Decoder

gebruik

Een overzicht van wat je met de decoder kan, en of dat een beetje lekker werkt.

Opstarten

TV Home opstart schermAls je op de groene knop drukt komt de TV Home decoder tot leven. Als hij uit staat laat hij op het display aan de voorkant de huidige tijd zien. En er brandt een rood LEDje. Vreemd genoeg gaat dat LEDje uit als de decoder aan staat. Alleen het opstarten gaat nogal langzaam. Je zou bijna denken dat Microsoft de software geschreven heeft, zo langzaam gaat het. De eerste 15 seconden na indrukken van de groene knop geeft de decoder nog helemaal geen beeld, de 15 seconden daarna laat hij het opstartscherm zien. Pas daarna komt het kanaal dat het laatst gekozen was in beeld. Op het display op de decoder verschijnt dan het kanaalnummer.

Menu

Programma overzicht audio Technische installatie Technische informatie Programma overzicht televisie Dit menu is niet echt voor dagelijks gebruik. Hier kan je alle instellingen van de decoder aanpassen aan je voorkeuren, en installatie. Wel handig is het zender overzicht, om snel te zappen naar een zender waarvan je niet het nummer weet.

Overzicht televisie

overzicht tv zenders Op deze pagina's staan de zenders in de volgorde zoals ze in het huidige favorietenlijstje staan. Met de pijltjes toetsen kun je door de lijst lopen, en als je op 'Ok' drukt ga je die zender bekijken.

Overzicht radio

overzicht radio zenders Hetzelfde als voor de TV zenders, maar dan voor audio.

Technische informatie

technische informatieAleen maar een tussen menu. Ik ga niet alle schermen en tussen menus van de techinische info behandelen, maar enkele interessante schermen wil ik er wel uitpikken;

Abonnement informatie

Abonnement informatieOp dit scherm kan je zien dat elke maand het abonnement vernieuwd word. Als dat eens mis gaat (is bij mij precies een keer gebeurd omdat de decoder omgeruild was) bel je met de klanten service. Die zorgen er dan meteen voor dat de nodige codes meteen nog een keer verstuurd worden, en binnen 10 minuten kun je weer kijken. (Ik heb maar even het kaartnummer weggehaald, ik heb geen idee of iemand iets vervelends zou kunnen met die info.)

box informatie

box infoDe versie van de software zoals die gebruikt wordt. Al in tijden is er niets wezenlijks veranderd.

Technische installatie

Technische installatie voorkeurtaal terug status wijzig installatie code tv en videorecorder installatie netwerk installatie slot favorieten lijst gebruikers voorkeuren Hier kan je je voorkeuren opgeven voor talen, zendervolgorde, kinderslot, etc.

Voorkeurtaal

voorkeurtaalHier kan je opgeven of de box teksten laat zien in nederlands of engels. Voor geluid heb je keuze uit engels, duits, frans, italiaans, spaans, nederlands, pools, zweeds, turks, deens, noors en fins. Dat wordt dan de default taal voor zenders met meerdere talen geluid. Voor de ondertiteling heb je dezelfde opties, aangevuld met 'geen'.

scherm voorkeur

scherm voorkeurAls je van kanaal verandert krijg je even een balk onder in beeld, met daarop zender naam, welk programma er nu te zien is, etc. Hier kan je die balk instellen, hoe lang hij te zien is.

Deze balk verdwijnt na het van tevoren ingestelde aantal seconden vanzelf. Als je 0 seconden instelt krijg je de balk helemaal niet te zien.

transparante programma infoAls je hem doorzichtig maakt is het niet echt goed te lezen

volume indicator op het schermMet de afstandsbediening kan je ook het volume regelen. Als je wilt kan je dan op het scherm te zien krijgen het geluidsvolume. (waarom zou je dat willen, je hoort toch hoe hard het geluid staat...)

Favorieten lijst

favorietenlijst samenstellenHier kan je de zenders in je eigen gewenste volgorde zetten, en de zenders waarop je geen abonnement hebt kan je weg laten. Je kan meerdere lijstjes definieren. Lijst A kan je niet aanpassen, dat is de standaard lijst van TV Home. Als er iets aangepast wordt is lijst A altijd up-to-date (Je ziet nieuwe zenders er meteen). In je eigen favorieten lijst krijg je opeens 'ontvangstproblemen' voor niet meer bestaande kanalen.

Voor elke favorieten lijst kun je zowel TV als radio zenders instellen.

Kinder slot

slotHier kan je bepaalde zenders achter een kinderslot zetten. Deze zenders kun je dan pas bekijken na het invoeren van een PIN code. Voor ouders met kleine kinderen kan ik me daar wel iets bij voorstellen, als de kids op zondagmorgen op zoek zijn naar tekenfilms hoeven ze niet naar Private Gold te gaan kijken.

Netwerk installatie

netwerkinstallatieEenmalig instelling als je de box aansluit. Geeft aan bij welke operator je zit.

TV en videorecorder installatie

TV en videorecorder installatieHier kan je aangeven dat je een breedbeeld TV hebt. Dat is handig voor breedbeeld programma's van de BBC. Die krijg je dan in anamorph breedbeeld te zien. Als je 4/3 instelt worden de randen van het beeld afgekapt. Voor RGB helderheid moet je volgens de gebruiksaanwijzing 'laag' instellen, ik heb nog geen verschil kunnen ontdekken met hoog. De VCR standaard bepaald of er op de video uitgang een s-video of een gewoon composiet video signaal komt te staan.

Installatie code

Installatie codeDit is een PIN code die je kan gebruiken om diensten achter het kinderslot te zetten. Je kan kan ook de hele box blokkeren zodat je elke keer bij opstarten deze code moet invoeren.

Status

statusDit scherm geeft info over hoe goed het digitale signaal ontvangen wordt. De bit error rate geeft aan hoe vaak er een bit 'omvalt'. Normaal is dat <= 1e-8. Digitale MPG video is redelijk bestand tegen meer fouten, dus als het een keer wat hoger is zul je niet meteen problemen krijgen. Ik heb wel gehad dat op ongeveer de helft van de kanalen de error rate 1e-4 of groter was, en dat gaf toen ook echt storingen in het beeld. Aantal keren gebeld met helpdesk, die stuurden eerst een beter aansluitsnoer. Dat hielp niet, en toen zou de kabelmij het signaal komen controleren. Dat hebben ze gedaan toen ik niet thuis was, dus hebben ze alleen signaal gemeten in de aansluitkast in de straat. Dat het signaal in een flat op 30 meter hoog wel eens anders kan zijn werd genegeerd. Toen het nog steeds niet goed was zou het wel aan de decoder liggen (dat de andere helft van de signalen wel goed binnenkwam werd maar even genegeerd). Dus kreeg ik een nieuwe decoder thuis gestuurd. Dat hielp niet (Duuuh), maar gelukkig deed Essent een paar weken later een algemene herindeling van alle kabelkanalen, en toen was de storing voorbij.

Electronische programma gids

balk met huidige programmaAls je van zender verandert laat de decoder gedurende een aantal seconden een blauwe balk zijn met daarop de naam van de zender, de naam van het huidige programma, de tijd en wat informatie over talen en ondertiteling.

Deze balk verdwijnt na het van tevoren ingestelde aantal seconden vanzelf. Als je 0 seconden instelt krijg je de balk helemaal niet te zien.

Informatie

balk met meer detailsNa op het vraagteken op de afstandsbediening gedrukt te hebben krijg je een uitgebreidere programma info te zien. Eerst een korte omschrijving van het huidige programma, Dan een rode balk die aangeeft hoever het programma al gevorderd is. Bijna helemaal rood betekent bijna afgelopen. Daar achter de totale tijd van het programma. Daar onder de start tijd en naam van het volgende programma.

In het onderste blok eerst het nummer van de zender op het huidige favorieten lijstje. Dan de letter van het favorieten lijstje (hier A). Dan de naam van de zender gevolgd door de huidige tijd. Daaronder de naam van het huidige programma, met indicatie welk geluid je gekozen hebt (als er meer zijn) en welke ondertiteling je gekozen hebt (hier nederlands). Met de rode knop op de afstandsbediening kan je het geluidskanaal aanpassen, met de groene de ondertiteling. Dit werkt alleen op het moment dat deze balk in beeld is.

zappen

info ander kanaalAls de info balk in beeld is kan je met de cursor toetsen (omhoog en omlaag) de programma informatie van andere zenders op vragen. Zo kan je dus terwijl je naar de EO op nederland 1 kijkt op zoek gaan naar een interessanter programma. Als de omschrijving van het andere programma je bevalt druk je op de 'OK' knop, en je kijkt naar het laatste stukje van 'wordt u al geholpen?' (De rode balk is bijna vol, dus het programma is bijna afgelopen.)

TV Surfer

Van alle zenders kan je hier zien wat er nu te zien is. De volgorde van dit lijstje is helaas niet meer in te stellen. En de volgorde komt ook niet overeen met de standaard volgorde van de zenders. Je krijgt dus altijd als eerste de programma's te zien van Antenne 2, dan van Private Gold, en dan van PRO 7. Wie die volgorde heeft bedacht...

Gedetaileerde programma informatie over het huidige programma.

Aardige extra optie is om kunnen zoeken op categorie. Dus als je zin hebt om een comedy te zien klik je hier op comedy, en je krijgt te zien welke comedies zo direct beginnen.

Het resultaat van zoeken op comedy.

Music Choice

Music Choice menuHet Music Choice scherm. Links staan de categorien, rechts de kanalen. Zodra je met de cursor naar rechts gaat hoor je die zender. Verder krijg je geen enkele extra info, terwijl Music Choice op zich die service wel aanbied. Als je wilt weten wat je hoort moet je naar hun site gaan.

Radio zenders

Radio interface Via dit scherm kun je luisteren naar de audio kanalen zoals je die zelf in je favorietenlijst hebt ingesteld. Daarin kan je de 'gewone' radio zenders combineren met de kanalen van Music Choice.