55plus 55-plus 55+ 55plusser 55-plusser 55 plusser schietsport alkmaar

Een mooi groepje Een SVSE publicatie

55-plus en dan?

Op een ochtend word je wakker en dan ben je een 55-plusser. Of je het nu wilt of niet, vanaf nu behoor je tot een doelgroep.

Er is -en wordt- door hogere en lagere overheden  lang en intens over u nagedacht. De subsidiepotten zijn gevuld, de rolstoelbusjes en 'Tafeltje dekje' staan al klaar en uw aanleunwoning is in aanbouw. Vanaf nu mag u naar de dagopvang voor ouderen om er te gaan koersballen, biljarten of een kaartje te leggen met mede lotgenoten. U kunt er gesubsidieerd computerles krijgen, zodat u met de kleinkinderen kunt e-mailen en als u het allemaal nog kunt bevatten, dan leren ze je er ook nog een beetje internetten, zodat je informatie over je kwaaltjes kunt opzoeken. Ja, want als je ouder wordt, dan gaat toch alles een beetje minder... behalve vergeten, dat gaat dan weer steeds beter.

Herkent u zich hierin? Nee hŤ, u werkt gewoon en heeft het drukker dan ooit. U heeft thuis een PC netwerkje met een draadloze laptop en u weet hoe dat allemaal werkt, want u zit dit erop te lezen. Kortom, u staat nog steeds midden in het leven, maar nu wel als 55-plusser. 

Eenmaal 55-plus gaat het snel, steeds sneller. Prť-pensioen en pensioen staan al voor de deur. Het wordt de hoogste tijd om eens stil te gaan staan bij de leuke dingen die je nu al of straks kunt gaan doen. Denk daarbij ook eens aan de schietsport. Schietsport? Ja, schietsport.

De schietsport is een laagdrempelige sport, die tot op hoge leeftijd kan worden beoefend. Er zijn bijna 800 schietsportverenigingen in Nederland, dus er is er altijd wel eentje in uw buurt en de meeste hebben ook al een 'harde grijze kern'. 
Stramme knieŽn? Schietsport wordt ook staand beoefend. Uw krachten nemen af? Schietsport wordt ook opgelegd beoefend. U houdt niet van harde knallen? Er wordt ook met lucht geschoten. 

Met actief sportschieten kunt u uw conditie heel aardig op peil houden. Ademhaling, hartslag, evenwicht, oog-hand coŲrdinatie en reflexen zijn allemaal dingen die door schietsportbeoefening positief beÔnvloed worden. Ook in de schietsportwereld is er sprake van vergrijzing, een opvallende vergrijzing zelfs. Van de 42.000 Nederlandse sportschutters zijn er al 15.000 veteraan, maar een sportschutter van 80 schiet nog gewoon zijn series mee. Die denkt nog lang niet aan stoppen. 
Hij (of zij) mag dat doen in de Veteranen klasse, maar dat hoeft niet. Zolang het hem (of haar) lukt, mag hij (of zij) meeschieten met de 'jonkies'. Wij kennen meerdere oudere schutters, die nog opmerkelijk fit zijn en waarvan het nog moeilijk te winnen is. Nee, in de schietsport staat de schutter niet zo snel langs de zijlijn. 

Ook de bij Alkmaar, in de mooie polder Schermer gelegen schietsportvereniging 't Schermer Eyland heeft een actieve grijze kern die nog regelmatig en succesvol op wedstrijden in het land te vinden is. Komt u uit het midden van Noordholland en de schietsport heeft u aan het denken gezet, stuur dan eens een e-mail voor meer informatie. Denk niet dat is voor later, want later is al begonnen, later is al nu. Ga niet achter de geraniums zitten, maar blijf actief, blijf fit, ga schieten.

 

SV 't Schermer Eyland               <<Publicaties                  <Terug

svse35.html