Rouwbegeleiding

'Rouwen is als reizen in een land waar je de weg niet kent, een land waar alle richtingaanwijzers ontbreken.'

Verlies en rouw maken deel uit van het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de dood van vader, moeder, partner of kind. Wie met zo'n groot verlies te maken krijgt, staat voor de taak daarmee verder te leven en moet antwoord zien te vinden op vragen als: 'Waarom gebeurt mij dit?'; 'Wie ben ik nu nog, of wie ben ik eigenlijk?'; 'Hoe moet ik nu verder?'; 'Wat voor zin heeft mijn leven nog verder?' en: waar is God? Daarnaast zijn er alle, soms tegenstrijdige emoties, naast verdriet ook boosheid zijn, maar ook schuld, eenzaamheid en angst.

Ieder verlies is uniek
Voor iedereen gaat deze weg anders. En het is ook voor iedereen, oud of jong, een moeilijke weg. Er wordt nog wel eens gedacht dat je er op oudere leeftijd wel min of meer aan gewend zult zijn, dat je dan wel weet hoe je met een ingrijpend verlies om moet gaan. Het tegendeel is echter waar. Ieder verlies is uniek en ingrijpend. Vanuit het besef dat rouwen zwaar werk is en dat het niet iedereen lukt om zelf de weg te vinden, kan het zinvol zijn om steun buiten de directie familie of vriendenkring te zoeken.

Als pastor heb ik ruime ervaring met het begeleiden van mensen die rouwen. In de begeleiding die ik geef is er aandacht voor spiritualiteit en de rol van het geloof in dit proces. Wanneer u woont in de stad Utrecht of omgeving kunt u een beroep op mij doen voor rouwbegeleiding of nazorg na een overlijden. Deze begeleiding vindt plaats bij u thuis, in een of meer gesprekken van ongeveer een uur.

Seintje Bos - Johan Winnubstlaan 7 - 3533 EA Utrecht - (030)-293 32 95 / 06 124 121 49 - info@seintjebos.nl