klik om RTL-i te starten beeld voice chat yorin FM exit regel 9 regel 8 regel 7 regel 6 regel 5 regel 4 regel 3 regel 2 regel 1 economie buitenland binnenland laatste nieuws voice chat yorin FM verder terug index exit economie buitenland binnenland laatste nieuws voice chat exit economie buitenland binnenland laatste nieuws yorin FM exit economie buitenland binnenland laatste nieuws TV Home - Zenders - RTL [i] Text

RTL [i] Text

Grafische Teletext

Onlangs heeft TV Home RTL [i] Text van het RTL 4 signaal afgehaald. Als je in het standaard favorietenlijstje nu naar RTL 4 gaat krijg je niet het RTL [i] logo te zien. Op de eerste pagina van de programma gids stond ook dat de service niet meer beschikbaar is.

Maar als je nog een 'oud' favorietenlijstje hebt, en dat niet gewijzigd hebt sinds 8-2-2004, dan kan je daar RTL [i] text nog bekijken. Je zult zien dat in de blauwe programmabalk de zendernaam ontbreekt, maar paar seconden nadat je op RTL 4 afgestemd hebt komt het text logo in beeld. En de inhoud daarvan wordt nog dagelijks ververst. Er is ook een truc om alsnog RTL[i] text te ontvangen. Zolang het op deze manier nog mogelijk is RTL [i] Text te bekijken laat ik deze pagina hier staan, daarna verhuist hij naar geschiedenis.

RTL i Text

Je zou verwachten dat juist een commercïele omroep als RTL interactieve mogelijkheden zou gebruiken voor spelletjes. Maar nee, juist RTL heeft er voor gekozen om serieuze (en minder serieuze) informatie aan te bieden via RTL i text. (Waarschijnlijk is het TV Home model niet geschikt om te verdienen aan spelletjes, daar kan je beter Call TV en SMS voor gebruiken.)

klik voor een demo Op het RTL 4 kanaal is een uitgebreide en meer grafische soort van teletekst aanwezig. Het openings scherm van RTL-i Text. Navigeren gaat met de cursor toetsen en de gekleurde knoppen op de afstandsbediening.

RTL i logo in beeld Als je met de TV Home box naar RTL 4 zapt verschijnt er rechtsboven in beeld een rood logo. Dit geeft aan dat RTL i aanwezig is. Gelukkig verdwijnt dit vrij storende logo na een paar seconden als je niets doet. Als je op de OK knop drukt (werkt ook nog nadat het logo verdwenen is) kom je in het menu van RTL i text.

Nadeel van deze (en andere Open TV) applicaties op de TV Home decoder is dat het gewone zappen er lastig door wordt. Het duurt een paar seconden voor de decoder reageert op de + of - toets. Ongeduldig druk je dan nog een keer op een knop, en dan ben je twee zenders verder.

RTL [i] binnenland menu Er zijn vier categorieën met nieuwsberichten; laatste nieuws, binnenlands, buitenlands en economisch. Hiernaast zie je het menu voor binnenlands nieuws.

RTL [i] buitenland menu Het buitenland menu.

RTL [i] economie menu Het menu voor economisch nieuws. Ik zou zelf niet al deze berichten in de categorie economie zou willen indelen...

RTL [i] nieuws pagina Een voorbeeld van een nieuwspagina.

RTL [i] advertentie pagina En we blijven commercieel, dus er moet ook een advertentie in.

RTL Boulevard

RTL [i] menuSinds kort krijg je eerst een tussen menu als je naar RTL [i] tekst gaat. Daar kan je kiezen tussen RTL Nieuws en RTL Boulevard.

RTL [i] text is bedoeld als alternatief voor de gewone teletext. Als je dus op de gewone teletext knop drukt, krijg je het scherm hiernaast te zien. Dat probeert je te overtuigen RTL [i] text te gebruiken. Alleen als je echt wilt kom je in de gewone teletext. Vooral omdat er in beeld staat dat je de "i" toets moet gebruiken, terwijl de afstandsbediening alleen een "?" toets heeft...

RTL Boulevard menuOp een vergelijkbare manier als voor het gewone nieuws is er nu ook ruimte voor het lichtere nieuws zoals dat in RTL boulevard aan de orde komt. Zelfde soort applicatie, alleen een andere vormgeving.

RTL Boulevard artikel Alleen de inhoud van de RTL boulevard artikelen wordt iets minder vaak ververst dan die van het RTL nieuws.