Collectief 05

Het ontstaan van Collectief 05 is nu 5 jaar geleden. Het 1ste Lustrum.

De geschiedenis.
In de Geleense Smalfilm en Videoclub was Urbain Appeltans al lid toen Jef Caelen zich ook als lid aanmeldde. Jef was 18 jaar geleden gestopt met filmen en was in die tijd een zeer gerenommeerde filmer die zijn tijd ver voor uit was. Nu werd hij zo maar lid van de Geleense Smalfilm en Videoclub waar Urbain en ik ook lid van waren. Het klikte meteen tussen ons drieën en Urbain stelde voor om regelmatig eens bij elkaar te komen en films te analyseren. Nog voor de eerste afspraak werden Peter Keijsers en May Quaedflieg gevraagd om mee te doen. Al bij de eerste bijeenkomst werd besloten ook filmisch te gaan samenwerken. Jef bedacht de groepsnaam Collectief 05, en een prachtige groep was geboren.

Wie waren en zijn de leden?
Urbain Appeltans woont in België en is enorm filmisch en technisch onderlegd. Hij heeft enorm veel filmische ervaring en maakte tal van prachtige speelfilms. Inmiddels is Urbain Appeltans niet meer bij onze groep. Zijn gezondheid bleef hem parten spelen.

Jef Caelen is een zeer bedreven man met een geweldige kijk op films en schrijft graag verhalen. Zijn inzet in de groep is enorm en Jef straalt doorzettingsvermogen uit. Bovendien mogen zijn films zeker gezien worden.
Peter Keijsers is eigenlijk een natuur mens en filmt dan ook graag de natuur, wat hij dan ook in tal van films met veel succes heeft gedaan.

En dan is er May Quaedflieg net als Jef voor jaren terug gestopt met filmen maar nu weer helemaal terug. Ook May is een kei van een filmer met een enorme kijk op montage en continuïteit in de film. Douwe Wand was later bij de groep gekomen maar heeft helaas de groep alweer verlaten. Con Soeters is het nieuwste lid en hij heeft net als May ontzettend veel kijk op verhaal en verhaalstructuur.
Hij heeft een aparte kijk op film en filmt zelf ook al zien we daar nog weinig van.

De laatste persoon ben ikzelf.

 

 
Jef voor de tweede keer op rij Nationaal Laureaat.

Wat een feest en wat een succes vallen het Collectief ’05 ten beurt.
In Oirschot heeft Jef met zijn film Edith het Laureaat op het NOVA Film Festival gewonnen.
Tevens behaalde de film Goud en prijs voor de Beste Emotie.
Verder Collectief succes was er voor mijn speelfilm; “De erfenis” Zilver, de documentairefilm van mij “Bronzen ketel”ook Zilver. “Aan de oever van de tijd” en “Herzstück” van Jef hadden beiden Zilver.


Film van Jef en Peter naar UNICA!

De speelfilms van Jef Caelen, “Edith” en de van het vorige jaar daterende speelfilm van Peter Keijsers “Lang zal ze leven” gaan naar UNICA in Zwitserland. Jef is inmiddels vaste deelnemer aan het UNICA geworden.

Nieuwe Speelfilm “Bloem” komt er aan.

Half februari gaan we met het Collectief mijn nieuwe speelfilm opnemen.
Max de Bruin (Film Sjeng) gaat samen met nieuwkomer Laura Damoiseaux de hoofdrollen doen. Laura heb ik bij de toneelgroep “de Bron” ontmoet en acteerde daar op een hoog niveau. Liesbeth van Boxtel (Film De erfenis) is er weer bij en voor een kleine rol heb ik Juliette Bouwens (Film De Eksterhof) zo ver kunnen krijgen. Meers, Elsloo, Schimmert en Sittard zijn de verwachte locaties. De lengte van de film zal rond de 25 minuten zijn.