Interactief

Moet je nog actief gaan meedoen ook...

Zoals al eerder gezegd kan de TV Home decoder niet echt interactief zijn, gewoon omdat de mogelijkheid om een signaal terug te sturen naar de programma-makers ontbreekt. Wel kan er allerlei extra informatie met de normale programma's meegestuurd worden, en die kan je wel of niet bekijken. In de Multimedia Home Platform (MHP) standaard zouden ze dit "enhanced" television noemen, in goed Nederlands "verrijkte televisie".

Publieke omroepen

In 2001 is de Publieke Omroep begonnen een pilotproject Interactieve TV. De site is helaas een beetje verouderd, er wordt gemeld dat de pilot af zal lopen op 2 december 2002, en conclusies zijn er nu, een jaar later, nog niet te lezen. In het kader van dit project zijn er een aantal programma's interactief geweest. Nu zijn er geen programma's meer interactief. Op deze pagina een selectie van enkele programma's uit het verleden.

Helpdesk Live

Helpdesk Live Wat je ook van de E.O. denkt, ze zijn altijd wel erg vooruitstrevend bij het gebruik van nieuwe technieken, media en vormgeving. Helpdesk Live is een discussieprogramma, waar de decoder werd gebruikt om extra informatie over de gasten weer te geven. Niet alleen teksten en statische foto's, ook kon je extra filmpjes bekijken.

Helpdesk Live Portal ging nog een stapje verder, deze applicatie was 24 uur per dag beschikbaar. Hierin waren 3 verschillende filmpjes te bekijken, allemaal in verkleind formaat. Ook kon je berichten sturen via e-mail en SMS die op het scherm zichtbaar moesten worden. Eerlijk gezegd heb ik nooit een bericht voorbij zien komen.

Omdat deze applicatie niet gekoppeld was aan een programma dat op dat moment werd uitgezonden, was er een knop op de afstandsbediening gereserveerd om dit portal op te roepen, ongeacht welke zender je op dat moment bekeek.

Willem Wever

Willem WeverWillem Wever gebruikte de digitale mogelijkheden om extra informatie te tonen over de onderwerpen die in het programma aan bod komen, over de vragenstellers en over de mensen die de vragen beantwoorden

Willem WeverNadeel van dit soort achtergrond informatie is dat je het alleen tijdens het programma kunt bekijken. Even iets nazoeken als het programma afgelopen is zit er niet in.

Nieuwsquiz

NCRV NieuwsquizNCRV's nieuwsquiz is een voorbeeld waar de interactiviteit later aan het programma is toegevoegd. Het is een gewone quiz, alleen thuis kan je ook meespelen. Alleen in de rondes waar kandidaten zo snel mogelijk moeten reageren staat de bedenktijd dus niet vast. Het klokje waarop je ziet hoe lang je nog mag nadenken is dus anders voor elke vraag.

NCRV NieuwsquizAls je bij dit soort programma's iets meer bedenktijd wilt hebben (of al soms het goede antwoord al in beeld krijgt terwijl je nog mag spelen) dan moet je een 2e TV in de kamer zetten, en daarop kijken naar de gewone analoge uitzending. Omdat er bijna 3 seconden vertraging op het digitale signaal van de decoder zit heb je dus 3 seconden extra bedenktijd...

Verder valt op het plaatje hiernaast op dat de regels voor sponsoring van interactieve uitzending blijkbaar anders zijn dan voor gewone uitzendingen. Bij gewone uitzendingen mag de naam van een sponsor alleen voor of na het programma in beeld worden gebracht. Hier zie je gewoon reclame voor de NRC tijdens de uitzending.

Duivelse Dilemmas

Duivelse Dilemmas Dit was een special genaakt extra programma dat alleen beschikbaar was voor Mr.Zap abonnees. Het was een verlenging van 10 lastige vragen, maar dan alleen te ontvangen met een decoder. Inhoudelijk was het een interview programma waarbij je moest proberen te raden wat de gast zou antwoorden op een 'duivels dilemma'.

Zo Vader, Zo Zoon

zo Vader, Zo ZoonHet bekende NCRV spelletje. In elke ronde kon je aangeven wie je dacht dat de echte Vader was. Het aardige bij dit soort spelletjes is dat de decoder je score van vorige afleveringen kan onthouden, en dus een totaal over het hele seizoen kan laten zien.

Meer info

Wie meer wil weten over dit soort interactieve applicaties in het buitenland; InteractiveTV Today heeft een mailing list en diverse voorbeelden (screenshots). Broadbandbananas is een vergelijkbare site, maar heeft veel voorbeelden als filmpje online staan.