svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

Hammerli luchtpistool airpistol luftpistole  ap40 tLUCHTPISTOOL TEST

De Hämmerli AP40

AP_40-01.jpg (24219 bytes) ...de klassieker van de toekomst.

Waarom AP40?

Gewoon, omdat hij mooi en doordacht is. Er zitten verrassend weinig onderdelen in en die zijn met Zwitserse precisie gemaakt. Het is echt een pistool waarover van alle kanten is nagedacht. Vooral het trekkermechanisme is als een Zwitsers uurwerk. Bijna volmaakte technische perfectie.

Wat is het?

Een voornamelijk cosmetisch verbeterde versie van de Hämmerli 480, maar er zijn ook wel wat technische details verbeterd. Beschouw dit maar als het allerlaatste ontwerp van Hämmerli.

Waar?

Wij bestelden de AP40 in 2002 bij Stelljes in Duitsland tegen de laagste prijs en na heel veel zoeken, nl.:  € 940 Uiteraard geen kattenpis, maar veel goedkoper dan in Zwitserland (€ 1144) en ook aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland. De transportkosten waren slechts € 6 en daar kan je niet voor heen en weer rijden in Nederland. Maar... in de 2003 catalogus van Stelljes was hij alweer flink duurder.

De aankomst.

Hij deed er inclusief het weekend een dag of 10 over en gelukkig waren we die dag thuis. De AP40 zit in een kunststof koffer, zo'n bekende koffer, waar thans de meeste pistolen in zitten. Het schuimplastic binnenwerk is niet geweldig, het past, maar is duidelijk niet voor dit pistool ontworpen. Het pistool zelf ziet er goed uit. Het heeft qua uiterlijke constructie eigenlijk wel wat van de Steyr, maar de trekkerbeugel is veel groter en anatomisch beter gevormd. Ook boven de trekkerbeugel is het frame vrij dun, maar toch zit daar nog genoeg materiaal om stevig te zijn.

Technische details.

Op een paar onderdeeltjes van de trekkergroep na is hij helemaal van aluminium, hé-le-maal, dus OOK de loop. Daarom is hij vrij licht, in totaal 930 gram tegen de bijna 1050 gram van de LP10. Nou is aluminium in bepaalde legeringen best wel heel sterk, dus in een alu loop versus een loden kogeltje heb ik wel vertrouwen. Hämmerli zal dat niet bij een biertje verzonnen hebben. De laatste 2 cm van de loop zijn duidelijk voelbaar gechoked. Het andere vreemde materiaal is de greep. Die is van kunststof, het zg. Hi-Grip. Door zijn lage gewicht is hij ook uitstekend geschikt voor dames en junioren. Hij wordt geleverd met zo'n moderne driekante korrel, die je in 3 maten kunt verdraaien: 3.8-4.4 en 4.7 mm.

De greep

De greep is van Hi-Grip kunststof. Geloof me, dat is niet eng of erg, dat is wonderlijk goed. OK het is wennen, maar als je daar overheen bent, dan snap je wel, waarom Hämmerli dat heeft vol gehouden, want ze zijn er al langere tijd mee bezig. Het is een ademend soort zwarte  kunststof, dat verrassend lekker vasthoudt. Vergelijk het maar met zoab. Ook de vorm is vrij goed. De 3D verstellingsmogelijkheden zijn van een onovertroffen eenvoud. Handig, snel en absoluut doeltreffend. Maar... er is ook een houten greep leverbaar, dus dat hoeft geen beletsel te zijn. De greep is in 3 maten leverbaar, S, M en L. Heb je een kleine Medium hand of een grote S hand, dan is de keuze tussen een S greep met handsteun laag of een M greep met handsteun hoog best moeilijk. Alleen de beide grepen uitproberen biedt dan het juiste antwoord, maar waar kan dat in ons kleine land. Dat zullen niet veel plaatsen zijn. Wij hebben de indruk, dat bij Hämmerli de Medium greep toch wat forser is dan de M van de bekende Morini grepen zoals die o.a. aan de Steyr pistolen zitten. Ook hebben we zo de indruk, dat de uitstulping die in je handpalm moet passen een ietsje te laag zit. Dus ben je niet zeker van je hand en is deze eerder klein dan groot, dan is wellicht de keuze van een S greep en die dan wat wijder stellen, toch de beste.

Wat zit er nog meer bij?

De AP40 wordt verder geleverd met een extra luchtflesje, een vulnippel, een setje O ringen met een montage gereedschapje en een armoedig setje inbussleuteltjes. De sleuteltjes zijn wel goed, maar waarom toch altijd zo'n goedkoop plastic zakje en niet even een mooi plat doosje. Een handboekje in het Frans, Duits en Engels met plaatjes en een onderdelenlijst. Daar moet de nieuwe eigenaar het mee doen. De vuldruk is 200 bar en daar haal je bijna 180 schoten uit. Ruim voldoende dus voor een wedstrijd. Als je het flesje los wilt schroeven moet je na een halve tot een hele slag eerst de laatste lucht uit de kamer schieten, anders sneuvelen de O ringen! (Vandaar de extra meegeleverde ringen) Zo ook na het oppompen, dan moet je eerst de nippeldruk laten ontsnappen met een kartelknopschroefje voordat je de cylinder van de pomp afschroeft. Dat moet je even weten, zoals met alles, want anders ben je zo door je extra O ringen heen.

De manco's *).

Wat mankeerde er dan aan? Bij het eerste proefschieten bleek de trekker absoluut slecht en onbetrouwbaar. Wel 500 gram, maar het schot bepaalde zelf wel wanneer het af ging en dat was altijd onverwacht en te vroeg. Met het handboekje erbij eerst maar eens de trekker afstellen. We moesten aan alle schroefjes draaien, ook de verboden schroefjes, alvorens zich een beetje karakter begon te vertonen. Een prachtig detail hierbij is, dat de trekkergroep éénzijdig is opgehangen en na het verwijderen van een afdekplaat uitstekend werkend bewonderd kan worden. Nu is het een prachtig droge trekker geworden. Ze kunnen het wel, die Zwitsers, maar ze vinden zeker dat de schutter de afstellingen zelf maar moet doen. Net als het vizier. Gewoon erop geschroefd en zoek het maar uit,  2mm per klik. Dat vizier is overigens niet mat zwart zoals bij Steyr, maar glanzend en dat geeft hele vervelende glimplekjes bij het richten. Dat moet je dus echt stevig roeten met een kaarsje of met zo'n speciale aansteker voor de schietsport, die een sterk roetende vlam geeft.
*) Zo was het bij onze zending. Het zou slordig zijn, als alle pistolen zo geleverd werden. We hopen maar, dat dit een incident was.

En dan...

Ja.... en als alles dan eindelijk helemaal goed staat, ja dan is het wel een héél mooi pistool. Groot en elegant en dan dat trekkertje, anatomisch gevormd, zo simpel en zo mooi. Een pistool als een kunstwerk. Als je ooit stopt met schieten, niet verkopen! Inlijsten en boven de open haard hangen, de klassieker van de toekomst.

Hoe schiet hij.

In tegenstelling tot de folder is hij 'niet helemaal' rustig en als je een Steyr LP10 gewend bent, is hij 'helemaal niet' rustig, maar met een V0 van 148 m/sec doet het kogeltje slechts 0,0018 ( nog geen twee duizendste) seconde over de looplengte van 24 cm en gebeurt elke beweging van het pistool lang nadat het kogeltje al dood in de bak ligt. Volgens de folder wordt elk vermoeden van opslag gedempt door de uitstroomkanalen bij de monding, maar verder heeft Hämmerli geen merkbare voorzieningen getroffen om terugslag en andere bewegingen te onderdrukken. Er gaat een merkwaardige en duidelijk voelbare siddering door het pistool tijdens het schot. Toch logen de eerste resultaten er niet om. Het regende  tienen. Wel is hij duidelijk iets te licht van voren. Richten is een onrustige bezigheid. Hämmerli heeft daar een soort loopgewicht voor bedacht maar niet standaard bijgeleverd. Het is een wat debiele constructie. Dat is dus weer niet mooi van Hämmerli en ook nog veel te duur.

Voorlopige conclusie: ****

Uiterlijk en qua techniek een héél mooi luchtpistool. Je moet verstand van techniek hebben en niet bang zijn om ergens aan te draaien, maar dan is dit pistool te temmen. Wij vinden hem duidelijk te licht en dus te onrustig aan de loopzijde. Het eerste experiment zal zijn met een plakje lood van ongeveer 70 tot 100 gram rond de tank. Dan gaan we er een paar maanden mee schieten en houden je op de hoogte. (2002)

AP40 in koffer

De gehele zending.  Hoewel dit niet onze foto is, is zij identiek aan wat wij aangeschaft hebben. Goed te zien is het kartelschroefje aan de vulnippel en het "goedkope"  zakje gereedschap. Verder valt op, dat er niet eens meer een blikje kogeltjes in de koffer past.

Aanvulling, maart 2004

Hoe is het nu.

Het blijkt, dat met een loopgewicht van 50 gram hele goede resultaten worden bereikt. Dat kan eenvoudig worden gemaakt van een strookje daklood van ongeveer 3 cm breed om de luchtfles gewikkeld. Verder blijkt, dat als je hand aan de kleine kant is, dames en junioren, je absoluut een S greep moet nemen, want de M greep is toch aan de te grote kant. Meetproeven hebben inmiddels uitgewezen, dat de trekker heel stabiel is. Bij 10 opeenvolgend gemeten trekkerdrukken was het verschil tussen de hoogst en de laagst gemeten waarde ongeveer 15-20 gram. Bij Steyr is dat verschil toch wel 2x zo groot.
Verder hebben we al 2x het O ringetje van de luchtfles moeten vervangen en is het O ringetje van de laadstift stuk gegaan. Daartoe moet wel een deel van dat mechanisme uit elkaar gehaald worden en dat zal niet iedereen kunnen, maar het allergrootste probleem is wel, dat deze er niet extra bijgeleverd is. Omdat het geen handelsmaat is, zal hij via de erkende wapenhandel/importeur besteld moeten worden. In dit geval Kuiper in Bleiham, Groningen, maar die had ze niet in voorraad. Kennelijk is het bestellen mislukt, want wij wachten er nu al vele maanden op. Dit zou dan het einde van het verhaal zijn, een pistool van bijna 1000 euro, dat niet kan schieten vanwege een rubber ringetje van een kwartje! Gelukkig hebben we een vervangend ringetje gevonden, dat heel bevredigend werkt, dus de Hämmerli schiet nog steeds. Volgens de website van Hämmerli is er nu ook een (zwaardere) stalen loop leverbaar.
Nog een aanvulling. Inmiddels (okt. 2004) is via Kuiper het bewuste O ringetje geleverd, dus ook die hobbel is nu genomen. Laten we maar zeggen: communicatiestoring.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Tesro etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl

<<<Publicaties                 <Pistolenpagina

svse10.html                     www.svse.nl