Griekenland CamperLand

Mooi Lefkada en Kefalonia 2007

Reisverslag van Nico Bloot

1 2 3 4

woensdag 12.09
Vandaag allebei de hele dag gewerkt. De camper (Hymer 564) staat inmiddels reisklaar naast het huis in onze woonplaats Kawijk. Om 19.45 uur rijden we de straat uit. Een nieuw aangeschaft navigatiesysteem (TomTom XL) wijst ons de weg en laat zien dat we vanavond ruim 300 km moeten rijden. De route gaat via Utrecht, Eindhoven en Venlo richting de linksrheinische Autobahn. Het is, zoals te verwachten op een woensdagavond, erg rustig op de weg. Als eerste overnachtingsplaats staat Bad Neunenahr gepland. De coördinaten staan ingevoerd en we wachten af waar de TomTom ons zal brengen. Helaas blijkt het centrum van Bad Neuenahr één grote bouwput te zijn en kennelijk was in die bouwput ergens de camperplek. De onmisbare campergids van Facile-en-Route geeft als alternatief een camperplek in het dorp
Ahrweiler, vijf kilometer verderop. De TomTom brengt ons er feilloos naartoe: een mooie, rustige P aan de St. Piusstrasse (geen voorzieningen) aan de rivier de Ahr (GPS: 50º32'22"N 7º6'27"E). Het is inmiddels 00.15 uur met 336 km op de teller. De parkeerautomaat vraagt vijf euro voor 24 uur parkeren.

donderdag 13.09
Na een rustige nacht en een snel ontbijt, verlaten we om 09.30 uur de camperplaats. Ons kaartje, dat recht geeft op nog 14 uur vrij parkeren, geven wij aan een Duits echtpaar dat met hun camper net arriveert. Ze zijn er erg blij mee (Holländer sind so schlecht noch nicht). Op de Duitse autobahn is het opvallend druk met veel "bauarbeiten". We passeren een file van meer dan honderd vrachtauto's die op de rechterrijstrook allemaal achter elkaar staan. Het blijkt dat iedereen daarna op één baan moet. Bij Freiburg maken we een tankstop (708 km). Vlak voor de grens bij Basel (waar ze eeuwig en altijd aan het werk zijn) nemen we bij een omleiding een verkeerde afslag. Rijden daardoor om Weil am Rhein heen en komen dankzij de TomTom bij een kleine grenspost uit. Bij Buochs (jarenlang onze overnachtingsplaats) nemen we de afslag en maken een koffiestop aan de altijd mooie Vierwaldstättersee (887 km). Vandaag willen we echter verder komen en besluiten nog een stukje door te rijden. De weg met mooie vergezichten klimt langzaam richting de Gotthardtunnel. Er staan geen files, dus we kunnen zo doorrijden om na de 16,3 kilometer lange tunnel aan de zuidkant het daglicht weer te zien. We stoppen voor de overnachting op de eerste P na de Gotthardtunnel. Op de radio horen we dat de tunnel om 20.00 uur wordt afgesloten wegens onderhoudswerkzaamheden. We hebben het verder dan ook erg rustig op deze P waar het sanitair van het bijbehorende restaurant opvallend schoon is (955 km).

vrijdag 14.09
Rond 09.00 uur rijden we weer verder. De weg is erg rustig en voor we er erg in hebben, passeren we de Zwitsers-Italiaanse grens bij Chiasso. Daarna is de rust voorbij en komen we op de altijd zeer drukke rondweg bij Milaan. Wat rijden hier toch veel vrachtauto's op de weg! Ongelooflijk! Daarna de lange en eentonige driebaans A4 autostrada via Brescia, Verona en Padova richting Venetië. Bij Brescia maken we een koffiestop en wisselen de lange broeken voor een korte. Het wordt warmer en warmer. Even voorbij Venetië vragen we de TomTom ons naar de camperplek "Don Bosco" in Lido de Jesolo te brengen. De plek met alle voorzieningen (douche één euro) is mooi en ligt, als je de weg oversteekt, aan een fraai en breed zandstrand. We waren er om 15.30 uur en moesten negen euro betalen (1359 km). 's Middags gaan we nog heerlijk een paar uur naar strand. Het is hier nog volop zomer. 's Avonds eten we in het naastgelegen pizza-restaurant Millennium een buitengewoon goede quattro formaggi pizza (zeven euro). Dat kun je wel aan de Italianen overlaten.

zaterdag 15.09
Eerst om verse broodjes bij de supermarkt, vijf minuten lopen vanaf de camperplek. En gelijk maar een brood extra voor op de boot. Na het ontbijt en de koffie vullen we de watertank nog even bij, legen het toilet en gaan om 10.30 uur richting de boot in de haven van Venetie. Je kunt zien dat het zaterdag is, veel Italianen zijn al op de weg. Nog geen uur later rijden we over de drie kilometer lange brug die Venetie met het vaste land verbindt en volgen de borden "Ferry". De boot (
Pasiphae Palace) van Minoan Lines ligt al klaar. De grote parkeerplaats staat helemaal vol met auto's. Nog voor 12.00 uur rijden de eerste (vracht)auto's de boot op. Omdat wij naar Igoumenitsa gaan, moeten we wachten tot degenen aan boord zijn die Patras als eindbestemming hebben. Op het speciale camperdek wordt iedereen netjes neergezet ("links, rechts, stop, links...") en van 220 volt voorzien. We staan in de tweede rij vanaf de raamkant, niet slecht. De boot vertrekt om 14.10 uur met een vertraging van 10 minuten. De horloges gaan een uur vooruit, want dat is de Griekse tijd. Venetie uitvaren is en blijft een feest, ook al zien we het inmiddels voor de zesde keer. Daarbij is het erg mooi weer en dat maakt deze stad vanaf het water extra mooi. Ik kan het dan ook niet laten weer dezelfde foto's te schieten. Zitten 's middags heerlijk op het dek in de zon en kopen de eerste fles ouzo en metaxa in de taxfree winkel. En zo vliegt de middag om.

zondag 16.09 en maandag 17.09
Lopen 's morgens nog een rondje over het dek en zetten koffie in de camper (met de elektrische waterkoker, gasgebruik is verboden aan dek) en wachten tot de boot precies om 12.00 in Igoumenitsa aanlegt. Het weer kan niet mooier, volop zon en heerlijk warm. Griekenland, here we come! We rijden de boot af en stoppen meteen de cd van George Dalaras in de cd-speler. Het wordt een korte rit naar Plataria, het ligt als het ware om de hoek. Eerst tanken bij het eerste de beste benzinestation van Eko, waar je vanzelf langskomt. De prijs van een liter diesel bedraagt hier 1,02. "Jemiesteto parakolo" (= vol alstublieft), zeg ik op m'n beste Grieks. We rijden door het dorp Plataria naar het nabijgelegen strand en zien een mooie schaduwplek onder de boom, pal naast het bordje "verboden kamperen". De politie rijdt een paar keer voorbij, maar zegt gelukkig niets. Voor de organisatie waar ik bij werk (Instituut voor Publiek en Politiek) ben ik 's middags bij het plaatselijke stembureau gaan kijken hoe daar het stemmen verloopt (er zijn vandaag presidentsverkiezingen in Griekenland). Ik mocht er helaas geen foto's maken. 's Avonds eten bij de "Fish Tavern" van eigenares Olga aan de haven. Zoals altijd is het eten er uitstekend en vooral de tzaziki helemaal top. Het is er erg druk met veel Duitsers die met hun zeilboot in Plataria voor een dag aanleggen (1456 km). De volgende ochtend eerst om vers brood (0,70) bij de twee oudere dames van de bakkerij aan de haven. Verder die dag weinig ondernomen, anders dan lekker lezen. 's Avonds weer naar de taverne van Olga waar het nu aanmerkelijk rustiger is.

dinsdag 18.09
Ontbijt, koffie en om 11.00 uur verder gereden. Daarvoor nog even de cassette geleegd in het mobiele toilet dat de gemeente op de boulevard heeft gezet. Wat een service. We willen vandaag naar de camperplaats in Ammoudia. We zijn hier nog nooit geweest en horen er goede berichten over. Eerst maken we een tussenstop in het mooie plaatsje Syvota. Het ziet er allemaal erg netjes en verzorgd uit. Echt helemaal ingesteld op het toerisme. Een plek voor de camper is hier niet te vinden, wel veel restaurants met uitzicht op de zee. We maken wat foto´s en rijden via Parga verder. In Predeka rijden we verkeerd en komen nu via de rode weg op de kaart in
Ammoudia. Het is erg warm en de camperplaats behoort inderdaad tot een van de betere. We hebben nog net een van de drie laatste plaatsen. Op het strand vinden we doches en een kraan. Eten doen we in hotel Paradies (schuin aan de overkant), waar Pavlos werkt.
Hij is de vriend van Christos die een restaurant in Wassenaar runt, waar wij nog wel eens eten. Christos heeft ons gevraagd Pavlos de groeten over te brengen. We eten er heerlijke lambchops (aanrader!) en een speciale soep (Tragana). Heel apart. We luisteren 's avonds in de camper naar de alternatieve troonrede op de Nederlandse Wereldomroep (1518 km).

woensdag 19.09
We nemen eerst nog een heerlijke duik in het lauwwarme water en rijden dan richting Vonitsa. Hier hebben we afgesproken met onze Belgische vrienden die al enige weken voor ons met hun camper door Griekenland trekken. Eerst nog even boodschappen doen bij de Lidl en daarna de ontmoeting met de Belgen in Vonitsa. Het weerzien is echter van korte duur, want we worden weggestuurd door de burgemeester himself. Het is verboden voor campers in Vonitsa. We gaan nu ieder onze eigen weg en rijden via de tunnel naar het schiereiland Lefkas. Hier doorgereden naar
Nidri en vinden daar een plaats aan de waterkant, een stuk voorbij het gedeelte met de vele restaurants op rij (geen voorzieningen). We informeren 's avonds in het zeer drukke centrum bij een Griek waar je goed kunt eten. De man nodigt mij uit achterop zijn scooter plaats te nemen en even later zig-zaggen we door de drukke winkelstraat. Hij laat twee restaurants zien en brengt mij netjes weer terug bij de plek waar Nel staat te wachten. Het restaurant blijkt een schot in de roos: we hebben er heerlijk gegeten (1630 km).

donderdag 20.09
Vandaag blijven we nog een dag in
Nidri en huren een auto (rode Hyundai) om Lefkas wat beter te verkennen, met name via allerlei witte weggetjes op onze kaart die voor de camper niet te doen zijn. We bezoeken de mooiste baaien en rijden via allerlei sluipweggetjes naar de verschillende uithoeken van het eiland, waaronder Porto Kasiki, Paralia, Santa Mavra beach en Dessini beach. Via de westkant van het eiland rijden we naar de hoofdstad Lefkada om er een aantal cd's kopen in een winkel waar we drie jaar eerder waren. De gekochte cd's van destijds beluisteren we nog geregeld. Helaas blijkt de winkel pas om 17.00 uur open te gaan. Jammer.

vrijdag 21.09
Vandaag naar het eiland Kefalonia. Rijden om 14.00 uur de 20 km naar Vasiliki, vanwaar de boot om 17.00 uur naar het eiland vertrekt. Ik sta nog even in de rij bij het kleine boekingshokje op de kade. De overtocht naar Fiskardo bedraagt 60 euro. De boot doet er drie kwartier over en voor we het weten rijden we op het schitterende Kefalonia. De wegen zijn hier tamelijk smal, inhalen lijkt hier per definitie onmogelijk vanwege de vele bochten. Bovendien rijden we ook nog eens achter een "Kantina" auto. We doen het dus rustig aan. We rijden regelrecht naar Assos, waar we na veel bochten bergafwaarts om 19.00 uur onze Hymer op de punt van het parkeerterrein zetten (net achter het bankje). Nog net op tijd om van een prachtige zonsondergang te kunnen genieten. We eten 's avonds heerlijke Kefalonische pie met gevulde aubergines in het restaurant rechtsboven aan de weg, net voor je het dorp inloopt.

Klik hier voor de volgende pagina