Nieuws

Wat was er nieuw op TV Home?

23/06/2004: Decoder geruchten.

Uit het informele circuit; de Nokia decoder komt binnenkort beschikbaar. De prijs gaat vermoedelijk € 179,- worden. Dus iets goedkoper dan de Panasonic, en daarvoor krijg je dan wel ingebouwde teletekst. Nog steeds maar 1 SCART aansluiting... Samsung en Philips zijn nog niet zover in de certificatie bij TV Home. Men is bezig met Nokia over een decoder met ingebouwde HD recorder, maar die komt pas later in het jaar.

En nu ga ik op basis van geruchten nog even verder speculeren; De aangekondigde decoder Nokia Mediamaster 119 C lijkt wel heel erg op de Nokia Mediamaster 120 C. Alleen zal er in plaats van een Conax module een Irdeto module inzitten. Dus zou het kunnen dat er voor de HD recorder een aangepaste versie wordt gemaakt van de Nokia Mediamaster 260 C. En hoewel dat model alleen beschikbaar is in Finland, Zweden en Duitsland, is er toch een Nederlandse handleiding beschikbaar.

19/06/2004: EK Breedbeeld, het verschil.

EK hoekschop in 16:9Benieuwd naar de technische details van de breedbeeld EK uitzendingen vanavond gekeken naar de verschillen tussen het gewone nederland 2, en het breedbeeldkanaal. Dus op een aantal momenten heb ik een screencapture gemaakt van beide signalen.

EK hoekschop in 4:3Het verschil tussen 4:3 en 16:9, je ziet rechts nog een grensrechter staan.

Verder zie je dat de tijd en stand die links bovenin te zien is, iets anders geplaatst is. En in de breedbeeld versie is deze titel wat uitgerekt. (Maar als je kijkt naar de originele plaatjes, dus voordat ik ze opgerekt heb om de verhoudingen weer goed te krijgen, blijken ze precies even lang te zijn. Dus blijkbaar dezelfde titel, die apart over het anamorphe beeld heen is gezet)

Tussenstand

Tussenstand in 16:9Een tussenstand op het breedbeeldkanaal. Deze tussenstanden kwamen telkens precies gelijk op beide kanalen in beeld, dus die werden waarschijnlijk centraal getriggerd (maar apart in het beeld gezet).

Tussenstand in 4:3Bij het in beeld brengen van de tussenstand valt weer op dat de titel van de 16:9 versie opgerekt is. Verder zie je hier dat bij het breedbeeldsignaal de tijd linksboven nog staat, en bij het 4:3 signaal is deze verdwenen. Deze worden dus onafhankelijk er in gezet.

BBC

BBC: anamorphe 4:3De BBC doet het trouwens helemaal vaag; de uitzending is in 16:9 anamorph, maar de wedstrijd zelf is 4:3. Dus het wordt uitgezonden met in anamorph met zwarte balken links en rechts. Een soort van omgekeerd letterboxen...

De bespreking is bij de BBC wel in breedbeeldHier zie je de reden om de hele uitzending in 16:9 uit te zenden, dan kunnen de gasten in de pauze mooi in 16:9 in beeld gebracht worden. (Dus blijkbaar heeft ook de BBC niet de beschikking over de 16:9 beelden.)

Update 31/07/2004: Voor meer info over het tot stand komen van deze uitzending zie Het NOB en de EK voetbal in breedbeeld.

17/06/2004: Hoe schrijf je TV Home Kanaal?

TV Home kanaal of Tv Home Kanaal ? Het is weer eens tijd voor wat muggenziften; Binnenkort (???) begint het TV Home Kanaal op kanaal 10, en daarom is de naam in de EPG al aangepast. Maar op één of andere manier niet consistent; de naam wisselt tussen "TV Home kanaal" en "Tv Home Kanaal", en verandert ongeveer elke seconde.

9/06/2004: Multikabel met Irdeto

Het komt niet echt als een verrassing, ook Multikabel gaat Irdeto gebruiken als Conditional Access System (CAS). Dat hadden we al eerder geconcludeerd, uit het feit dat de panasonic decoder ook bruikbaar zou zijn voor Multikabel en Casema. Maar nu is het dan officiëel aangekondigt.

9/06/2004: EK Breedbeeld kanaal (2)

Ik ben geen liefhebber van voetbal, maar toch benieuwd naar de 16:9 EK uitzendingen. Op spreekbuis(website voor omroepmedewerkers (m/v)) staat een artikel over het EK in breedbeeld bij de digitale kabel. Uit dit artikel, en navraag bij TV Home blijkt dat het veel geregel is/was om dit voor elkaar te krijgen.

Het komt er op neer dat de wedstrijd wel in breedbeeld wordt opgenomen, maar niet zo uitgezonden wordt;
"Het signaal wordt in Portugal door EBU (exclusieve signaal leverancier van UEFA) aangeleverd in breedbeeld. Normaal gesproken wordt dit in 4:3 doorgegeven maar het NOB neemt in overeenstemming met ons ook het signaal af in 16:9. ....In Hilversum zal het geluid en teletekst worden toegevoegd en doorgezet naar de providers die participeren (CAIW, Multikabel, UPC, Essent Kabelcom). "

En ook opmerkelijk;
"Tenslotte zul je je ook wel afvragen of dit dan exclusief voor kabel is gedaan. Nee, in principe had ook CDS of Digitenne hierin kunnen participeren. Dit hebben ze niet gedaan. Alleen het initiatief om dit te doen en al het werk wat er voor nodig was heeft Essent in ieder geval de kar getrokken."

Vanaf vrijdag is op kanaal 11 het signaal van nederland 2 te zien. Voor de liefhebbers dus een leuk extraatje, en ondertussen ga ik op zoek naar een zender waarop geen voetbal, of erger nog, gepraat over voetbal te zien is...

5/06/2004: TV Home kanaal komt er aan.

Hier komt binnenkort het TV Home kanaal Sinds vrijdag is op kanaal 10 niet meer Info TV te zien. Nu staat er een mededeling dat er binnenkort het TV Home kanaal komt. Ik heb begrepen dat in week 24 of 25 (dus tussen 7 en 18 juni) het er echt van gaat komen.

2/06/2004: Cai Westland begint met digitale televisie.

Caiway (de nieuwe naam van CAI Westland en Kabelfoon) begint met het aanbieden van digitale TV via de kabel. En dat doen ze net even anders als de anderen; alle kanalen die in het analoge pakket zitten zijn gratis in het digitale pakket. Kanalen die analoog samen een kanaal moeten delen krijgen digitaal een eigen kanaal. En het analoge aanbod is al behoorlijk uitgebreid, zo'n 40 kanalen voor € 11,25 per maand. Als je diezelfde kanalen digitaal wilt ontvangen moet je een decoder kopen voor € 149,- per maand.

Als je ook de 'premium' kanalen wilt ontvangen betaal je per maand € 6,90 extra. Dan kost de decoder nog € 99,- bij een jaarabonnement. Het lijstje met zenders bevat veel bekende namen, maar ook enkele opmerkelijke; BBC 1 t/m 8 (???), CNN Turk, TV Berlin, TV Brussel en niet te vergeten Landscape (Dat mis ik nog steeds...), Open Haard en Aquarium...

Wat mist is het rijtje etnische zenders, alleen A-Tivi is als extra abonnee zender te verkrijgen. Dus ook geen Cinenova, waarschijnlijk is CAIWAY niet in het dure contract van Cinenova getrapt.

Als het nog niet duidelijk was; 'CAIWAY RTV heeft geen winstoogmerk'.

2/06/2004: EK Breedbeeld op kanaal 11.

EK in breedbeeld Sinds vandaag is kanaal 11 gereserveerd voor het breedbeeldsignaal van Nederland 2 tijdens het EK voetbal. Op het gewone Nederland 2 zijn dan de wedstrijden te zien in 4:3, op kanaal 11 op TV Home (en ook bij Cai Westland, Multikabel en UPC) is dezelfde wedstrijd in 16:9 te zien.

De wedstrijden worden in 16:9 opgenomen, maar de NOS geeft het signaal door in 4:3. Er wordt dus een stukje aan de zijkanten weggelaten. Het hele beeld is wel te zien bij TV Home.

Is alleen de vraag waarom de NOS niet gewoon het 16:9 signaal uitzendt?Lees verder in het nieuws archief.