Luchtpistool  staand   opgelegd

De schietvereniging 't Schermer Eyland heeft in maart 2005 het voor Nederland unieke '1ste Schermer Veteranen Open Luchttoernooi' georganiseerd. Een luchttoernooi alleen toegankelijk voor schutters vanaf 55 jaar en ouder. EÚn van de onderdelen was het Luchtgeweer staand opgelegd. Bij onze buren in Duitsland is dit al een bekend onderdeel, maar in Nederland was dat nog grotendeels onbekend. Maar, dat is snel veranderd, want ook de schietsport in Nederland is aan het vergrijzen en de oudere schutter heeft gemerkt, dat dit onderdeel weer een geheel nieuwe impuls kan geven aan zijn geliefde sport. Er zijn inmiddels ook al dwingende regels voor het opgelegd schieten gemaakt en niet alleen voor luchtgeweer, maar inmiddels, sinds oktober 2011, ook voor luchtpistool.

Niet makkelijk

Het grootste probleem van de ouder wordende pistoolschutter is het lange tijd opgetild en stil houden van het ongeveer 1kg zware pistool. Die drempel kan nu worden genomen door gebruik te maken van een opgelegd steun. 
Maar laten we eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen, opgelegd schieten met luchtpistool is zeker niet makkelijk en beslist geen garantie voor een 10. Die zult u echt zelf moeten schieten en daar zult u serieus voor moeten oefenen.

Bij het afgelopen Veteranentoernooi van 2011 hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de discipline Luchtpistool opgelegd. Daarbij werd door de deelnemers spontaan een schietmethode bedacht. Dat was buitengewoon interessant om te zien en om later over te discussiŰren.
Omdat er toch nogal wat verschillende pistool modellen zijn, is er gezocht naar een manier van opleggen, waarbij geen enkele schutter wordt benadeeld tov de ander.

De discipline Opgelegd Luchtpistool is voorbehouden aan de Junioren C en D en de Veteranenklasse.

De opgelegd steun voor het Luchtpistool is dezelfde als die bij het onderdeel Luchtgeweer opgelegd.

De opgelegd steun behoort tot de eigen uitrusting van de schutter. Ga er dus niet vanuit, dat de organiserende vereniging deze voor u te leen heeft.

Het luchtpistool mag ALLEEN met de greep ondersteund worden.

Dus niet op het polsgewricht, niet op de luchtcilinder, niet op evt daarvoor aangepaste balansstangetjes en gewichtjes, niet met de loop en ook niet op de trekkerbeugel. De onderkant van de greep mag naar wens vlak gemaakt worden dmv een extra plaatje of door wat materiaal weg te nemen, zolang het pistool maar aan de maten van het meetkistje blijft voldoen en zolang er in de greep geen speciale holte of groef wordt aangebracht ter fixatie op de steun. Bij gebruik van een plaatje onder de greep mag dit niet voor of achter de handsteun van de greep uitsteken.

De vrije hand van de schutter mag tijdens het schieten niet boven de gordel komen en geen steun aan enig vast object zoeken, noch de opgelegd steun vastpakken.

Voor de opgelegd schutter gelden voor de vrije hand dus dezelfde regels als bij de seniorenschutter. 

Een en ander is inmiddels vastgelegd in het Schiet- en Wedstrijdreglement voor pistool en bij wedstrijden zal hierop worden toegezien. 

Een goed schot tot in lengte van dagen toegewenst!

2011

<<Publicaties      Opgelegd Luchtgeweer       SVSE>>

svse33p.html