svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

Aeron Tau 7 Brno luchtpistool test

LUCHTPISTOOL  TEST

De Aeron Tau 7

 de Aeron Tau 7  (23382 bytes)

Waarom Tau 7?

Om nergens om, we kwamen hem gewoon tegen in onze vacantie. Niemand had ooit van dat ding gehoord. We waren op vacantie in Beieren, vlak bij de Tsjechische grens en mochten er voor het eerst overheen als toerist. We schrijven october 1993.

Waar?

Wij kochten hem dus in Tsjecho-Slowakije, nog voor dat dat land in twee delen uiteenviel nl. in TsjechiŽ en in Slowakije. Na de val van de muur werd het ene na het andere Oostblokland toegankelijk voor westerse toeristen. In een hele leuke wapenzaak (helaas nu verdwenen) in DomazliÁe, in TsjechiŽ, waar we bij toeval waren terechtgekomen, zagen we hem liggen. In een zwart neplederen koffertje. Het leek niet alleen een echt wedstrijdpistool, het voelde ook zo. En de prijs deed ons vol ongeloof zowat gek worden. 3150 Kronen voor een koffer vol met pistool en toebehoren. Een Kroon was toen 6,2 oude Nederlandse centen dus in totaal was de rekening 195 guldens en 30 cent. Het grootste probleem was om aan zoveel geld te komen. Ja, nu kan je er overal pinnen, maar toen niet. Voor 200 Kronen (12,50 oude Hollandsche Florijnen) kon je er met 5 personen al de hele dag rondkomen, maar ruim 3000 Kronen was een heel ander verhaal. Enfin, hij is er gekomen en we hebben er enorm veel lol van gehad.

Wat is het.

De CO2 aangedreven Tau 7 is geheel van staal gemaakt en met een minimum aan onderdelen. Maar, wel hele slimme onderdelen! het Tau logo   (5849 bytes)  Hij komt uit de Aeron fabriek in Brno, maar dat lijkt nu Tau Brno te heten. Ook de naam Brunner kom je wel tegen. Hij weegt ruim 1100 gram. Het is een zo absoluut simpel pistool en het werkt zo voortreffelijk,
dat het bijna niet kan. En toch is het zo. Toegegeven, de verstelmogelijkheden zijn wat beperkt. Er is geen 3D kolf en dat is lastig. De korrel staat nooit goed in de keep, je moet altijd corrigeren. Ook toegegeven, de trekker is ruim 500 gram, zeg maar 600 gram en de fijnverstelling is ver te zoeken. Maar met wat goede wil en een beetje tunen is het toch een heel fatsoenlijk trekkertje geworden. Niet droog en knakkig zoals Steyr, maar het werkte goed en betrouwbaar. De kolf voelde verrassend goed (extra kolfen ongeveer 25,- guldens!) Eigenlijk had je altijd een soort grijns van ongeloof tijdens het schieten. Het ding presteerde geweldig, voelde goed, lag stabiel en schoot de ene tien na de andere en dat voor minder dan 200 oudhollandse guldens (€ 90). Het jaar daarop waren ze al niet meer te koop wegens export en als je er al eentje vond, dan was de prijs al 1000 Kronen hoger geworden. Ja, ze kwamen er al snel achter die Tsjechen. Later verschenen ze ook in de Nederlandse wapenhandel en die vroeg zo om en nabij de 650 guldens en in de USA staat hij nog op de lijst voor 375 dollar. Er zijn meerdere uitvoeringen bekend, die echter hoofdzakelijk in het 'houten' gedeelte verschillen. Latere types hebben een goudkleurige trekker. Er is ook een junior uitvoering.

Techniek.

In de kolf van de Tau 7 kon je bijna alle CO2 dragers stoppen die er maar te koop waren. 7 grams flesjes, 12 grams flesjes, losse CO2 uit een 125 of 150 grams hulpfles of uit een grote bierpompfles, hij vrat alles. Het probleem was alleen de hoeveelheid. De losse flesjes waren te klein voor een hele wedstrijd met proefschoten. De maximale hoeveelheid die erin kon was ongeveer 16 gram. Pistool in de vriezer, hulpfles van 125 gram op de verwarming tot hij bijna te heet was en dan wilde het wel. Maar zo modderen kent toch zijn grenzen. Je kon het aantal schoten nog verhogen, door de druk per schot te verlagen, maar je moest toch wel graag mooie ronde gaten blijven schieten. Als de schietbaan erg koud was, dan viel de druk soms na 20 schoten al weg. Maar ja, we leefden en schoten toen in 1994 en perslucht was nog toekomst. De kogelsnelheid lag toch evengoed tussen de 130 en 150 m/sec. Opvallend was overigens, dat hij was uitgerust met een contragewicht boven je pols. Je kon dat er welliswaar afschroeven, maar ik had dat nooit eerder gezien. Loopgewichten bestonden uit stalen busjes, die om de loop geschoven konden worden. Eenmaal thuis hebben we alle van een zaagsnee en een puntje voorziene stelschroefjes vervangen door "kraterkop" inbus stelschroefjes en dat was een hele verbetering. Ook hebben we alle "oostblok" O ringen vervangen door Eriks O ringen en ook dat was een hele verbetering, want de oude O ringen zwollen op door koolzuurgas en gingen lekken.

Hoe schiet hij.

perf50lp.gif (5771 bytes)Goed, echt goed. Ik heb er menige kaart van 50 mee geschoten. Zelfs de kaart van 50 op onze website is een Tau 7 product. Het bijgeleverde schotbeeld is duidelijk groter dan een moderne perslucht, maar goed genoeg voor een 10. Je moet ook bedenken, dat de Tsjechische luchtkogeltjes ook "minder" waren dan de RWS of HN kogeltjes bij ons. Dus misschien had een munitietestje wel veel betere resultaten gegeven. Evengoed heeft het pistool mij menig kampioenschap opgeleverd. Door de forse ijzermassa die beweegt tijdens het schot en door de wat slepende trekker, was het toch een hele klus om een hele wedstrijd goed te blijven schieten.

Wat zat er nog meer bij?

Hij werd standaard geleverd met een nippel voor 7 grams CO2 flesjes, een Tau7  in koffer  (55968 bytes)nippel voor 12 grams flesjes, een nippel voor 125/150 grams CO2 flessen, een nippel om 125 grams flessen uit een grote fles te vullen, een 125 gram (later een 150 gram) CO2 fles, een doosje van 10 stuks 7 grams CO2 flesjes, 2 loopgewichten, een blikje van 500 Tsjechische kogeltjes, een uitgebreide set Oostblok 'O' ringen en een schroevendraaier. Meerdere keep plaatjes en verschillende korrels en dat alles in een leuk koffertje.

De greep

De greep was zondermeer goed te noemen, maar helaas niet 3D verstelbaar.

Conclusie: ***

Uiterlijk en qua techniek een hťťl opvallend lucht(CO2)pistool. Je zou hem oerlelijk kunnen noemen, maar met andere ogen bekeken ook weer heel mooi. Je moet "aardig" voor hem zijn en er mee leren omgaan, dan kan hij je nog veel prijzen doen winnen. Er zijn er in Nederland vast wel enige verkocht, maar op wedstrijden zie je ze zelden. Als je er eentje voor niet teveel 2de hands op de kop kunt tikken (een Eurootje of 100) en je kunt dat missen, meteen doen, want dan heb je toch een heel leuk pistool. Op een voetstukje in de vensterbank, aan de muur, maar ook op de baan, want je mag hem zo hebben, zonder die stomme schietbeurt stempeltjes en die jaarlijkse controle. Zonder kluizen en stalen kasten. En als je slaapt, dan mag hij nog gewoon op de salontafel blijven liggen.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Tesro, Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl

<<Publicaties                             Pistolenpagina

svse11.html