Verdwenen Diensten

Leuk geprobeerd, maar helaas

Het 'nieuwe' TV Home wordt gepresenteerd als terug naar de basis. Wat zijn nou de diensten waar wel mee begonnen is, maar die nu niet meer beschikbaar zijn?

De plaatjes op deze pagina zijn erg slecht, maar betere had ik niet bewaard :-(

Zenders

Sinds het begin van Mr.Zap zijn er een aantal zenders niet meer te zien;

Landscape Channel

Landscape Channel Vanaf het begin aanwezig, na enige tijd verdwenen omdat 'uit onderzoek' was gebleken dat deze zender niet populair was, en de kanaal ruimte beter gebruikt kon worden. Alle andere zenders zijn verdwenen omdat ze ophielden te bestaan, hier heeft Mr.Zap zelf de stekker er uit getrokken.

The Landscape Channel was een muziekzender, met licht klassieke, New Age en andere ontspannende muziek. Ook nummers van Jean Michel Jarre kon je er nog wel eens tegen komen. Daar werd door the Landscape Channel zelf een filmpje bij gemaakt, vaak bestaande uit landschaps opnames, of natuuropnames. Ik vond het zelf wel een erg grappig kanaal, om als beschaafde achtergrond op te zetten. Jammer dat het weg is.

ANWB Weer en Verkeer

ANWB Weer en verkeer Poging tot het starten van een Nederlandse versie van het Amerikaanse Wheather Channel. In de praktijk was het een soort kabelkrant waar afwisselend weerberichten en verkeersoverzichten werden getoond. Voor de file/informatie kreeg je het soort plaatjes dat de ANWB ook op zijn internet site heeft staan. Daarbij vertelde dan een file-lezer zoals je hem van de radio kent de bijzonderheden.

Alleen het karakter van een kabelkrant is volgens mij niet zo geschikt voor dit type informatie. Als je op het punt van vertrekken staat wil je niet 10 minuten wachten tot de voor jou interessante info langs komt. Dan wil je het meteen opzoeken. Bovendien ben je vaak in maar één regio geïnteresseerd, en wil je ze niet allemaal bekijken. Hier had beter een interactieve applicatie (zoals RTL i Text) van gemaakt kunnen worden. Nieuwe media vereisen nieuwe denkwijzen, en niet meer van hetzelfde op een nieuw kanaal.

Telegraaf

Ook de telegraaf begreep het niet helemaal. Niet één, maar gelijk elf kabelkranten. Op kanaal 50 stond een overzicht van de beschikbare telegraafkanalen, kanaal 51 was voor binnenlands nieuws, 52 voor buitenlands, enzovoort. Er waren kanalen voor sport, economie, auto, horoscopen, etc. Het laatste kanaal was een soort van algemeen kanaal met daarin al het nieuws van de verschillende kanalen. Ook hier geen enkele beïnvloeding mogelijk, als je een kanaal had gekozen moest je gewoon de pagina´s afwachten. Dus als je je eigen horoscoop wilde weten, dan ging je naar het horoscoopkanaal, en moest je gemiddeld 6 andere horoscopen afwachten voor je eigen horoscoop langs kwam. en als je pech had moest je wel 11 andere horoscopen doorlezen.

Het kabelkrant model zou gebruikers wel kunnen dwingen om reclames tussendoor te bekijken, want die kan je dan niet overslaan. Maar het experiment heeft nog nooit reclames ertussen gehad, en na een paar maanden is het weer geruisloos verdwenen (Na eerst trots in een brief aangekondigd te zijn, en zonder vermelding dat het een experiment is). Enige positieve dat je er over zou kunnen zeggen is dat je er niet extra voor hoefde te betalen.

Het enige wat op internet hier nog over te vinden is, is een persbericht van het bedrijf screenpeaks dat het systeem bouwde om de kabelkranten te genereren. Bij de case studies staat dat 33% van de abonnees dagelijks keek. (Maar er staat ook dat Essent een 'satellite provider' is....)

Film 1

Film1 Film 1 was een gouwe ouwe filmzender. UPC is niet alleen maar een kabelmaatschappij, ze probeert ook om zelf kanalen op te zetten om de kabel te vullen. Film 1 was daarbij een 'Europees' film kanaal, dat zich vooral richtte op Nederland en Scandinavië. Omdat je op digitaal televisie meerdere ondertitels tegelijk kan uitzenden kan je met één kanaal meerdere landen tegelijk bedienen.

Op deze zender heb ik een behoorlijk aantal Nederlandse speelfilms gezien, zoals bijvoorbeeld "Peppi en Kokkie". Ben benieuwd of dat soort films in Scandinavië erg aansprak, ze moeten wel een heel vreemd idee van Nederland hebben gekregen. Eén keer had Film 1 een 'actuele' film, maar dat was toeval. "Cha Cha" hadden ze al lang ingepland toen Herman Brood van het Hilton Hotel af sprong.

Sport 1

Sport1 Naam van deze zender lijkt erg op die van Film 1, en inderdaad, ook uit de UPC familie. Heeft verder veel overeenkomst met "Sport 7", want het bleek commercieel niet haalbaar.

Heel veel uit Amerika gehaalde programma's. Ik heb er zelfs een keer zitten kijken naar Poker wedstrijden, toch niet echt een sport, en wat moeilijk in beeld te brengen. Ze waren wel heel trots toen ze de exclusieve rechten gekocht hadden op het Nederlandse Korfbal, en dat live gingen uitzenden. Heeft ze niet van de ondergang kunnen redden.

Avante

Avante Nog een zender uit de UPC stal. Avante was een soort van Discovery Channel, maar dan met de nadruk op vliegtuigen, motoren en techniek. Net zoals Film 1 was deze zender voorzien van ondertiteling in meerdere talen. Ook deze zender verdween van de ene dag op de andere, zonder enige uitleg aan de abonnees. (Op een gewoon analoog kabelkanaal wordt nog wel eens een mededeling geplaatst bij een verandering. Bij TV Home verdwijnt het kanaal gewoon zodat je decoder meldt dat er een ontvangstprobleem is.

Terzijde, de laatste drie zenders (Film1, Sport1 en Avante, samen met Club, Extreme Sports en Reality TV die nog wel bestaan) werden uitgezonden vanuit het UPC Digital Media Centre. Van daaruit kunnen 64 digitale kanalen tegelijk uitgezonden worden, elk voorzien van meerdere kanalen geluid en/of ondertiteling. Ook de National Geographic Channel uitzendingen worden hiervandaan verzorgd.

Reality TV

Reality TVNog een UPC zender die niet meer via TV Home te ontvangen is, maar nu omdat deze zender dat zelf niet meer wil. Vanaf 1 april 2004 wordt deze zender niet meer doorgegeven omdat het contract afgelopen is. Reality TV eiste dat ze opgenomen zou worden in het analoge pakket, omdat digitaal nog niet het gewenste bereik heeft. Zie voor meer info de nieuws pagina's.

Filmtime

Een vaak genoemd voordeel van digitale TV is "video on demand". Oftewel kijken als je het wilt, natuurlijk tegen betaling. Filmtime was een poging daartoe. Elke maand kon je kiezen uit een stuk of veertig films die je tegen betaling (€ 3,60) kon bekijken. In het menu kon je zien welke films er op het punt van beginnen stonden. Je kon dan kiezen om de preview te zien. Ook het begin van de film kon je zien zonder de film besteld te hebben.Tijdens de eerste 5 minuten kon je de film nog bestellen, als je dat niet deed stopte het beeld na een minuut of 8, en kreeg je het menu weer in beeld.

Omdat er niet genoeg kanalen waren om alle veertig films tegelijk uit te zenden was er elke dag een selectie van die films te zien. Voor de meeste films was er één kanaal gereserveerd, zodat elke film om de 1,5 of 2 uur begon. Je moest dus eerst kijken of de gewenste film wel werd uitgezonden op de dag dat je wilde kijken, en daarna hoe laat deze begon. Niet echt wat je noemt "on demand".

Het bestellen van een film was ook niet echt een kwestie van één druk op een knop. Omdat de kabel niet geschikt is voor retour verkeer kon je een bestelling niet via de decoder doorgeven. Dus moest je met de telefoon bellen naar 08001917 (8 toetsen). Dan moest je eerst opgeven of je met je eigen telefoon (druk een 0) (1 toets) of andere telefoon belde. Vervolgens moest je je eigen telefoonummer intikken (10 toetsen). (Nummerherkenning zal wel niet gewerkt hebben). Vervolgens het nummer van de gewenste film (4 toetsen), en dan een 4 cijferige pin code (4 toetsen). Dus in totaal 27 toetsaanslagen voor één film, nog afgezien van de selectie van de film op de decoder.

Nieuwe techniek verkoopt het beste met sex, en dus waren er ook 'erotische' films te bestellen. Deze waren voor het gemak allemaal ingekort tot maximaal 1,5 uur, zodat ze makkelijk in te plannen waren (en het verhaal doet er toch niet toe). En de prijs was ook tikje hoger dan voor een gewone film, namelijk € 4,50. Opmerkelijk was dat er enkele keren per week ook gay films uitgezonden werden. Voor de gewone films hebben we nu Private Gold, voor de gay films is geen alternatief aanwezig in het vernieuwde TV Home.

Dit kanaal wordt niet goed ontvangen Overigens was filmtime niet erg goed beveiligd. Toen er eens een zender verdween uit het gewone aanbod had ik nooit de moeite genomen om die uit mijn favorietenlijst te verwijderen. Dus elke keer als je langs dat kanaal kwam kreeg je de mededeling dat er een ontvangstprobleem was. Op een bepaalde dag zag ik daar het logo van Filmtime, en enkele dagen later zag ik er een film. Na enig zoeken bleek dat een film te zijn die op dat moment door Filmtime werd uitgezonden. Het kanaal was blijkbaar weer in gebruik genomen, nu voor Filmtime. Als je de film bekeek via de preview werd 8 minuten na het begin het beeld bevroren en ging je terug naar het menu, als je dezelfde film bekeek via het kanaal op het favorieten lijstje kon je hem helemaal zien. Helaas wist je nooit van tevoren welke film op dat kanaal zou komen, en na een paar maanden was het geintje ook afgelopen.

Games

De decoder is een computer, zelfs een met 256 kleuren, dus je kunt er spelletjes op spelen. Natuurlijk niet te vergelijken met de moderne Nintendo's en Playstations. Denk meer aan klonen van bekende oude spelen zoals Tetris (hier aangeboden onder de naam IceCubes, omdat er ijsklontjes naar beneden kwamen vallen.) Bij "Shooting Stars" moest je drie sterren op aaneengesloten krijgen, dan verdwenen ze.

Alleen is een afstandsbediening met infrarood niet echt geschikt om actie spelletjes te spelen. Het geheel reageert te traag, en de spelen zijn niet echt modern.

En voor de vijf spelletjes vroeg men het luttele bedrag van fl. 4,95 (€ 2.25) per maand.

De spelen waren gemaakt door Visionik, op hun site kun je meer voorbeelden vinden van hun spelletjes.

Big Brother

Overzichtsscherm Big Brother Tijdens de tweede serie van Big Brother kon je 24 uur per dag live naar Big Brother kijken. Er was één overzichtsscherm waar vier cameraposities tegelijk te zien waren. Met de cursor kon je een van de vier beelden kiezen, zodat je dan ook het bijbehorende geluid hoorde. Door dan op 'OK' te drukken kreeg je dat kanaal beeldvullend te zien. En terwijl je op internet moest betalen om naar deze beelden te kijken, waren ze bij TV Home (en de andere digitale kabelaanbieders) gratis. Niet dat ik er op zat te wachten, maar ik kan me voorstellen dat dit soort dingen fans van dergelijke programma's kan overhalen om een abonnement te nemen.

TV Surfer

Dit was eigenlijk het hoofdmenu van de diverse extra diensten. Veel diensten hadden ook een eigen knop op de afstandsbediening, maar voor bijvoorbeeld de games moest je eerst door dit menu. Op de onderste regels was ruimte voor mededelingen, en verwijzingen naar de nieuws-pagina. Zo kon je op de hoogte gehouden worden van werkzaamheden, nieuwe zenders, etc.

Zendervolgorde

Dit was het lijstje dat de volgorde van zenders in het zoekenscherm gebruikt word. Er is dus geen verband met het favorietenlijst wat de volgorde van de kanalen bepaalt. Je kon hier ook aangeven in welke zenders wel en niet gezocht moest worden. Zo kon je zenders in een taal die je niet beheerst weg laten.

Er was één commerciële uitzondering, de gegevens van Cinenova werden altijd in de resultaten opgenomen. Dus als je zocht op films, kreeg je altijd de films van Cinenova bij de resultaten. Ook als je geen abonnement op Cinenova had. Dit was ongetwijfeld bedoeld om meer abonnementen op Cinenova te verkopen.