svse-schijf  (3368 bytes)

     svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

Thumb001.jpg (4767 bytes)
Een Schermer Eyland publicatie

Schietsport Disciplines

Een schietsport discipline is een bepaald soort wedstrijd met een bepaald soort wapen met een bepaald aantal schoten in een bepaalde houding op een bepaalde afstand op een bepaalde schijf en in een bepaalde tijd.
En alsof dat al niet erg genoeg is, kennen we in de schietsport vele soorten wapens, kalibers, afstanden, houdingen en aantallen schoten. Een voorbeeld:
De discipline Luchtpistool wordt staand geschoten op een afstand van 10 meter en de wedstrijd bestaat uit 40 of 60 wedstrijdschoten, al naar gelang het geslacht of de leeftijd van de schutter. Als je zegt: "Ik schiet", dan is dat niet hetzelfde als: "Ik bal voet". Een sportschutter moet wel iets meer uitleggen.

De schutters in de schietsport kunnen zijn Dames en Heren en zijn te verdelen in Junioren, Senioren en Veteranen, maar daarover meer in onze publicatie over de klasse indeling.

De disciplines zijn onder te verdelen in nationale en internationale disciplines. Kleinkalibergeweer, 60 schoten, wordt nationaal op 12 meter knielend (de zg café afstand) en op 100 meter liggend geschoten en internationaal op 50 meter in zowel staand, knielend als liggend. De nationale disciplines worden alleen in Nederland geschoten, maar wel volgens de regels van de KNSA.
Kleinkaliber pistool/revolver wordt op 10, 25 en 50 meter geschoten, waarbij de afstand 50 meter uitsluitend voor Vrijpistool is.
Vrijpistool is een internationale en Olympische discipline en is de moeilijkste van alle pistooldisciplines en wordt daarom ook wel de Keizersdiscipline of de moeder van alle pistooldisciplines genoemd.

De internationale disciplines zijn die, waarbij je Europees, wereld of Olympisch kampioen kunt worden en die worden verschoten volgens internationale schietsportreglementen van de ISSF, de International Shooting Sport Federation.

De gebruikte wapens in de schietsport zijn te verdelen in geweer en pistool/revolver en die zijn er weer in:
Lucht (kaliber .177 = 4.5 mm)
Kleinkaliber (kaliber .22 = 5.6 mm)
Grootkaliber (vanaf 7.62 mm)
Historische wapens,  (meestal zwart kruit)
met een veelheid aan kalibers
Jacht / hagel (Kleiduiven, Trap en Skeet)
en zelfs Kanon

Hagel is alleen geweer en kanon is natuurlijk alleen kanon. Op de eigen banen van de SV 't Schermer Eyland schieten we alleen Lucht en Kleinkaliber op een maximale schietbaanlengte van 12 meter, dus we beperken ons tot het behandelen van de hiervoor geschikte disciplines.

 

Naar de Luchtdisciplines>                                 Naar de KleinKaliber Disciplines>                             <<Terug naar publicaties

svse06.html