Decoder

RTL[i] Text en 7 kanalen geluid bij Euronews

Update: RTL[i] Text is helemaal niet meer beschikbaar bij TV Home, daarvoor zal deze truc niet meer werken!

Verstopte services

Er zijn paar dingen die TV Home zegt niet door te geven, maar toch doet. TV Home zegt dat ze RTL[i] text niet meer doorgeven, maar dat is niet waar. En als je naar Euronews gaat lijkt het alsof er maar 1 geluidskanaal (engels) wordt doorgegeven. Maar verstopt zijn er totaal 7 talen beschikbaar. Met een klein trucje kunnen sagem gebruikers van beide genieten. Het komt er op neer dat we een aparte favorietenlijst maken waaraan we RTL 4 en Euronews op een aparte manier toevoegen. Op deze versies van RTL 4 en Euronews zal de blauwe balk niet meer de zendernaam laten zien, maar wel de naam van het huidige en volgende programma. Ik heb dit zelf getest, en hier in Enschede werkt het. Gebruik op eigen risico! Of dit bij jou ook werkt, en hoe lang, dat moet je zelf proberen.

Let op: Alleen voor Sagem decoders!!

Waarom verstopt?

Nou is natuurlijk de vraag waarom deze services 'verstopt' zitten. Is TV Home gewoon vergeten om de extra talen van Euronews aan te zetten?

RTL[i] text is een Open TV applicatie. Daar gaat TV Home helemaal mee stoppen. Omdat het zappen erg traag werd van RTL [i] text is het nu uitgeschakeld.

Het zou ook kunnen zijn dat TV Home niet de rechten heeft om deze diensten door te geven. Is het daarmee illegaal om ze te gebruiken? Ik ben geen advocaat, maar ik denk van niet. Wat op deze pagina beschreven staat is niet het omzeilen van de beveiliging. De toegangskaart controleert nog steeds of we naar de zender mogen kijken. Wat hier beschreven is vergelijk ik met het afstemmen van je radio of TV op een zender die niet in het zenderoverzicht staat. Er is geen extra poging gedaan deze diensten te beveiligen of te coderen. (Trek de toegangskaart er maar eens uit tijdens kijken naar Euronews of RTL4. Na een paar seconden zal het beeld bevriezen. De toegangskaart heeft dus expliciet toestemming gegeven om het signaal te bekijken. Bij RTL 4 herstart zelfs de hele decoder zonder toegangskaart.) Een signaal waarbij geen enkele poging is gedaan het te beschermen mag bekeken worden.

Maar zoals altijd is het gebruik van deze tip voor eigen risico!

RTL[i] Text toevoegen

Met de truc op deze pagina kan je toch weer naar RTL[i] Text kijken. Gebruik van RTL teletext via de decoder wordt zo een stuk lastiger, maar dat wil je toch niet...

Euronews in 7 talen

TV Home geeft een aantal zenders in meerdere talen door; Arte (Duits/Frans) en Sailing Channel (Frans/Italiaans). Ik vroeg me al af waarom Euronews niet in meer talen werd doorgegeven. Nu blijkt dat wel het geval te zijn.

Netwerk installatie

Normaal kan je aan je favorietenlijst alleen zenders toevoegen die al in de standaardlijst A staan. We gaan een ander netwerk code gebruiken om de decoder een ander zenderlijstje te laten zien. Die zenders voegen we toe aan apart favorietenlijst, we schakelen terug naar onze eigen netwerk code, en we kunnen de zenders die we net toegevoegd hebben gebruiken.

Let op: Gebruik hiervoor wel een nieuw apart favorietenlijstje, want tijdens het toevoegen zal de decoder alle zenders die er al in zitten en hij niet herkend (en omdat we op een vreemd netwerk zitten zijn ze dat allemaal) weg gooien.


Technische installatieDruk op de menu knop van de afstandsbediening, en ga naar het technische installatie menu

Netwerk installatieKies nu voor netwerk installatie.

Netwerk nummerNu kom je op de pagina waar je netwerk nummer staat. Dit gaan we tijdelijk aanpassen. Onthoud het originele nummer (voor mij dus 9001), want dat heb je straks weer nodig.

Nieuw netwerk nummer 1000We stellen nu netwerk nummer 1000 in. Alle andere waardes blijven gelijk. Druk op OK.

U bent aangemeld op '1Main Network'Na een poosje zie je dat je op het 'Main Network' zit. Kies nu OK. Je zult nu GEEN of weinig zenders kunnen ontvangen.

Technische installatieGa nu weer naar het technische installatie menu.

favorietenlijst Ga naar favorietenlijst. We gaan een apart lijstje vullen, in dit voorbeeld lijst C, die nog leeg is.

Lijst C vullenWe gaan nu deze lijst vullen, kies OK

TV KanalenKies voor TV kanalen en druk OK.

Netwerklijst met  RTL4 op 128In de netwerklijst, zoek nu naar de RTL4 die op 128 staat.(Er is er ook één op 42, en één op 130, die moet je dus niet hebben). Voeg toe met de blauwe knop D. Zoek nu naar Euronews op 225 (negeer andere versies van Euronews in de lijst) en voeg ook deze toe met de blauwe knop D. Bewaar nu de lijst met de gele knop C. Sluit af met OK.

Netwerk installatieGa nu weer naar netwerk installatie, zoals hierboven beschreven (menu -> Technische installatie -> Netwerk installatie). Vul nu weer het originele netwerknummer in. Als je dat toch vergeten bent staat het hier

U bent aangemeld op 'Essent Kabelcom, Twente'Als je weer op je eigen netwerk zit druk dan OK.

Blauwe balk blijft leegGa nu naar het net gevulde favorietenlijst (met de driehoekige knoppen < en >, net onder de menuknop). Als je op het net toegevoegde kanaal komt zul je zien dat de blauwe balk leeg blijft.

RTL[i] text logo veschijntNa aantal seconden verschijnt het RTL[i] logo rechtsboven. Druk op OK om gebruik te maken van deze grafische teletekst.

RTL Nieuws of BoulevardNa op OK drukken krijg je eerst de keuze tussen RTL Nieuws of Boulevard.

Laatste nieuws op RTL[i] textEn dit was vandaag het laatste nieuws op RTL[i] text. Voor een interactieve demo klik hier.

Euronews in het duitsAan de 7 rechtsonder kan je zien dat Euronews nu in 7 talen beschikbaar is; Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Portugees.

Euronews in het italiaansOm tussen talen te kiezen zet je eerst de blauwe balk in beeld met de vraagteken knop ('?'), en dan kun je met de rode 'A' de volgende taal kiezen.