Home
De stem van het water
 Vader Hoekstra in een kenmerkende
houdingFrederike leerde al vroeg van
het water genietenDe KloekeDe nazaten
..............................................................

..............................................................

 

.............................................................

 


Velen hebben de film van Bert Haanstra gezien in de jaren zestig. Een prachtige film, waarin de relatie tussen Nederlanders en het water in al zijn aspecten aan de orde kwam: van het kleine ventje dat niet durfde te zwemmen tot de sluiting van een van de dammen naar aanleiding van het Deltaplan.
Maar mensen hebben meer met het water. Water kan je vriend zijn, maar ook je grootste vijand. Zelf heb ik dat als kind meegemaakt tijdens de Watersnoodramp in 1953. Gelukkig overleefden mijn ouders en ik die ramp, maar helaas voor velen was het desastreus. Van het water kan en moet je genieten zomer en winter, varend, zwemmend of schaatsend.
Toch gaat mijn voorkeur uit naar het varen.En als ik zeg ik, bedoel ik wij. Frederike komt uit een watersportgezin, waar de boten bijna talrijker waren dan de kinderen. Bij mij was dat wat anders, hoewel de watersport toch ook bij mij in de genen zit.

Ter illustratie deze foto van mijn grootvader, zeilend met mijn vader op zondagmiddag in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Let vooral op de outfit: driedeligkostuum, pet en gympen. Kom daar vandaag de dag nog eens om!!

Nee, dan ging het bij mijn schoonouders anders toe. Geen driedelig grijs, maar gewoon je kloffie dat je het lekkerst zat.
En natuurlijk de boot goed schuren. Dat stof dat gaf niks..dat spoelden we 's avonds wel weg met een goeie borrel. Varen kon hij je wel leren, met veel geduld, maar drinken heeft ie me ook geleerd. Niks geen spijt van!!

Mijn schoonouders zijn eerst gaan varen op de Brielse Maas, waar de baren werden bedwongen met de Zalmschouw
Toch bleek de Brielse Maas niet helemaal je van het. Nee, het werd Friesland, waar in Broek bij Joure een oud boerderijtje werd gekocht en opgeknapt. Dat daar een boot en liefs meerdere bij hoorden, moge duidelijk zijn. Van roeiboot tot kano, van visboot tot FJ, maar bovenal een prachtig motorjacht: De Kloeke.

De Kloeke was een Swin, een prachtig stoer jacht gebouwd op een werf in Hellevoetsluis. De hele familie heeft haar naar Friesland gevaren, nadat zij eerst had liggen pronken op de Hiswa in Amsterdam.
Vele gasten hebben een prettige tijd op De Kloeke gehad en ik ben blij één van hen te zijn geweest.

En dan komt de tijd dat je zelf met je gezin wilt gaan varen. Okay, eerst moeten die zwemdiploma's worden gehaald...je weet maar nooit of er iemand over boord zal kieperen. Natuurlijk wordt het ook Friesland, want als je daar eenmaal je hart verloren hebt....

Soms moet je jezelf behelpen en dan kom je nieverder dan de Nieuwkoopse plassen, maar als je daar geboren bent is dat ook geen slechte stek...en de boot werd gehuurd bij Tijsterman.

En dan blijkt op een moment, dat Friesland ook niet leuk meer is. Niet leuk? Nee, niet leuk meer...vanaf het land. Op het water moet het gebeuren. Met een zeilboot? Nee, niet meer met een zeilboot. Laten de paardekrachten het zware werk maar overnemen.

Een motorboot gaan zoeken is geen sine cure. Ons oog valt op een Saga die door Brandsma in Sneek vanuit Noorwegen wordt geïmporteerd. Mooi schip, maar je moet wel een pet met dubbeltjes mee brengen

Goed, dan geen Saga. Dat waren we eigenlijk vrij snel eens. Maar wat dan. De Karel Doorman bleek niet meer voor handen en de Groene Draak was ook niet in de verkoop. Al vrij snel werd duidelijk, dat het een sloep moest gaan worden. Dat moest toch niet zo'n groot probleem zijn. Nee, keus genoeg of te veel? Allemaal prachtige sloepen. De een heeft dit meer dan de ander, maar stuk voor stuk schitterend en getuigend van oer degelijk Hollands vakmanschap.
Ook de Albatros is niet te versmaden. Ten eerste word je uiterst prettig ontvangen en ten tweede is het een schitterend schip. En dan na nog meer schepen bekijken, wikken en wegen, praten met dees en gene en in het bijzonder met Koos en Roos.......dan moet er maar eens een proefvaart geregeld worden, maar met welk schip eigenlijk?
De Damarin 640 MPV. Een mooi stoer schip met vele mogelijkheden.

Op 23 juni vond de proefvaart plaats. Heerlijk sneed het koene schip door de Hollandse IJssel. Vrijwel geluidloos werd het water doorkliefd.

Gelukkig zijn we toch nog een weekend in Friesland gaan varen. Samen met Roos en Koos een heerlijk weekend gehad. Veel wind, veel zon, heerlijk weer.

Iedereen had het geweldig naar de zin, tot en met Boris, de scheepshond

Het bevel aan boord was in de goede handen van Koos, die de boot tot in details onder controle had.De bouw is begonnen
september 2004


oktober 2004

 

 

 

Op 17 april 2005 was het dan zover en kon de sloep worden opgehaald. Aanvankelijk was zaterdag dé dag, maar vanwege enorme regenval werd besloten de tocht een dag uit te stellen. Marlies en Michiel hebben de boot gehaald, tewijl Frederike de logistieke diensten voor haar rekening nam. Zie hier enkele beelden.


 

De eerste gasten hebben wij inmiddels ook al mogen verwelkomen op de ' Successie'. Op 27 juni waren Olga en HenkJan de Haan te gast aan boord. Onder schitterende omstandigheden werd koers gezet naar de Wijde Aa, waarna via Woubruggen en Leiden de ruim vier uur durende tocht werd volbracht om vervolgens gezelig te gaan eten.Ook Anne en Henny gaven op 3 juli acte de présence. Een heerlijke dag in het Hollandse land. Wat nou Friesland, water is water! Who is next?

 

 

 

.......................................................................................

Ook Joke en Charlotte wisten Vlietland te vinden, zodat ook met hen een heel gezellige dag kon worden doorgebracht. Skipper, een pracht van een scheepshond, gedroeg zich voorbeeldig en is geen enkele keer over boord gesprongen.

 

 


......................................................................................
En toen kwam de grote dag dat Bart en Marianne mee zouden varen. Dat Marianne van varen houdt is alom bekend, maar Bart...hoe zij het hem vergaan. Nadat we hem eerst hadden duidelijk gemaakt, dat en hoe hij zich op het water diende te gedragen en medewatersporters diende te groeten wekte hij de indruk een redelijk prettige dag te hebben gehad. Hij heeft zelfs al weer voor volgend jaar geboekt.

......................................................................................

 

Op een van de laatste mooie zondagen van deze eerste zomer met de sloep waren Koos en Roos onze gast. Wat een tochtje met zo'n sloep al niet voor gevolgen kan hebben.....varen ze volgend jaar met een eigen schip!!!!

 


.
Opa op zondagmiddag 
De PollywoodDe AnneMarie


De Flits


De FJ


Het contract

 

 

 

 
..............................................................

 


..............................................................

 

.............................................................


Home

2005 Michiel Bloemendaal. Alle rechten voorbehouden