svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

baikal izh-46 luchtpistool airpistol luftpistole schieten schietsport

LUCHTPISTOOL  INFO

De Baikal IZH-46 / IZH-46M

       Baikal IZH-46  (19486 bytes)

Waarom de Baikal IZH-46M

Beter is misschien de vraag: 'Waarom niet?' Persoonlijk ben ik gek op al die exoten. In het westen gaat uiteindelijk alles er hetzelfde uitzien, maar de Russische Baikal heeft nog iets unieks. Net zoals de Tau 7 is hij lelijk en mooi tegelijk. Ook in Hongarije is er een CO2 pistool te koop, de FEG GPM-02, die dat heeft, mooi van lelijkheid. Helaas is de Nederlandse markt zo klein, dat geen (wie dan?) handelaar er brood in ziet om ze te verkopen. Bovendien weten we donders goed, dat een product leveren niet het probleem is, maar de onderdelen, de nazorg dus wel. Je moet handig zijn, een handige broer, neef of vader hebben, wil je je deze exotische uitstapjes kunnen permiteren. Het zijn niet de duurste pistolen, maar als ze het niet meer doen, dan zijn ze wel degelijk duurkoop. Hij komt oorspronkelijk uit Izhevsk in Rusland. De fabriek aldaar, vrij vertaald de Izhevsk Machine Fabriek, heeft een breed programma aan artikelen, waaronder naast electrisch handgereedschap ook veel verschillende wapens, zowel vuur als lucht. Voor een deel van hun assortiment wordt de merknaam Baikal gevoerd.

Waar?
?

Wat is het.
De Baikal is een z.g. voorspanner. De schutter moet voor elk schot een hoeveelheid lucht samenpersen en daarmee is ook de functie duidelijk van die lange stang met dat houten blokje onder het pistool. Dat samenpersen kost best wel kracht, vergis u daar niet in. U moet daar ongeveer 8,5 kg (N) druk voor kunnen opbrengen en dat gedurende 40 of 60 wedstrijdschoten plus proefschoten. We kennen dat oppompen van de Sheridan buks, maar daar kon je de druk nog extra verhogen door meerdere slagen te doen, want de Sheridan was uitgevoerd met een voorkamer en een tussenventiel. Bij wedstrijd luchtwapens kan maar één slag gemaakt worden. Ook Walther en Feinwerkbau hebben volgens dit principe meerdere wedstrijdwapens gemaakt, maar in het "westen" is dit systeem nu wel verleden tijd geworden. Ze zitten nu in de 'verzameling' of zijn verenigingswapen geworden, voor de opvang van nieuwe leden. Een enkeling blijft er stug mee doorschieten, omdat het nog zo lekker gaat en omdat een nieuw pistool toch weer een gat in de begroting slaat. Maar laten we eerlijk zijn, buiten de lichamelijke inspanning is er natuurlijk niks mis met het systeem. Geen gezeur met luchtflessen of pompen. Het is de aangeboren luiheid van de mens (waarom trappenlopen als er een lift is en waarom pompen als er een fles is), die de voorspanner naar de achtergrond heeft verdreven. En in ruil daarvoor moeten we nu onze armspieren trainen met gewichten.

Techniek.
Het is een redelijk zwaar pistool, Baikal IZH-46 Match  (10659 bytes)er zal weinig inzitten, dat niet van staal is gemaakt. Hij komt tenslotte uit een machinefabriek en spuitgietwerk zoals bij Feinwerkbau, is daar geen optie. Hij weegt 1200 (standaard uitvoering) of 1300 gram (M uitvoering). Om toch nog gewicht te besparen is de loop extra dun uitgevoerd. De verwisselbare korrel is duidelijk door Feinwerkbau geïnspireerd.                        Mooi of lelijk, zeg het maar...
Verder zijn er geen voorzieningen zoals een compensator waarneembaar.

Hoe schiet hij.
Ga ervan uit, dat het pistool beter kan schieten dan z'n baasje, maar of het schieten van die tien echt  moeite kost, hebben wij nog niet kunnen proberen.

Wat zat er nog meer bij.
?Wie kan ons dat vertellen?

De greep.
De greep is weer typisch oostblok, gelakt beuken of wat er maar voorradig is. Een Morini of  Rink greep zou hier een hoop kunnen verbeteren. Over de verstelbaarheid is ons niets bekend, maar de twee schroefjes op de foto zeggen eigenlijk al genoeg, géén verstelbaarheid.

Conclusie:
Voorlopig nog geen conclusies -helaas-, want we zouden er maar al te graag eens mee schieten.

 

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Anschutz, Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl
.

<<Publicaties             Pistolenpagina>>

svse24.html