Nieuws

Wat is er nieuw op digitale kabeltelevisie?

20/11/2004: Nieuwe site.

Het TV Home forum is begonnen met het verbreden van zijn werkterrein, er is nu ook een apart deel voor Casema TVD gebruikers, ook te vinden via http://www.tvdforum.tk/.

En ook op deze site heb ik de laatste tijd steeds meer aandacht besteed aan andere digitale kabeltelevisie aanbieders. Steeds meer ontwikkelingen bij de een zijn een tijd later ook bij andere kabelbedrijven terug te vinden. Daarom begin ik een algemenere site, op een ander adres;

Vanaf nu kun je het laatste nieuws op gebied van digitale kabeltelevisie nalezen op http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/. Nieuw is de mogelijkheid om te reageren op de berichten. De belangrijkste delen uit het archief van deze site zijn overgenomen. De rest van de site is nog niet helemaal af, maar neem gerust een kijkje.

Deze site zal niet meer bijgewerkt worden, dus voor het laatste nieuws ga je vanaf nu naar http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/.

16/11/2004: UPC-moeder neemt delen Canal+ over.

logo upcUit Planet Multimedia;

"De Amerikaanse UGC, eigenaar van onder meer de Nederlandse kabelaar UPC, neemt onderdelen van het Nederlandse Canal over. Het zwaartepunt ligt bij de programma's, vooral sport en films, die aan meer dan 215.000 klanten worden geleverd."

canalpluslogo.gif"De overgenomen activiteiten brengt UGC onder bij haar Europese content- en dienstendivisie Chellomedia. Airbridge en Greenfields blijven actief met het CanalDigitaal satelliet-TV-platform voor de Nederlandstalige markt. Zij blijven de Canal+ programma's aan hun klanten aanbieden."

UPC heeft ook al een 10% belang in Cinenova, de concurent van Canal+. Canal+ heeft de liverechten van het eredivisie voetbal, en dat zou het voetbalkanaal ook wel kunnen gebruiken.

De naam Canal+ nog een jaar gebruikt worden, dat is afgesproken bij de verkoop van Canal+ aan Airbridge en Greenfields door CANAL+/Vivendi Universal.

Een paar jaar terug hadden UPC en Canal+ ruzie over de doorgifte (tarieven) in Amserdam, die ruzie is hiermee opgelost. Uit het het persbericht;

"In een afzonderlijke transactie hebben UGC’s breedband distributiebedrijf in Nederland (UPC Nederland) en Canal+ overeenstemming bereikt om de nog lopende juridische geschillen onderling te schikken. Als onderdeel hiervan heeft UPC Nederland een nieuwe wholesale distributie-overeenkomst gesloten met betrekking tot de doorgifte van de Canal+ premium sport- en film programma’s."

"De transactie zal worden aangemeld bij de mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2005 worden afgerond. Bestaande Canal+ klanten in Nederland zullen hun dienst op dezelfde wijze blijven ontvangen."

Mijn verwachting is dat op de duur Cinenova en de films van Canal+ op een kanaal komen (onder de naam Cinenova??), de voetbalrechten gaan naar het voetbalkanaal. Misschien dat eerst nog Canal+ in de digitale pakketten apart aangeboden wordt, dus geen aparte decoder meer.

16/11/2004: Samenwerking Kabelnet Veendam en Essent Kabelcom.

veendam_kaart_gr.gifVia het VECAI journaal;

"Stichting Kabelnet Veendam en Essent Kabelcom werken samen om de abonnees van Kabelnet Veendam 80 digitale tv-zenders en 40 radiozenders te laten ontvangen. Eerder werken Kabelnet Veendam en Essent al samen om BBC 1 en 2, VRT en Ketnet door te geven."

Het kabelnet van Veendam is op de kaart het gele eilandje in Groningen, omgeven door de grote blauwe zee van Essent kabelcom. Volgens de Vecai heeft het netwerk 11.356 aansluitingen.

Uit dit bericht wordt niet duidelijk of de diensten onder de naam TV Home worden aangeboden. Bij de COGAS (ook een zelfstandig kabelbedrijf, het donkerblauwe eiland rond Almelo) wordt digitale televisie ook door Essent geregeld, onder de naam TV Home.

Bij Nutsmaas (wel apart VECAI lid, eigendom van Essent, dus daarom misschien niet op kaartje aangegeven??) in Maastricht gaat het onder de eigen naam TV Digitaal. (Het aanbod lijkt wel verdacht op dat van TV Home, alleen de regionale zenders zitten er nog niet bij. Ook zit hier de huur van de Sagem decoder nog bij het abonnement van 14.99 euro per maand inbegrepen)

14/11/2004: KPN eist toegang kabelnet UPC.

logo upcVia nu.nl;

"Telecomtoezichthouder Opta moet UPC dwingen om KPN toegang te geven tot het kabelnetwerk van UPC. Dat heeft KPN vrijdag gesteld in een verklaring. Volgens het telecomconcern is UPC wettelijk verplicht die toegang te bieden.

LogoKPN.gifKPN wil zijn abonnees vanaf 1 februari radio- en tv-programma's aanbieden via de netwerken van de kabelbedrijven. De onderneming stelde vrijdag dat zij sinds het begin van de zomer 'tevergeefs' met UPC tot onderhandelingen probeert te komen. 'UPC weigert een aanbod te doen en wil ook niet met KPN overleggen.' Het bedrijf roept nu de hulp in van Opta, die dan ook zou moeten bepalen hoeveel KPN voor de toegang tot UPC's netwerk moet betalen.

Opta gaat het verzoek van KPN bekijken, maar wil niet op voorhand zeggen of het telecomconcern gelijk heeft met zijn beroep op de Telecommunicatiewet. 'Daar moeten experts zich over buigen', zei een woordvoerder van Opta."

Dit kan wel eens het begin zijn van een lange juridische strijd. KPN begint bij UPC, maar ook aan de andere kabelmaatschappijen is toegang tot de kabel gevraagd. Essent zegt dat ze ander aanbieders toegang wil geven. Bij Casema en Multikabel wordt het digitale standaardpakket vanaf januari 2005 gratis aangeboden bij het analoge abonnement. Dat wordt voor KPN lastig concureren.

10/11/2004: Daling gewone abonnees, kleine stijging digitale kijkers bij UPC.

logo_upc_w.gifVia Dutchmedia;

"UPC Digital, het digitale kabelpakket van UPC, behaalde op 30 september jl. de abonneestand van 56.800. Daarmee heeft 2,48 % van de analoge UPC-kabelkijkers een digitaal abonnement en is dit product sinds één jaar weer licht stijgend wat abonnee-aantal betreft."

Lees verder bij Dutchmedia.

8/11/2004: Fox News Channel via UPC Digital.

logo_upc_w.gifVia RTVInfo.nl;

"Toevallig afgelopen week, precies met de verkiezingen in Amerika, is de Amerikaanse nieuwszender Fox News Channel aan het aanbod van UPC Digitale Televisie toegevoegd. Fox News Channel staat bekend als een nieuwszender die het vooral op heeft met de Republikeinen en dus President Bush in Amerika. De zender van mediamagnaat Rupert Murdoch is vrij populair in de VS en zit in Europa op meerdere digitale platformen.

Helaas geldt voor bezitters van de oudere Sagem-Boxen en/of abonnee's in onder andere Rotterdam e.o. dat zij dit kanaal niet te zien krijgen, iets dat ook al geldt voor RTL Television en het onlangs via UPC beschikbaar gestelde Sailing Channel."

3/11/2004: TBN vervangt Life TV, voetbal nu via 3 kanalen.

Voetbalkanaal 1 TV Home heeft vandaag volgens schema voetbalkanaal 2 en 3 toegevoegd, en Life TV vervangen door TBN.

Hiernaast zie je het beeld van voetbalkanaal 1. Voetbalkanaal zendt altijd in anamorph breedbeeld uit, ook al is het programma zelf in 4:3 formaat. Dan krijg je dus zwarte balken aan de zijkant, zoals hiernaast te zien is. Hoe en waarom hiervan zijn mij niet duidelijk.

Voetbalkanaal 2Als er niet meerdere live-wedstrijden tegelijk zijn, zenden alle kanalen hetzelfde programma uit. Dit is even later dezelfde wedstrijd op kanaal 2. Je kan zien dat dit een ander signaal is, want hier staat niet rechtsboven het logo. Ook de EPG geeft aan dat het volgende programma een andere wedstrijd is dan op kanaal 1.

Life TV / TBN

TBNOp kanaal 233 kan je vanaf nu TBN vinden, dit vervangt Life TV. Het lijkt dat de ene zender vervangen is door de andere, maar is dat ook zo?

Life TVMisschien niet. Op mijn Sagemdecoder heb ik nog een oud favorietenlijstje, en op de plek waar Life TV zat, zit nog steeds Life TV. Alleen de zendernaam en programma informatie in de Now/Next blauwe balk zijn verdwenen.

1/11/2004: VECAI protesteert tegen vergoeding toezicht.

VECAI logo De VECAI (de branche-organisatie van Nederlandse kabelbedrijven) heeft een brief gestuurd aan de Minister van Economische zaken, Brinkhorst.

Daarin protesteert ze tegen de toezichtsvergoeding die jaarlijks aan de OPTA moet worden betaald;

"Als een kabelbedrijf 1000 decoders of meer gebruikt om digitale televisie bij de consument te brengen, moet aan OPTA ineens een jaarlijkse (toezichts)vergoeding worden betaald van 96.700 euro. Deze vergoeding is zo hoog dat het de kansen van een succesvolle introductie van digitale televisie ernstig ondermijnt. Bovendien lijkt de vergoeding geen enkele relatie te hebben met de activiteiten van de OPTA op dit gebied."

"Daar komt bij dat de gehanteerde verdeelsleutel onredelijk is ten opzichte van de kleinere kabelbedrijven. Een bedrijf dat rond de 1000 decoders verwacht te kunnen uitzetten moet rekening houden met een vergoeding van bijna 100 euro per decoder. Om die reden hebben sommige bedrijven in serieuze overweging om niet aan digitale televisie te beginnen."

Dit soort brieven wordt meer voor de pers, dan aan de Minister geschreven. De VECAI geeft zelf in de brief al aan dat het ministerie "werkt aan een geheel nieuwe vergoedingsregeling waarbij de onderhavige problematiek mogelijk wordt opgelost". Voor de grote kabelbedrijven is 96.700 euro een schijntje, zeker vergeleken met de andere investeringen die gedaan moeten worden voor digitale televisie. Toch heeft de VECAI een punt, een bijdrage per decoder/abonnee zou redelijker zijn.



Lees verder in het nieuws archief.