svse-schijf  (3368 bytes)

svse.png (35025 bytes)
svse schieten schietsport schietvereniging schermereyland noordholland schermer alkmaar lucht luchtpistool luchtgeweer kleinkaliber

LUCHTPISTOOL  TEST

De FEG GPM 01 / GPM 02

feg gpm-02.jpg (16108 bytes)
Dit is de GPM-02, met kortere loop en matchgreep (aan aanvullende foto's wordt gewerkt)

Waarom dit pistool
Ach... luchtpistolen mag je nog gewoon hebben in dit regelnevenland en deze ontbrak nog in de verzameling. En dan die Oostblok techniek, zo simpel, je begrijpt wat je ziet, je zou het zelf gemaakt kunnen hebben. Hij stond dus al een tijdje op de verlanglijst.

Waar
Via een Belgisch contact, die hem via e-gun in Duitsland gevonden had en op het laatste moment besloot om hem toch maar niet te kopen (hij koos voor een Walther) en mij toen het adres in Duitsland doorgaf. Betaald met Rabotel Internetbankieren buitenland, jaja, er kan tegenwoordig veel, en ontvangen als postpakket. Er zal in Nederland geen adres zijn, waar je hem nieuw kunt kopen. Mogelijk, dat je hem op vacantie in Boedapest nog ergens zou kunnen kopen. Een zeldzaamheid dus.

Wat is het
De FEG GPM-01, van 'Fegyverzes Gazkeszulekgyar', oftewel de Wapens en Gasapparatenfabriek, is een Hongaars enkelschots 4,5 mm (.177) CO2 wedstrijd pistool. De fabriek staat in Boedapest en het ontwerp stamt uit 1987. De GPM-01 en diens latere opvolger de GPM-02 zien er nagenoeg hetzelfde uit, maar er zijn kleine technische details waarin ze van elkaar verschillen. Een internationaal succes is het nooit geworden en Hongaarse LP schutters van wereldklasse moeten ook nog geboren worden, maar toch heb ik ontzag en sympathie voor een land, dat toch maar met een luchtpistool op de markt komt. Nederland heeft dat nog nooit gedaan en zal dat ook nooit doen. Hij is ook een tijdje in Amerika op de markt geweest als de Daisy model 91.
feg gpm-01.jpg (12237 bytes) De GPM-01 met lange loop en uni greep. De CO2 cilinder kan 2 capsules bevatten, maar ook losse CO2 uit een bierpompfles.


Techniek
Oostblok techniek, gewoon ouderwetse, analoge machine/bankwerk techniek en dat is leuk. Dat hebben mensenhanden gemaakt. Staal en aluminium. Je ziet de vijlstrepen. Hij heeft een opvallend lange en forse loop van 26 cm. (10,5 inch) en weegt ruim 1100 gram. Z'n totale lengte is 425 mm en de schotreactietijd is 5,5 milli sec. Wat je niet allemaal uit een instructieboekje kunt halen!
De trekker is alleen in de langsrichting verschuifbaar, 1D dus. Trekkerweg en trekkerdruk zijn goed in te stellen, alsook het 'breek'punt. Voor- en nadruk zijn niet apart te stellen, de 500 gram geldt voor de hele trekker. Er is geen compensatie, net zomin als bij de Tau 7, maar dat is geen belemmering om een mooie 10 te schieten.
De meegeleverde cilinders kunnen 1 CO2 flesje van 12 gram bevatten of 2 van 7 gram. Verder kunnen ze met de bijgeleverde vulnippel uit een grote fles gevuld worden met respectievelijk 20 en 31 gram CO2.
Het invoeren van het kogeltje vergt enige (nou ja, enige, een heleboel zit dichter bij de waarheid) vaardigheid. Dat is bij het model GPM-02 dus verbeterd. Ook heeft die een kortere loop.

Wat zat er nog meer bij.
Een luxe koffer, een handboekje in 3 talen, t.w. Frans Duits en Engels, een lange en een korte CO2 cilinder, losse kimbladen, een extra korrel en het benodigde gereedschap.

Hoe schiet hij.
Heel erg goed, verrassend goed zelfs. Er is nauwelijks enige reactie tijdens het schot. De kogelsnelheid is wat laag, rond de 130 m/sec. maar toch zie je het kogeltje niet gaan. Na wat vizierafstellingen (1 klik is 2 mm) waren de eerste testkaarten al 47 en 48, dus dat zit wel goed. Kogelsnelheid en gasverbruik staan in relatie tot elkaar. Het boekje zegt, dat hij met 31 gram CO2 tenminste 110 schoten moet kunnen doen, maar de eerste indruk is toch, dat het een gasvreter is. Niet teveel proefschoten doen dus.

De greep.
Er zit een unigreep aan, dus zowel links- als rechtshandigen kunnen ermee schieten. Op zich nog niet eens een slechte greep. Hij houdt tenminste prettig vast. Nu nog zoeken naar een medium matchgreep...

Conclusie: ***
Ongelofelijk, dat dit pistool onze markt nooit heeft gehaald. Slechte marketing van die Hongaren. De vraag is nog even of de GPM-01 vanwege zijn lange loop in het ISSF kistje past, z'n broer de GPM-02 doet dat wel, dus begin '90er jaren hadden heel veel Nederlandse schutters er een hoop plezier van kunnen hebben. Hij zou zeker betaalbaar zijn geweest en dus een uitstekende prijs / prestatie verhouding hebben gehad. Een gemiste kans.
Mocht je ergens, ooit eens zo'n FEG aangeboden krijgen voor een prijs tussen de € 150 - 200 en je bent liefhebber en je kunt het je veroorloven, gewoon doen.

Heeft u zelf een niet alledaags luchtpistool (Pardini, Morini, Anschutz, Gehmann etc.) en u heeft daar wat over te vertellen of wij mogen dat op een schietavond een keer van u testen, dan horen wij graag van u.
Testteam  SV 't Schermer Eyland

schermereyland@planet.nl
.

<<Publicaties                Pistolenpagina>

svse32.html