboren oogafwijkingen en die daarvoor al een bril dragen, zullen toch echt bij hun eigen brillenboer moeten aankloppen of bij een specialist op dat gebied zoals deze brillenboer in Wageningen (die trouwens ook de voor bepaalde schietsportdisciplines verplichte veiligheidsbrillen levert). 

Ben je dus als pistoolschutter eenmaal aan een leesbril toe, dan ben je eigenlijk ook aan een schietbril toe. Heb je eenmaal een goed aangemeten schietbril, dan sta je er versteld van, dat je het nog zolang zonder hebt gekund.
Maar de gewone leesbril heeft ook zijn nadelen. De krant is welliswaar weer prima te lezen, de TV wordt alweer lastiger, net iets te ver. Laat staan de horizon, alles wazig. De leesbril denkt dus niet mee met het oog, het is een noodoplossing voor de eerste 2 meter. De pistoolschutter moet het van die eerste 2 meter hebben, want daar zit z'n pistool en daar bevinden zich de richtmiddelen. Scherpe richtmiddelen zijn de belangrijkste voorwaarden voor een perfecte 10. De schietbril van de pistoolschutter   moet een glaasje hebben, waarmee de schutter zijn richtmiddelen perfect scherp kan zien. Onvermijdelijk kan hij daardoor zijn schijf niet scherp meer zien, maar dat is van geen belang. Wel moet de schutter proberen om met een zo zwak mogelijk lensje het probleem te verhelpen. Lenzen worden in de 'graaibak', bij Hema, Blokker of op de markt, etc. geleverd met oplopende sterktes van +0,5 en bij de echte brillenboer met oplopende sterktes  van +0,25. Zou je een leesbril hebben van + 1,5 dan moet er in je schietbril geen + 2 maar + 1 en via de opticien zou je nog +1,25 kunnen proberen. Die graaibrilletjes kosten slechts een paar euro en het is heel leuk, om daar eens mee te experimenteren. Druk het andere glas er maar uit en verbuig die pootjes maar.  Heb je eenmaal een bril met het juiste glas erin, dan is dat een goede basis voor de aanschaf van een schietbril, maar eerst nog even wat ooginformatie.

Het oog
In het oog zit de pupil, dat zwarte 'ding' waar je door kijkt. In het echt is dat een gat en dat gat wordt groter bij weinig licht en kleiner bij veel licht. De pupil is het diafragma van het oog. Net zoals bij een fototoestel betekent een klein diafragma een grote scherptediepte en een groot diafragma een kleine scherptediepte. Als de schutter in het donker staat en zijn ogen afdekt met een pet met klep, dan is het diafragma van zijn oog groot, hij heeft een grote pupil en ziet daarom veel minder scherp dan wanneer hij in de volle zon zou schieten. Daarom kunnen leesbrilmensen in de volle zon toch soms nog zonder bril de krant lezen, maar moet 's avonds in huis al vroeg het licht aan, want ze zien anders 'geen zak'. Daarom ook moeten pistoolschutters zo min mogelijk hun ogen beschermen tegen licht. Licht is beeld, kleine pupil en grote scherpte!

Waarom een schietbril
Een schietbril biedt de mogelijkheid, om het correctieglas haaks en gecentreerd op de kijklijn af te stellen. Bij een gewone correctiebril en zeker bij de kleine glazen van het huidige modebeeld, kijkt de schutter altijd schuin door het glas en vaak nog tegen de rand van het montuur. Dat geeft verkleuringen en bovenal vertekening van het beeld. Geen perfect beeld dus. Aan de schietbril kunnen verder allerlei extra hulpmiddelen worden gemonteerd, zoals een afdek klepje voor het niet richtende oog en een klein lensje waardoor je bv als brildrager ook nog je kogeltjes scherp kunt zien.

Het diafragma (de Iris)
Het diafragma op de schietbril is een echt wonder. Als je het helemaal dicht draait tot een gaatje van ongeveer 1 mm, dan zie je ineens alles scherp, van voor tot achter, dus ook je schijf. Dat moet je dus niet doen, draai hem beter zover terug, dat de schijf weer een beetje wazig wordt en concentreer je op de scherpte van de richtmiddelen. Het diafragma wordt aan de oogkant van
de lens gemonteerd en niet aan de pistoolkant. Dus eerst het diafragma en dan pas de lens. Laat je dus niet verleiden tot de aanschaf van een duurder ontspiegeld glaasje, want er is met een diafragma nauwelijks glas zichtbaar en helemaal niets te ontspiegelen.

Kleurtjes en filters
Over een tintje in het glas valt te discuseren, geel maakt zwart zwarter en er is ook nog een soort rose glas (amethyst), dat een buitengewoon helder en contrastrijk beeld geeft. Verder zal in de toekomst de verlichting op de baan en op de schijf feller (meer LUX) gaan worden, althans daar wordt binnen de ISSF over gesproken. Een grijstintje in het glas of een grijsfilter ervoor zou dan het overwegen waard zijn. 

Wat en waar
Knobloch schietbril  (9901 bytes) Er zijn verschillende merken schietbrillen te koop (Champion, Knobloch, Jäggi Nova, World-Cup, Varga) en ze zijn zeker niet goedkoop. Er zijn erbij, die speciaal voor geweerschutters zijn gemaakt en er zijn er speciaal voor pistoolschutters. Dat heeft te maken met de lengte van de neussteun. Andere kunnen dat verstellen en zijn dus universeel. Echte slechte zullen er niet zijn, betere wel. Ben je van plan om nog jaren te blijven schieten en heb je een schietbril nodig, investeer dan in een goede. Wees je er wel van bewust, dat het prijsverschil groot kan zijn, dus een beetje googlen en bellen kan geen kwaad. Overigens hoef je de schietbril niet persé bij de brillenboer te halen, die is er voor het glaasje. Schietbrillen is meer handel voor de schietsport speciaalzaak bv Harm Krale in Staphorst, maar via internet bestellen in Duitsland is ook heel goed mogelijk.
Voor het juiste glaasje moet je dus naar de lokale brillenboer, maar als je naar Specsavers gaat, dan begrijpen ze er helemaal niks van. Het personeel daar is afgericht op brillen met 2 glazen en zoveel mogelijk zien. Ga voor een schietbrilglaasje toch maar beter naar een echte opticien, want daar kan je nog wel uitleggen waar dat glaasje toe dient en ze zullen dat voor een schappelijke prijs graag voor je maken. In Alkmaar is dat bijvoorbeeld Hofstede in de Langestraat. Ze zijn daar absoluut niet te beroerd om ruim aandacht aan je te besteden.

Succes
.

<<Terug naar publicaties

d:svse05.html