Waarom schieten?

Onbekend maakt onbemind. Dit oer Nederlands gezegde gaat voor vele dingen op en helaas, ook zeker voor de schietsport in Nederland. Mateloos populair zal deze sport in Nederland nooit worden, maar toch zijn er in ons land ruim 40.000 bij de Bond aangesloten sportschutters en nog vele duizenden, die in los verband in totaal meer dan 800 schietsportverenigingen de schietsport bedrijven. Dat wist u waarschijnlijk niet.

Hoewel men tegenwoordig tracht om met behulp van camera's en TV schermen het resultaat van de schutter zichtbaar te maken voor belangstellenden en hoewel de belangstelling van het publiek bij grote evenementen soms verrassend hoog is, kunnen we toch niet spreken van een echte publiekssport. Toch is dat aan het veranderen. Ook ons land kent inmiddels enige schutters van wereldklasse. 

De schietsport kent een zeer groot aantal verschillende wedstrijd soorten. Wij spreken van "disciplines". Van 10 meter luchtgeweer of luchtpistool tot 300 meter grootkaliber geweer en meer. Dat alles in de houdingen liggend, staand en knielend en verschillende aantallen schoten, al zullen de pistool disciplines overwegend staand worden uitgevoerd. Schieten is meer dan alleen maar een wapen op een doel richten en dan maar kijken waar de kogel terecht is gekomen. Zo schieten is leuk, maar heet voornamelijk recreatie. Al is er met recreatie niets mis. Ook al heb je helemaal geen aspiraties om tot de Nederlandse top te gaan behoren en ons land te gaan vertegenwoordigen op nationaal, Europees, wereld of zelfs olympisch niveau, toch is het veel leuker om het doel bewust te raken en niet per ongeluk. Schieten moet je leren. Ook achter schieten zit een hele theorie. Topschutters worden net zo intensief begeleid als andere topsporters. Het klinkt gek, maar een schutter, die net een wedstrijd heeft verschoten, is moe, het zweet gutst hem soms over de rug, ook al heb je hem (of haar) nauwelijks zien bewegen. Achter een goed schot schuilt wetenschap en kennis van de processen in de mens. Schieten zou je zelfs een vorm van yoga kunnen noemen, of meditatie. Het is in ieder geval een kunst die tot in de perfectie moet worden beheerst, een lichamelijk en geestelijk proces dat moet leiden tot dat ene resultaat: een 10 in de kaart en dat elke keer weer. Dat is verre van gemakkelijk en dat lukt ook maar weinigen. Schutters van topniveau komen ver, héél ver soms. Running Target - Silke JohannesDe voldoening is dan groot. Zó schieten, zó proberen te schieten, laat niet toe, dat de geest bezig is met de dagelijkse kost Di Donna, EK-LP 1999 en de problemen van het leven. Mensen, die dagelijks met de druk en de spanningen van bv het werk te maken hebben, komen vaak herboren van de schietbaan. Even aan niks meer gedacht, alleen maar even geschoten...

 

 

...Soms zit het mee...

 

De schietsportvereniging 't Schermer Eyland  is geen therapeutisch centrum, geen enkele schiet-vereniging is een therapeutisch centrum. Schietverenigingen zijn plaatsen waar mensen de schietsport kunnen beoefenen. Als je van teamsporten houdt, dan ga je bv voetballen. Ontreddering Schieten doe je voornamelijk alleen. Waarom ... Je score van een serie schoten is de graadmeter van je conditie. De ene keer schiet je hoger, de andere keer lager, maar altijd is er maar één verantwoordelijk voor het resultaat en dat ben je zelf.

          

 

 

....en soms zit het tegen...

 

Foto's tijdens EK lucht 1999 te Papendal: Studio Roel Hessel ©

 

   <<Startpagina SVSE                          Volgende pagina>                        <Vorige pagina