svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

steyr lp10 lp 10 luchtpistool test
LUCHTPISTOOL    TEST

De STEYR LP 10

  lp10 en profile (17167 bytes)

Waarom de STEYR LP 10?

Na de uitstekende LP 1, die eerst op CO2 en later op perslucht werkte, kwam begin 2000 de perslucht LP 10 op de markt. Steyr had een uitstekende naam opgebouwd en niet in de laatste plaats vanwege hun enorme service. Bij nagenoeg alle grote schietsportevenementen was de Steyr onderhoudsstand aanwezig met daarin de altijd goedgehumeurde "Franz Huber". Der Franz was nooit te beroerd om even naar je pistool te kijken en als hij ook maar aan iets twijfelde, dan werd het vervangen. Nee, aan een Steyr kon je je geen buil vallen, dat zat altijd goed. Maar ook heel belangrijk was, dat de werkelijk groten der aarde ook met een Steyr schoten. Het volgende pistool moest dus een Steyr worden.
Overigens was Steyr ook op het NK LP 2004 in Belfeld weer aanwezig voor een degelijk - en gratis - stukje onderhoud van alle Steyr pistolen, dus nog steeds geldt, dat Steyr de schutter niet in de steek laat. Waar vind je dat tegenwoordig nog.

Waar?

Wij kochten hem in Duitsland, bij Stelljes. De aanbieding was inclusief een 5 ltr. luchtfles, een munitieanalyse en 1000 bijpassende kogeltjes.

Wat is het.

De LP 10 is een verder ontwikkelde LP 1. Uiterlijk is het eerste verschil dat opvalt het hendel voor het spannen van het slagstuk en het openen van de kamer. Had de LP 1 daar nog een soort klepje voor, bij de LP 10 is dat een cilindrisch sluitstuk geworden. Verder is de trekker vervangen door een 3D verstelbare trekker. Ook vallen de drie royale gaten in de loop op. Boven op de loop zijn op gelijke afstanden drie flinke gaten gemaakt, waar doorheen je zo in z'n loop kunt kijken. Je ziet de trekken en velden lopen. Verder lijkt hij precies op zijn oudere broertje.
lp10 top (20129 bytes)
Het laadhendel, lastig voor linkshandige schutters

Techniek.

Steyr heeft in de LP 10 een hoop techniek gestopt om het pistool tijdens het schot stil te houden en dat is ze bijna helemaal gelukt. Je schiet, je hoort het schot, maar in je hand gebeurt er niets meer. Dat is mooi, dat is geweldig, maar dat is bovenal psychologisch.
In een luchtpistool wordt tijdens het schot een stukje metaal van een zeker gewicht dmv veerdruk tegen een ventielklep aan geschoten, waardoor een zekere hoeveelheid lucht ontsnapt. Dat is voelbaar. De startende kogel, ook al weegt hij maar 0,5 gram, veroorzaakt een lichte terugslag. Dat is ook voelbaar. Steyr heeft dat allemaal gecompenseerd. In de grendel ontsnapt een stukje wolfram met een hoge soortelijke massa als compensatie van het openslaan van de luchtklep. Schitterend gevonden en het werkt. De loopboringen drukken de opslag neer. Werkt goed. De mondingsrem compenseert de terugslag. Werkt prima. Maar door de traagheid van het ruim 1100 gram wegende pistool komen al deze voelbare bewegingen pas nadat de kogel de kaart al heeft doorboord. In de praktijk hebben deze bewegingen geen enkele invloed op de score, dus is de compensatie ervan slechts psychologisch. Door de boringen in de loop ontsnapt een zekere hoeveelheid lucht, daardoor moet de systeemdruk hoger zijn en kunnen er minder schoten uit een flesje gelost worden, maar toch ruim genoeg voor een wedstrijd. Geen probleem dus. lp10 detail (35341 bytes)De grendel is echter zo dik geworden, dat het aluminium frame tussen greep en loop, boven de trekker dus, wel erg dun geworden is. Daar zou het mechanisch gezien fout kunnen gaan. Hoeft niet, maar laat hem maar nooit vallen, want door dat dunne deel loopt niet alleen de trekkerophanging (kijk maar naar dat pennetje) maar ook nog eens de stift om het ventiel te openen. Het enige echte nadeel van de Steyr is de te kleine trekkerbeugel. Als je de trekker ook maar iets naar voren of omlaag zet, dan moet je trekkervinger haast de beugel wel raken en dat is vervelend en leidt af.

De trekker

De trekker is een Steyr juweel. Droog en 'knakkig'. Goed af te stellen naar elke wens. Voordruk en trekkerdruk zijn afzonderlijk in te stellen. Voordruk en trekkerdruk mag je optellen tot samen 500 gram. Ook voorweg en trekkerstop zijn prima in te stellen. Alleen het "verboden" schroefje kan je beter maar niet verstellen. Ook de trekker zelf is in alle standen te verstellen.

De greep

De standaard Morini greep is zondermeer goed te noemen. Sommigen moeten uit de handsteun een klein holletje weghalen, maar over het algemeen is deze kolf fantastisch. Hij is in ruime mate verstelbaar, dat vereist enig inzicht en durf, maar het moet wel heel gek zijn, wil je het pistool niet perfect aan je hand kunnen afstellen.

Hoe schiet hij.

Goed, echt goed. Ik heb er al menige kaart van 50 mee geschoten en zelfs een serie van 100. Hij ligt heel stabiel in de hand en het schieten gaat haast als vanzelf. Nog dezelfde maand schiet je 20 punten hoger, behalve als je al gewend was om 580 te schieten, maar dat deed je dan toch al met een LP 10.

Wat zat er nog meer bij?

Hij werd standaard geleverd met een extra luchtflesje, een vulnippel, een mooi setje gereedschap, maar wel in een goedkoop plastic zakje, 4 stuks loopgewichtjes, een handboekje, een reserve O ring, een losse manometer en dat allemaal in een ordinaire kartonnen doos.  Ja, u leest het goed, een kartonnen doos van een kwartje. Later is ook Steyr standaard een plastic koffer gaan leveren, maar wij kregen hem nog in een kartonnen doos. Eigenlijk een schande. De laatste serie LP 10 is inmiddels uitgerust met luchtflesjes met ingebouwde manometer, zodat de losse manometer is komen te vervallen.

lp10 case (26455 bytes) lp10 compensator (19980 bytes)

Conclusie: *****

Een perfect luchtpistool, misschien wel het beste luchtpistool ooit gemaakt. De rest moet je zelf doen. Een serieuse schutter, die begrijpt wat hij doet, moet met dit pistool 550 kunnen halen. We zijn heel benieuwd of dit pistool op termijn te evenaren of te overtreffen is. Aarzelend komen er nieuwe merken luchtpistolen bij, maar hun marktaandeel is nog heel gering. Zelden zie je iets nieuws op een wedstrijd. De groten der aarde schieten nog steeds met Steyr en een beetje met Feinwerkbau.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Tesro, FWB, Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl

<<Publicaties                 Pistolenpagina>>

 

svse12.html