Herfst


Eindelijk, we hebben er lang op moeten wachten maar nu is het zover! De herfst dient zich aan. Voor mij als hardloper de mooiste tijd van het jaar. De zomer heeft alweer veel te lang geduurd. De eerste najaarsmarathons worden gelopen. De echte bikkels hebben de Zeeuwse Kustmarathon al weer achter de rug. Ze noemen hun marathon daar vol trots de mooiste én de zwaarste. En nadat ik vorig jaar heb lopen ploeteren door de duinen, over het vermaledijde strand en Neerlands trots, de Oosterscheldekering durf ik de stelling wel te ondersteunen dat het de zwaarste is. De heuvels van de Limburgse Mergellandmarathon vervlakken bij het aanzien van de Zeeuwse duintoppen tijdens een stevige westenwind. En dan heb je ook al kilometers lang over het strand gelopen, door het mulle zand of over het kleine strookje hard strand waar om de haverklap een golf je schoenen probeerde te verzwelgen. Afzien dus. En dat is het fijne van de herfst. Lekker tegen de wind in, af en toe een buitje, of liever nog, de eerste sneeuw.

Waar ik ook naar uitkijk zijn de veldlopen. Modderspetters achter op de kuiten, glibberend door de bochten en na afloop een kop erwtensoep. Zo ga ik elk jaar naar één van de mooiste lange crossen: de Kruinigergroscross van de Brielse atletiekclub Voorne. Het is een cross met merendeels lopers uit de regio. Deelname slechts drie euro om de clubkas wat te spekken. Na afloop is er voor iedere deelnemer een appel van een lokale appelkweker en een tombola op startnummer. Het parcours beslaat een stukje strand, wat paadjes door de duinen en een stuk grasdijk. Als je een beetje voorin wilt lopen dan moet je het stuk strand direct na de start voluit lopen, het eerste deel door de duinen is te smal om te passeren. Om het wat leuker te maken liggen er her en der wat boomstronken.

Maar toch vraag ik mij vaak af waarom ik dit nu leuk vind? Is het omdat ik nou eenmaal niet zo'n geweldige hardloper ben en mij dus op deze manier wil bewijzen? Bewijzen dat ik geen “mooi weer loper” ben? Of is het de bevrediging als je in het donker thuis komt, natgeregend, koud, moe maar dan die lekkere warme douche, dat gloeiende gevoel over je hele lijf. Of is het gewoon dat ik 's zomers, als het lekker warm is liever met een biertje in de tuin zit in plaats van als een malloot zwetend rondjes rent over de Maasboulevard terwijl elk weldenkend mens daar op een terrasje zit te genieten van de zwoele zomeravond?


Mark de Boer

Oktober 2006

gepubliceerd op www.prorun.nl


Terug naar de Blijlopers weblog