Over mij  |  Camera obscura  |  Portfolio  |  Opleidingen  |  Fotoapapratuur  |  Foto's bestellen  |  Contact  |  AVG
                     

Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik eens een spreekbeurt gehouden over fotografie. Omdat dit toen al mijn grote hobby was, kon ik er heel gemakkelijk veel over vertellen. Tijdens deze spreekbeurt heb ik uitgelegd hoe een fototoestel werkt. De moeder van de fotografie is de gaatjescamera of camera obscura (Latijn voor 'donkere kamer'). Een camera obscura is een verduisterde ruimte waarbij in één van de wanden een klein gaatje is aangebracht, hier is later een lens voor in de plaats gekomen. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand.

Om te laten zien hoe eenvoudig een fotocamera eigenlijk werkt, werd van een stuk PCV-pijp een echte camera obscura geknutseld. Een stuk fotopapier in de PVC-pijp werd met behulp van een kartonnen schuifje belicht en in de donkere kamer werd deze ontwikkeld tot een echte foto. Technisch gezien kunnen we hier tegenwoordig met dergelijke foto's niets mee. De huidige fotocamera's hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, van de platencamera en het fotorolletje tot aan de huidige digitale fotografie. Ook de verwerking van gemaakte foto's heeft niet stilgestaan. De donkere kamer is vervangen door een computer en het inplakken van foto's in een fotoalbum is vervangen voor de gedrukte digitale fotoalbums.

Het is dus duidelijk dat een fotograaf nooit stil kan blijven zitten. Hij moet meegaan met de techniek om alles uit de fotocamera te kunnen halen wat er in zit. De techniek van de computer en de mogelijkheden van de fotobewerkingssoftware staan in deze huidige tijd ook niet stil. Ook hier moet een goede fotograaf in meegaan, om uiteindelijk de beste foto te kunnen presenteren.

Fotografie is tegenwoordig meer dan een hobby, fotografie is een vak.

 

De camera obscura, gemaakt van PVC-pijp.

 

 

De werking van de camera obscura.

 

 

Het negatief beeld uit de camera obscura (links), omgezet naar een "echte" foto (rechts).

 

     
     
© Welkom op de internetsite van renebitterfotografie.nl