svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

feinwerkbau p34 luchtpistool luftpistole airpistol test
LUCHTPISTOOL INFO    De Feinwerkbau P34

p34bg.jpg (10026 bytes)

Waarom Feinwerkbau P34?
Feinwerkbau (Westinger & Altenburger GmbH) is waarschijnlijk de oudste fabrikant van luchtwapens voor de wedstrijd schietsport. Ergens in 1965 zijn zij begonnen als producent van luchtgeweren en elke sportschutter kent de terugstootloze zijspanner. Enige jaren later werd volgens hetzelfde principe een luchtpistool geintroduceerd. Beide wapens waren een doorslaggevend succes en zijn dat lang, bijna tot op de dag van vandaag, gebleven.
De jongens van FWB hebben goed contact met de schutter en weten wat schietsport is en wat sportschutters willen, maar toch moeten zij meer en meer strijd leveren tegen de nog steeds ongekend populaire Steyr pistolen.

Waar?

Wat is het.
De pistolen van FWB hadden al vanaf het begin een hoog Dinky Toy gehalte, ze waren grotendeels opgebouwd uit "gemalen deurkrukken", een zink-aluminium legering. Dat zijn ze nog steeds en dat komt ook tot uitdrukking in het uiterlijk van deze pistolen en daar moet je van houden.

Techniek.
Het is een groot pistool, niet overdreven zwaar, ongeveer 1100 gram, maar er beweegt toch een flinke massa tijdens het schot. FWB claimt dat te hebben gecompenseerd met een 'absorber', zoals bij het geweer. Net als bij Steyr zijn er ook 3 kanaaltjes boven in de loop geboord, die ervoor zorgen, dat de uitstromende lucht de opslag dempt. Een duidelijk nadeel is de schroefdraad tussen pistool en luchtfles. Beide zijn van hetzelfde materiaal, aluminium en dat vreet op elkaar als er druk op staat. Een volle fles is er dus slecht af te schroeven. De 200 bar luchtfles heeft een ingebouwde manometer. De trekker is volledig 3D verstelbaar. Ze zijn in diverse kleurstellingen te koop, hoewel rood toch duidelijk wel favoriet is. De kogelsnelheid ligt op 150 m/sec.

Wat zat er nog meer bij.
Een standaard kunststof koffertje en een 2de luchtfles.

De greep.
Morini 3D verstelbaar.

Hoe schiet hij.
We hebben er nog niet mee geschoten maar zouden dat maar al te graag willen, dus meer dan een afbeelding hebben we voorlopig niet voor u.

Conclusie:
Hoewel het pistool boordevol techniek zit  -de folders met opengewerkte tekeningen zien er altijd indrukwekkend uit-  en hoewel hij nog goed vertegenwoordigd is op grote wedstrijden, is zijn populariteit aan het afnemen. Zijn koploper rol is hij al kwijt. Zijn opvolger is de P40.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Anschutz, FAS/Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland
schermereyland@planet.nl

.

<<Publicaties

svse17.html