svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

sam  k11 k14 k15 luchtpistool airpistol luftpistole

LUCHTPISTOOL  INFO

De SAM 'K' serie

Sam-K11.gif (47902 bytes) K11

sam-k14.jpg (87498 bytes) K14

sam-k15.jpg (91410 bytes) K15

Waarom SAM?

SAM staat voor Swiss Arms Manufacturer en wordt (werd?) geleid door de oude heer Cesare Morini, die in 2001 de Morini fabriek aan zijn zoons heeft overgedaan en er daarna zelf is uitgestapt, om kennelijk weer opnieuw voor zichzelf te beginnen. Dat heeft geresulteerd in een hele 'K' lijn, zoals hierboven is te zien. Toch is het verhaal hiermee niet af, want de oude, uit Italië afkomstige Cesare is inmiddels de drijvende kracht achter de in Parma gevestigde firma 'Matchguns', en ook daar komt een hele nieuwe lijn van sportpistolen vandaan. Wel met duidelijke familietrekjes en natuurlijk met een Morini greep.
Het is allemaal nog erg nieuw, dus op onderstaande vragen zult u voorlopig nog geen antwoorden krijgen. Toch rommelt het in Zwitserland, je krijgt het idee, dat het allemaal één en dezelfde fabriek is geworden. Het valt allemaal onder SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft), ze gebruiken elkaars ontwerpen, veel van hetzelfde, maar toch weer anders en echt lekker lijkt het nog niet te lopen. Vanwege de hoge productiekosten in Zwitserland is de prijs ook wel aan de hoge kant. We wachten het af, want het is natuurlijk wel interessant allemaal. (2004)

Waar?
We kwamen de K11 tegen bij Harm Krale in Staphorst en daar moet hij € 880 kosten en dat is voor Nederland zonder meer een aantrekkelijke prijs.

Wat is het.
Absoluut een aantrekkelijk luchtpistool om te zien, Italiaans design.

Techniek.
Van binnen weten we het nog niet, we hebben hem tenslotte nog niet uit elkaar gehaald, maar aan de buitenkant bezien, zijn we voorlopig nog matig enthousiast. Het laadklepje oogt wat blikkerig en er is iets met verende kogeltjes en daarbij behorende gaatjes waarvan we zeggen: Daar klopt het nog niet helemaal. Na het spannen is het invoeren van het kogeltje nog een gepriegel, zeker als je iemand bent met 10 duimen. De trekker lijkt goed verstelbaar. Er is een goed werkende trainingsstand.

Hoe schiet hij.
We hebben er nog niet mee geschoten.

Wat zat er nog meer bij.
Een hele mooie alu koffer, nog niet eerder zo'n luxe pistoolkoffer gezien. Verder een 2de luchtfles, een manometer, een vulnippel en een zakje inbussleuteltjes. De luchtflesjes hebben geen ingebouwde manometer.

De greep.
Uiteraard een Morini greep, maar er zit wat meer hout aan dan we gewend zijn van de typische Morini greep. Wij hadden een Mediumgreep en die leek zowaar wat aan de kleine kant voor onze Medium hand. Je moet dus wel een heel kleine hand hebben om een Small greep nodig te hebben. Hij is wel goed 3D verstelbaar.

Conclusie:
Voorlopig nog geen conclusie.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Anschutz, Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl

<< Publicaties

svse19.html